Bunt protiv današnjeg shvatanja lijepog: Izložba Vladimira Lalića i Marije Šević

Bunt protiv današnjeg shvatanja lijepog: Izložba Vladimira Lalića i Marije Šević

693
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

izlozba-jbb-080916Umjetnici iz Srbije, koji su nagrađeni na protekla dva Hercegnovska zimska likovna salona, Vladimir Lalić, crtežima i Marija Šević, slikama, predstavili su se novskoj publici u Galeriji Josip Bepo Benković u Starom gradu. Izložbu njihovih radova, koja će biti otvorena narednih desetak dana, otvorio je istoričar umjetnosti Nikola Lopušina.

 

Ukazujući na groteskne predstave raznih bića u Lalićevim crtežima, on je primijetio da je u umjetnosti dozvoljeno svako oruđe kako bi umjetnik iskazao ono što želi:

Picerija i restoran

–      Ovdje je u više primjera korišten, pored izuzetnog crtačkog talenta i metaforički, imaginarni, skalpel da individue u slikama zatočene, takoreći otvori, zasiječe i prikaže svima nama da ono spoljašnje nije toliko bitno. Ovi radovi jesu na neki način bunt protiv današnjeg shvatanja lijepog, estetskog, kao i velikog osvrta i brige o spoljašnjem dok dolazi do zanemarivanja i zapostavljanja onog unutrašnjeg, duhovnog, naglasio je Lopušina.

Vladimir Lalić je do sada imao 15 samostalnih i oko 40 grupnih izložbi. Ovaj umjetnik iz Beograda je grafičar, ali i muzičar. Kaže da se figura provlači kroz njegove  formate i da pokušava da je ukadrira, zasutavi emociju da ne bi pobjegla. Nastupao je u operi Ljubavni napitak, pjeva u horauViva Vox i bendu Organized Chaos.

Za radove akademske slikarke Marije Šević, rođene u Aranđelovcu  Lopušina  kaže da su  fotorealistične, da odišu velikim duhom:

–      Svaki potez kista je na svom mjestu – stvarajući pomalo blurovane, zamućene efekte koji samo uspijevaju da poboljšaju autentičnost slika i prenesu potpuno izvanrednu, privatnu, atmosferu i duh individua.

Marija Šević, koja kaže da se divi svim ljudima koji stvaraju i ostavljaju neki trag za sobom, je kao stipendista francuske vlade od oktobra 2010. do februara 2011. boravila  na Akademiji Beaux- Arts u Parizu u klasi profesora Claude Closky i James Rielly. Ima iskustvo i na filmu – u  ostavrenju „Paluba ispod Terazija“ kao svojevrstan omaž filmovima Fritza Langa.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code