Čak 75 solo pjevača na festivalu Bruna Špiler

Čak 75 solo pjevača na festivalu Bruna Špiler

952
0
Podijeli

press bruna spiler 050416U Herceg Novom će od 7. do 9. aprila biti organizovano   9. Međunarodno takmičenje u solo pjevanju Bruna Špiler. Najavljeno je 75 takmičara iz zemlje i regiona, a za pobjednike organizator festivala  obezbjeđuje vrijedne nagrade i stipendije.

Po riječima direktorke festivala, Mirele Šćasni, iz godine u godinu festival opstaje zahvaljujući velikom broju prijavljenih takmičara, za razliku i od nekih značajnijih festivala.

Picerija i restoran

Predsjednik žirija je nekadašnji dirignet i upravnik opere Hrvatskog narodnog pozorišta, a danas umjetnički vođa mješovitog hora INK-a iz Pule, Miroslav Homen. Pored njega, članovi su profesorica pjevanja na Konzervatoriju za muziku i balet u Ljubljani, Tatjana Vasle, zatim profesorica na beogradskoj Akademiji lepih umetnosti, Ljubica Živković, kao stalni honorarni član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Stojan Stojanović Gančev.

Primadona Radmila Smiljanić je povodom organizacije 9. festivala Bruna Špiler istakla da joj je drago što su ljudi prepoznali kvalitet takmičenja, zbog čega je odziv kandidata tako veliki. Nagrada pobjedniku obezbijediće učešće na mnogim festivalima takmičarskog karaktera.

Umjetnička direktorka festivala i proslavljena dirigentkinja, Darinka Matić Marović, podsjetila je na važnost uloge Brune Špiler u stvaranju velikih imena solo pjevanja bivše Jugoslavije, izražavajući žaljenje što je zaboravljeno njeno ime kao jedne velike umjetnice sa ovih prostora.

Ukazujući na mali odziv pokrovitelja, član organizacionog festivalskog tima Bobo Milanović je rekao da su finansije  najveći problem u organizovanju samog takmičenja, ali je izrazio i nadu da će jubilarni 10. festival imati veću podršku.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za četvrtak, 7. april u 20 časova, kada će revijalno nastupiti dosadašnji pobjednici festivala Bruna Špiler. Treba istaći da takmičarski dio počinje istog dana, u 17 časova. Sva tri festivalska dana biće održana u kongresnoj sali Instituta dr Simo Milošević.

Prvi put organizator je promjenio način takmičenja, pa će ono početi sa trećom i četvrtom kategorijom, odnosno najstarijim i najkvalitetnijim takmičarima. Zatvaranje festivala zakazano je 9. april, koncertom “Belkanto za sjećanje”, takođe u 20 časova.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code