CDPR: Poster povodom 50 godina borbe protiv raka u Crnoj Gori

CDPR: Poster povodom 50 godina borbe protiv raka u Crnoj Gori

0
Podijeli

U tri grada na primorju (Bar, Budva i Kotor), Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR), u saradnji sa firmama Studio Mouse, Primodesign i Montenegro Metropolis Media, postavilo je plakat – poster „50 godina aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori”. Time Društvo obilježava svoj nastanak i početak borbe protiv raka u Titogradu, današnjoj Podgorici, davne 1967. godine.

– Posteri koji su postavljeni na predviđenim mjestima, tzv panoima – City Light, podsjećaju na pedeset godina aktivnosti u borbi protiv raka, kako starog Društva, tako i njegovog nasljednika Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR). Oni istovremeno imaju zadatak da opomenu i pozovu građane da pored naše stalne borbe protiv raka, treba zajedno da učestvujemo u tome i pobijedimo opaku bolest, koliko je to moguće – navode iz CDPR-a.

Picerija i restoran

Prvi predsjednik Društva bio je akademik Ljubomir Rašović, potpredsjednici dr Nikola Ivović i Milo Kralj, a sekretar dr Petar Martinović. Upravni odbor su sačinjavali ugledni intelektualci i javne ličnosti toga vremena, ljekari, pravnici, ekonomisti, pisci, političari, kulturnjaci…Među njima dr Bato Pešić, Čedo Šćepović, dr Bećko Lakić i drugi.

– Radiološki institut koji je postao specijalizovana ustanova za liječenje oboljelih od raka počeo je da radi te iste, 1967. godine. Danas je to nova, savremena i odlično opremljena ustanova – Klinika za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, koja opslužuje pacijente, kako iz cijele Crne Gore, tako prema potrebi i one iz regiona-kažu u CDPR-u.

Društvo Crne Gore za borbu protiv raka još prije 46 godina, tačnije od 1. do 8. marta 1971. godine, u Crnoj Gori prvi put je organizovalo i Nedjelju borbe protiv raka zajedno sa društvima za borbu protiv raka Republika bivše SFRJ. Nedjelja borbe protiv raka 1973. godine bila je posvećena problemu pušenja i raku pluć, prvi put na ovim prostorima. U to vrijeme Nedjelja borbe protiv raka je postala tradicionalna, a Društvo je imalo odličnu saradnju sa Crvenim krstom Crne Gore i Jugoslavije.

Nastavak tradicije i aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori vezuje se za Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR), koje je osnovano 5. novembra 2001. godine i baštini tradiciju Društva Crne Gore za borbu protiv raka koje je smrću velikog broja kadrova – entuzijasta, ratnim okruženjem, kao i raspadom bivše domovine – SFRJ prestalo da postoji početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća.

U CDPR-u su uvjereni da se od nastanka tadašnjeg Društva Crne Gore za borbu protiv raka, svih proteklih 50 godina Crnom Gorom širi ideja humanosti sa jedinim mogućim ciljem, a to je pomoći oboljelima od ove opake, ali danas, ipak, izlječive bolesti.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code