BUTROS BUTROS GALI: ”NISAM PROTIV INVESTICIJA NA MAMULI”

BUTROS BUTROS GALI: ”NISAM PROTIV INVESTICIJA NA MAMULI”

167
0
Podijeli

U pismu bivšeg Generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija Boutros Boutros-Ghalija koje je uputio kompaniji Orascom Development Holding i njenom izvršnom direktoru g. Samihu Sawirisu, dostavljenom medijima, data je podrška kompaniji Orascom da nastavi sa projektom Mamula.

Dokument je takođe dostavljen i predsjedniku Skupštine Crne Gore, Ranku Krivokapiću, ministru održivog razvoja i turizma g. Branimiru Gvozdenoviću, predsjedniku skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandru Damjanoviću, poslaničkim klubovima i političkim partijama, gradonačelniku Herceg Novog, Nikoli Gojkoviću i predsjedniku Skupštine Herceg Novi, Andriji Radmanu.
Pismo objavljujemo u cjelosti:
„Želim da zahvalim za Vaše interesovanje povodom pisma koje sam poslao Predsjedniku Skupštine Crne Gore. Nijesam znao da sprovodite razvojni projekat na ostrvu Mamula ili u vezi sa prirodom tog ostrva. Želio bih da pojasnim nekoliko pitanja kako moje pismo ne bi bilo pogrešno protumačeno, kao protivljenje investicijama na ostrvu i tvrđavi Mamula. Naprotiv, smatram da bi istorija, sa svom svojom tradicijom i značajem koji nosi u pogledu karaktera naroda, trebalo da bude živa, puna energije, predmet stalne brige i sastavni dio svakodnevnog života svih crnogorskih građana.
Upoznat sam sa Vašim investicijama u Egiptu i izuzetnom pažnjom koju ste posvetili oživljavanju i brižljivoj restauraciji i očuvanju spomenika starih hiljadama godina, koji su dio svjetskog nasljeđa koje svi baštinimo.
Vjerujem da pretvaranje tvrđave Mamula u međunarodno mjesto okupljanja, destinaciju mira i kontemplacije, destinaciju kulture, kako je to navedeno u mom pismu, može samo biti unaprijeđeno razvojem Ostrva na način kako ste mi Vi opisali, odnosno hotelskim kompleksom u kom će se nalaziti muzej koji odražava istoriju tvrđave i Crne Gore. Vaše iskustvo u očuvanju i poštovanju drevnih spomenika u Egiptu može samo pojačati pozitivne efekte koje će Vaša investicija donijeti Ostrvu.
Istorija bi trebalo da živi među nama, da donosi radna mjesta i prosperitet, te da podstiče mlađe generacije da dublje razmišljaju o njihovoj istoriji i prošlosti. Razvoj lokacija kakva je Tvrđava Mamula, po mom mišljenju, pravi je način postupanja te Vas ohrabrujem da nastavite sa Vašim naporima na Ostrvu -navodi Butros Butros-Gali na kraju pisma izvršnom direktoru Orascoma Samihu Sawirisu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code