Budvani karnevalom otvaraju sezonu

Budvani karnevalom otvaraju sezonu

785
0
Podijeli

Pod sloganom “Karneval otvorenog srca”, budvanskim ulicama 6, 7. i 8. maja proći će više od 1.000 učesnika iz crnogorskih gradova i više od 10 evropskih zemalja – rečeno je danas na konferenciji za novinare, koju je povodom održavanja XIV Međunarodnog turističkog budvanskog Karnevala, organizovala Turistička organizacija opštine Budva i NVO “Feštađuni”.

press karneval bd 200416“Pred nama je jedan od najznačajnijih događaja koji organizuju Turistička organizacija opštine Budva, NVO “Feštađuni“ i Opština Budva. Očekujemo da brojni gosti iz  regiona, ali i čitave Evrope iz našeg grada ponesu lijepe uspomene i upoznaju se sa našom tradicijom. Ujedno, Karneval je nezvanično i najava početka turističke sezone. Ukoliko početak bude dobar, nadamo se da će biti i sam tok“ – rekao je Aleksandar Armenko, pomoćnik direktora Turističke organizacije opštine Budva.

Picerija i restoran

O samom programu više je govorila menadžerka za manifestacije TOB-a, Maja Rašković, istaknuvši da je izuzetno važno što će se u velikoj karnevalskoj povorci naći čak 15 grupa iz Budve, što je pokazatelj da se sve više Budvana uključuje u kreiranje Karnevala.

karneval bd 2016„Ove godine naši gosti biće grupe iz Italije, Bolivije, Austrije, Malezije, Albanije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, BiH, grupe iz Kotora, Tivta, Herceg Novog, Podgorice, Tuzi i više od deset grupnih maski iz Budve“ – naglasila je predsjednica NVO „Feštađuni“, Marija Pjerotić, koji su ujedno i osnivači Karnevala.

Ona je posebno istakla značaj budvanskog Abruma (abrum – mamac, poziv na Karneval) tokom prvog dana karnevalskih svečanosti, kada se cjelokupno lokalno stanovništvo i ugostitelji Starog grada uključuju u dočekivanje Feštađuna i njihovih gostiju, koji predvođeni Kapom od Karnevala pozivaju sve na feštu.

press karneval bd 200416 2Na konferenciji za novinare predstavljena je i himna budvanskog karnevala, koju je komponovao poznati muzičar Dragoljub Đuričić, a njeno emitovanje i vesele Feštađunke odmah su privukle pažnju inostranih gostiju koji su šetali Starim gradom.

 

Iz programa karnevala

Program počinje u petak 6. maja, u 19 h na Trgu Palmi, igrokazom crnogorskih glumaca i NVO Feral, „Budvanska fantazija“. Zatim u 20 h Abrum – poziv na Karneval, od hotela „Budva“ do Starog grada. Tematska noć u kafićima unutar zidina Starog grada od 21 h.

U subotu 7. maja, u 19.30 kreće velika karnevalska povorka, predvođena Kapom od Karnevala, Gradskom muzikom Budve i mažoretkama, od caffe-a „City“ do glavne bine ispred Starog grada. Nakon predstavljanja učesnika i vatrometa u 22 h biće održan koncert Jelene Tomašević. Na Trgu Palmi od 22 h muzičko-plesni  performans Mantock  Brazil  Samba Show, uz  pratnju bubnjara Dragoljuba Đuričića. Na bini između crkava nastupiće tri prvoplasirana učesnika show-a Best rock bend 2016 i Cuba bend.

Mala karnevalska povorka – predvođena Kapom od Karnevala, Gradskom muzikom Budve i mažoretkama, od dječijeg vrtića do glavne bine, biće u nedjelju 8. maja u 18 h.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code