ČEKANJE KONZERVATORSKIH USLOVA PROLONGIRA GRADNJU HOTELA “JADRAN” U PERASTU

ČEKANJE KONZERVATORSKIH USLOVA PROLONGIRA GRADNJU HOTELA “JADRAN” U PERASTU

188
0
Podijeli

Dobijanje konzervatorskih uslova za rekonstrukciju ili izgradnju luksuznog hotelskog kompleksa na mjestu bivše fabrike tekstila Jadran Perast, koju je privatizovala budvanska Imobilia, očekuju se tek nakon Nove godine.

Ovo je za Radio Jadran potvrdila izvršna direktorka AD „Jadran Perast”, Mara Todorović.
Prije šest godina “Jadran Perast” je privatizovan, međutim, zbog nedefinisanosti parcele 85, na kojoj je planirana hotelska zgrada početak bilo kakvih radova i dalje je neizvjestan. Prema riječima Mare Todorović, AD Jadran Perast je u oktobru obavio pripremne radove za konzervatorska istraživanja.
“Iz Centra za konzervaciju bi narednih dana trebalo da dođe ekipa arheologa i da obavi konzervaciju na parceli 85 i tek nakon toga biće elaboratom poznato kakve konzervatorske uslove možemo da dobijemo – da li je tu gradnja moguća i šta će se uopšte desiti sa parcelom 85” – ističe naša sagovornica.
Ta katastarska parcela definisana je Urbanističkim projektom Perasta kao dio urbanističke parcele 84 b, u okviru kompleksa Smekja. Zgrada fabrike Jadran je dio kompleksa koji je određen za turističku namjenu. Međutim, katastrska parcela 85 označena je samo kao mjesto ruševnih ostataka i ništa preciznije od toga. Da bi tačno utvrdili šta se na toj parceli nalazilo neophodno je obaviti prethodna arheološka i arhitektonska istraživanja. Te radnje nisu izvedene u toku izrade Urbanističkog projekta Perasta čija je specifičnost i ta što ne predviđa novu izgradnju na prostoru plana, već se pod izgradnjom podrazumjeva obnova ubranističke matrice, svega što je nekada postojalao, a na osnovu ranijih planova grada Perasta iz 18.19 i 20. vijeka.
Za palatu Smekja napravljena je kompletna projektna dokumentacija, za koju je “Jadran Peras” AD dobio sve saglasnosti. Za silne projekte utrošeno je 150 hiljada eura. Ponovo su angažovane dvije kuće koje rade idejni projekat. Vrijeme prolazi, a arheološka istraživanja nikako da počnu da bi se konačno znalo šta može da se radi na ovom dijelu baroknog Perasta. Do sada je investitor „Imobilia” uložio preko 9 miliona eura za kupovinu bivšeg Jadrana, za bankarske garancije, pripremne i restauratorske radove i projekte.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code