FOTO: ČEKA LI SE “KRIK” I ZA TVRĐAVE NA LUŠTICI?

FOTO: ČEKA LI SE “KRIK” I ZA TVRĐAVE NA LUŠTICI?

0
Podijeli

Ekipa Planinarskog kluba Subra obišla je proteklih dana Lušticu sa namjerom da raščisti još jednu planinarsku stazu, ali ono na šta su naišli planinari potpuno ih je obeshrabirlo, ali i revoltiralo.

– Prizori koje smo zaticali su blago rečeno užasni. Prilazi tvrđavama u Donjim Klincima, Kabala i Lazine su zasuti smećem i građevinskim otpadom. Sa ovih austrougarskih tvrđava je poskidano sve što se moglo poskidati, čelične šine i konstrukcije čak su i breneri korišteni – u nevjerci priča za Radio Jadran predsjednik kluba, Duško Avramović.
Ideja kojom su se rukovodili jeste sređivanje još jedne staze dužine oko 11 kilometara, koja bi počela sa Rosa, povezala par utvrđenja i sakralnih spomenika, a zatim se priključila na stazu ka Žanjicama, koja je otvorena u maju prošle godine.
– Htjeli smo da približimo turistima i domaćima ljepote koje ovo poluostrvo može da pruži, ali nakon ovoga što smo vidjeli sramota nas je i pomisliti da bi drugi mogli vidjeti našu nebrigu, bahatost, primitivizam i nepoštovanje – kaže revoltirano Avramović.
Ogromne količine građevinskog šuta, preko starog namještaja i pokvarenih mašina sada mora neko da ukloni, jer je toga previše, a članovi kluba bi nakon toga stazu prilgodili šetačima.
Avramović ne zna ni sam kome bi se obratio i kome bi fotografije devastacije ovog istorijskog i kulturnog nasljeđa, proslijedio. Jer, ni do sada njihove inicijtive o oživljavanju kulturnih dobara koje su nam pred očima,nije uspjelo.
– Ponudili smo u nekoliko navrata saradnju da očistimo zidine, da organizujemo i penjališta na tvrđavama Forte mare i Španjola, ali sve je ostalo samo na riječima – kaže Avramović.
Stazu Radovići – Žanjice, dugu 15 kilometara očistili su i markirali članovi planinarskog kluba „Subra” iz Herceg Novog, prošlog ljeta.
Uređenje ove staze dio je projekta revitalizacije devet pješačkih staza na luštičkom poluostrvu, kojom je odlukom Ministarstva održivog razvoja i turizma, koordinirala tivatska Opština.

Picerija i restoran

Foto: Planinarski Klub Subra

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code