Čelnici Asocijacije gradova izaslanika mira sastaju se u Kotoru

Čelnici Asocijacije gradova izaslanika mira sastaju se u Kotoru

486
0
Podijeli

images_slike_gradovi_ko_kotor_zalivSastanak Upravnog odbora Međunarodne asocijacije gradova izaslanika mira biće održan u Kotoru od 5. do 8. maja, na inicijativu Andreja Časa, predsjednika Opštine Sloven Gradec u Sloveniji, ujedno i generalnog sekretara Asocijacije.
Predsjednik Opštine Kotor, Aleksandar Stjepčević afirmativno je odgovorio na ovakav prijedlog, te dodao da je Kotor, kao multietnička i multikonfesionalna sredina, vjekovima baštinio vrijednosti mira i jedinstva.
Kako je saopšteno iz kabineta predsjendika Opštine Kotor, događaju će, između ostalih, prisustvovati i gradonačelnik Slovenj Gradeca iz Slovenije, Andrej Čas – generalni sekretar asocijacije, kao i predsjednik ove socijacije Andrzej Pietrasik – gradonačelnik grada Plonjsk iz Poljske.
Najavljeno je i da će kao propratna aktivnost sastanka Upravnog odbora Međunarodne asocijacije gradova izaslanika mira, u Kotoru biti organizovana izložba kragujevačkog salona antiratne karikature.
Međunarodni salon antiratne karikature “Kragujevac” nastao je 1981. godine u organizaciji kragujevačkog nedeljnika “Svetlost”. Pokrenut je kao novi mirovni program u okviru Kragujevačkog oktobra, manifestacije sjećanja na žrtve zločina u Šumaricama 21. oktobra 1941. godine i upućivanje poruke mira.
Međunarodna asocijacija gradova izaslanika mira (The International Association of Peace Messenger Cities – IAPMC), formirana 1988. godine, blisko sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, a opšti stav ove asocijacije jeste da opštinske vlasti, u okviru svojih granica, treba da preuzmu aktivnu ulogu u širenju kulture mira.
Kotor je aktivan član asocijacije od 2008. godine, učlanjen na inicijativu Slovenj Gradeca, gdje je smješten generalni sekretarijat ove asocijacije.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code