Čelnici lokalne samouprave odali poštu palim borcima

Čelnici lokalne samouprave odali poštu palim borcima

2
Podijeli

Povodom Dana oslobođenja – 28. oktobra, delegacija Opštine Herceg Novi predvođena predsjednikom Opštine Stevanom Katićem, predsjednikom Skupštine opštine Milošem Bigovićem i potpredsjednicima Danijelom Đurović i Milošem Konjevićem, zatim Vojske Crne Gore, predstavnika parlamentarnih stranaka i boračkih udruženja danas je položila vijence na spomen obilježja na Sat kuli, kod manastira Savina i na spomen kosturnicu palim borcima NOR-a, kod spomenika Bezmetković.

Na spomeniku Bezmetković, predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, podsjetio je na borbe i žrtve I bokeškog, X hercegovačkog i II dalmatinskog partizanskog odreda protiv neprijatelja i fašističke okupatorske vojske:

Picerija i restoran

– Na današnji dan prije 73 godine borci Prve bokeške, Desete hercegovačke i Druge dalmatinske brigade, u borbi sa daleko jačom i nadmoćnijom neprijateljskom, okupatorskom i fašističkom vojskom, izvojevali su pobjedu i oslobodili Herceg Novi.
Borci čija su imena ispisana na ovom spomen obilježju nisu uspjeli da joj se raduju i uživaju u njenim blagodetima. Ostali su heroji i uzor pokoljenjima kako treba čuvati i braniti svoju rodnu grudu.

Zato svake godine, u znak sjećanja na njihovu hrabrost i nesebičnost delegacija Opštine Herceg Novi, udruženja boraca i Vojske Crne Gore posjećuje spomen obilježje i polaže cvijeće i vijence.

To je najmanje što možemo učiniti, odati im dužnu počast i poštovanje i podsjetiti se istorijske istine da su ove žrtve univerzalno ljudske i da nadilaze sve razičitosti i pripadnosti, i nacionalne, i vjerske, i jezičke, i svake druge.

Ovim, istovremeno tužnim i svečanim činom, izražavamo zahvalnost za odanost i vjernost svom gradu, kao i nadu da se ratovi neće ponoviti. Na ovom mjestu besmrtnosti dajemo obećanje da ćemo nastaviti da gradimo mir i bolju budućnost u njihovom i našem Herceg Novom.

Djela njihove hrabrosti, mi njihovi savremenici, a ni generacije koje dolaze, nećemo zaboraviti. Neka im je vječna slava i hvala i mir njihovim dušam – poručio je predsjednik Opštine, Stevan Katić.

Malo kasnije, u 10 sati sa Trga Nikole Đurkovića je krenuo defile Gradske muzike i mažoretki, a svečana sjednica Skupštine opštine počela je u 11 sati u dvorani Park.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code