CDPR u Sloveniji na konferencijama posvećenim borbi protiv pušenja

CDPR u Sloveniji na konferencijama posvećenim borbi protiv pušenja

466
0
Podijeli

konferencija-slovenija-cdpr-2510Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka učestvovali su proteklog vikenda u Ljubljani na Konferenciji aktera mreže   u borbi protiv pušenja, koju je organizovala Evropska mreža za prevenciju (ENSP).

Učesnici Konferencije su bili predstavnici vladinih i NVO organizacija iz većine evropskih zemalja, a ovo je bio prvi put da po pozivu neka organizacija iz Crne Gore učestvuje na tako važnom skupu, kome je cilj smanjenje broja pušača u Evropi.

Picerija i restoran

Konferencija se sastojala iz pet segmenata: djelovanje duvanske industrije, implementacija načina pakovanja duvanskih proizvoda, načini odvikavanja od pušenja, uloga mladih i na kraju, posjeta Parlamentu Slovenije. Učesnici su imali radni sastanak sa ministarkom zdravlja u Vladi Republike Slovenije, Milojkom Kolar Celarc.

Prilikom boravka u Ljubljani, učesnike je u Gradskoj kući primio i gradonačelnik Ljubljane, Zoran Janković. Tom prilikom CDPR je učestvovalo i na Konferenciji u organizaciji slovenačkog Saveza za javno zdravlje, okolinu i kontrolu duvana. Njeni akteri su još bili pomoćnica ministarke zdravlja Republike Slovenije, Vesna Kerstin Petrič, generalni direktor Instituta za kontrolu duvana iz Irske, Luka Clancy, generalni sekretar ENSP-a, Cornel Radu – Login, zatim predsjednik Grčkog društva za borbu  protiv raka, Constatin Vardavas, savjetnica za zdravstvenu politiku EU Florence Berteleti, kao i slovenački delegat u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) Tomaž Čakš.

Na ovoj Konferenciji se vodila rasprava oko tema u vezi Izmjena i dopuna u slovenačkog zakona o kontroli pušenja, a koje će se naći na dnevnom redu Državnog zbora Republike Slovenije ove nedjelje.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code