BUDVANSKI VODOVOD PREPRODAJE VODU I IMA EKSTRA PROFIT

BUDVANSKI VODOVOD PREPRODAJE VODU I IMA EKSTRA PROFIT

116
0
Podijeli

– Da stvar bude apsurdnija, cijele dvije godine DOO Vodovod i kanalizacije Budva odbija inicijativu Regionalnog vodovoda da nesporni dug, shodno potpisanim ugovorima, izmiri u ratama i to dinamikom koju lokalni vodovod predloži.

Ovakav prijedlog je jednoglasno usaglašen i na sjednicama Upravnog odbora Regionalnog vodovoda koji već dvije godine pokušava da riješi ovaj problem zajedno sa menadžmentnom preduzeća uz konstantnu podršku i predsjednika opštine Budva koji je ulagao napor da se postigne dogovor – ističu iz Regionalnog vodovoda.
Ovu poslovnu situaciju čini još intrigantnijom to što je budvanski vodovod 26. januara 2015. kod Agencije za zaštitu konkurencije pokrenuo postupak da se zaštiti od monopola Regionalnog vodovoda.
– Postavlja se pitanje zbog čega? Zbog monopola Regionalnog vodovoda koji se ogleda u izdašnosti izvorišta „Bolje sestre” čak i kada presuše lokalni izvori pa budvanski vodovod „mora” da kupuje vodu iz Regionalnog vodovoda? Ili zbog visokog kvaliteta vode izvorišta Bolje sestre? Ili zbog cijene koja iznosi 0,29 e/m3, koja je kao takva nekoliko puta niža od cijene vode budvanskog vodovoda? Zaista, ako ima logike u ovoj priči, ako iko treba da bude procesuiran kod Agencije za zaštitu konkurencije to je upravo budvanski vodovod, koji zahvaljujući visokim cijenama vode i drugih usluga, ostvaruje ekstraprofit posebno na „preprodaji” vode koju preuzme iz Regionalnog vodovoda – tvrde u Regionalnom Vodovodu.
Oni pojašnjavaju da je vodu u vrijednosti duga od milion eura, budvanski vodovod fakturisao građanima i privrednim subjektima Budve za nekoliko miliona eura više, što se lako može provjeriti na osnovu zvaničnih cijena vode.
– Ili možda Vodovod u Budvi traži zaštitu od konkurencije od poslovnog partnera koji mu uz ostvarivanje ne malog profita, omogućava i potpuno obavljanje osnovne djelatnosti koja se ogleda u urednom vodosnadbijevanju građana i turista koji zahvaljujući postojanju Regionalnog vodovoda mogu da zaborave turističke sezone prije 2010. godine kada smo turiste dočekivali sa parolama „IMA VODE”!
Ovakav poslovni odnos budvanskog vodovoda prema Regionalnom vodovodu, dovodi u pitanje i likvidnost ovog preduzeća koje uredno servisira kreditne obaveze u iznosu od oko 3 miliona eura na godišnjem nivou, odnosno cijelih 70% prihoda JP u 2014. godini.
– Posljedice ovakvog odnosa budvanskog vodovoda mogu biti pogubne i po državni budžet, jer međunarodni kreditori u slučaju kašnjenja isplate kreditnih rata mogu aktivirati garancije u iznosu od oko 30 miliona eura. Da li je riječ o odgovornoj poslovnoj politici i zaštiti interesa stanovništva Budve i turističkih poslenika, neka svako za sebe zaključi, ali svakako želimo saopštiti da ovakav odnos ne baštini odgovoran odnos prema ovom važnom državnom projektu, bez koga bi uslovi života tokom ljetnjih mjeseci bili nehumani u Budvi, kao i na cijelom Crnogorskom primorju, a o razvoju turizma ne bi mogli ni razgovarati. Zar bi danas, samo na prostoru dvije primorske opštine, u Herceg Novom i u Tivtu imali realizaciju prestižnih turističkih projekata vrijednih oko 2 milijarde eura, da i dalje imamo nestašice vode za piće, odnosno da Vlada Crne Gore nije izgradila regionalni vodovodni sistem? – podsjećaju iz Regionalnog vodovoda.
Kako dalje saopštavaju, svjesni su da svaka promjena podrazumijeva i izvjesnu dozu pozornosti i skepticizma, čak i onda kada je u potpunosti očigledno da doprinose društvenom progresu, ali ipak smatraju da je pet godina dovoljno dug period da svi relevantni faktori u vodovodnom sektoru shvate značaj ovog projekta za dalji razvoj Crnogorskog primorja.
Stoga, upozoravaju donosioce odluka u DOO Vodovod i kanalizacija Budva, da će ovakav odnos prema neizmirivanju duga iz prethodnog perioda tretirati kao odnos „neurednog platiše” i da će usljed nepoštovanja Ugovora pristupiti i drugim mjerama koje im stoje na raspolaganju shodno članu 13. Zakona o regionalnom vodosnadbijevanju.
– Ipak, izražavamo očekivanje da će donosioci odluka u Budvi svojim aktivnim odnosom prema ovom problemu uticati na lokalni vodovod da odgovorno pristupi realizovanju svojih poslovnih obaveza.
Zbog svega navedenog, a ne samo zbog poslovnih interesa Regionalnog vodovoda, već prije svega zbog javnog interesa koji se ogleda u daljem razvoju Budve kao prestižne turističke destinacije, i putem javnosti, još jednom, pozivamo na hitno zakazivanje sastanka na kojem bi usaglasili korektnu poslovnu politiku, jer Regionalni vodovod osim što obezbjeđuje nedostajuće količine vode za piće budvanskom vodovodu nije osnovano da ga još i dodatno finansira – zaključuje se u saopštenju Javnog preduzeće „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” Budva.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code