BUDVANSKO ŠETALIŠTE I SLOVENSKA PLAŽA DO IDUĆEG LJETA S NOVOM RASVJETOM

BUDVANSKO ŠETALIŠTE I SLOVENSKA PLAŽA DO IDUĆEG LJETA S NOVOM RASVJETOM

146
0
Podijeli

morsko dobro-banerJP Morsko dobro investiraće 340 hiljada eura u novu rasvjetu duž šetališta i Slovesnke plaže. Projekat je prestvaljen u opštini Budva. Predviđeno je da rok za završetak radova bude maj 2014. godine. Prezentaciji su prisustvovali predsjedmik i predstavnici Opštine Budva, projektant iz preduzeća „Refleksing”, predstavnik turističkog sektora, predstavnici MZ Stari Grad, hotela „Splendid”, Elektrodistribucije, kao i predstavnici JP Morsko dobro.
Zamjena postojeće rasvjete efikasnijom i tehnički savršenijom planirana je od restorana „Porto” do Zavale i obuhvataće prostor šetališta, obale i mora u neposrednoj blizini. Projekat rasvjete podrazumijevaće postavljanje 32 stuba, sa po 3 reflektora na svakom, ukupno 96 reflektora. Srednji reflektor će osvjetljavati područje ispred svog stuba, a dva bočna reflektora će osvjetljavati područja sa obe njegove strane. Za osvjetljavanje šetališta planirani su stubovi visine 5 m, a na plažama visine 12 m. Predstavnik firme „Refleksing” i projektant, Aleksandar Vučinić istakao je da će stubovi biti potpuno bezbjedni, odnosno da će imati stepen zaštite od prašine i vode IP66 koji garantuje potpunu neprobojnost stubova, kao i mehanički stepen zaštite IK10 koji garantuje da ne može doći do oštećenja čak ni pri primjeni veoma velike sile. Upravljanje rasvjetom biće automatsko i biće moguće podešavanje njenog intenziteta, što će omogućiti štednju električne energije u periodima kada intezivna rasvjeta nije neophodna.
Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Rajko Barović, istakao je da je prioritet uložiti u obalu, njeno održavanje i unapređivanje, budući da je ona naš najveći prirodni resurs i da od nje zavisi turizam u Budvi. Modernim i efektnim osvjetljivanjem obale unapređuje se bezbjednost šetališta i plaže. Osim te praktične koristi, kako se čulo, ova vrsta rasvjete, u rangu je sa najboljim ne samo u zemljama Mediterana, već i u svijetu. Tako će ljepota budvanske obale doći do punog izražaja i samim tim doprinijeće i turističkoj ponudi grada. Radi se o projektu koji se direktno tiče građana Budve, zato JP Morsko dobro smatra je da je važno uključiti u diskusiju kako lokalnu samoupravu tako i predstavnike nevladinog sektora i lokalne mjesne zajednice. Predsjednik Opštine Budva, Lazar Rađenović, daje apsolutnu podršku ovom projektu JP Morsko dobro, uz nadu da će sličnih inicijativa biti više.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code