ĆELTIKĆOGLU: UKOLIKO DOĐE DO RASKIDA UGOVORA ZA KOLEKTOR POKREĆEMO MEĐUNARODNU ARBITRAŽU

ĆELTIKĆOGLU: UKOLIKO DOĐE DO RASKIDA UGOVORA ZA KOLEKTOR POKREĆEMO MEĐUNARODNU ARBITRAŽU

111
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Nakon najave Opštine Herceg Novi, Vodacoma i Dahlema, da će 14. maja raskinuti ugovor o gradnji vodovodne i kanalizacione mreže u Herceg Novom, turska kompanija Celtikcioglu se oglasila tvrdnjom da ima puno pravo na produžetak Ugovora do kraja godine zbog izmjena na projektu.

Investitor od početka radova, nije obezbijedio
odgovarajuće građevinske dozvole, kako bi izvođač na zakonit način mogao završiti projekat, a ni fizički nije moguće brže postavljanje kolektora zbog jako teških uslova za gradnju, ističu iz Ćeltikćoglua.
Tvrde i da je Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Herceg Novom 21. aprila 2015. „zloupotrebom i grubim kršenje zakonskih i ugovornih odredbi koje tretiraju sam postupak aktiviranja garancija, pokušalo da na pravno nedozvoljen način, stvori korist za sebe i istovremeno nanese nesagledivu materijalnu štetu kompaniji Celtikcioglu”.
– Ukoliko 14.05.2015. dođe do bespravnog raskida ugovora, kompanija Celtikcioglu će pokrenuti međunarodnu arbitražu. Društvo i Opština kao osnivač će biti obavezni da po okončanju arbitraže, plate Izvođaču sve izvedene radove, naručene materijale i opremu i izgubljenu dobit, što je po našoj procjeni od 6-7 miliona eura. Ovaj iznos se ne može platiti iz kredita KfW Banke već iz sopstvenih sredstava Opštine Herceg Novi. Opština je već upozorena od strane KfW Banke na ovakav scenario – navodi se u saopštenju.
Celtikcioglu će tražiti da sud izrekne privremenu mjeru zabrane daljeg građenja zbog neophodnosti obezbijeđenja dokaza vezano za kvalitet i kvantitet izvedenih radova. Zatražena je i privremena mjera blokade računa Društva i Opštine u iznosu od 2,5 miliona eura, jer nisu ispoštovali ugovorne odredbe i produžili garancije banke.
– Žao nam je što su politika i pojedini mediji stvorili jako negativnu sliku o veoma uspješnom projektu koji se ovdje realizuje – navode iz ove kompanije uz tvrdnju da je izgrađeno 25 km i vodovodne i kanalizacione mreže, što čini 84% ukupnog cjevovoda.
– Ukupno je testirano 61% i ovaj procenat se povećava iz dana u dan. Samo 2,3 km trase je ostalo nezavršeno. Od ukupno 11 pumpnih stanica, završeno je 9, a na dvije preostale završava se izgradnja betonskih pilota. Isporučili smo i ugradili skoro svu mašinsku i elektro opremu. Možemo reći da smo priveli kraju izgradnju jednog od najzahtijevnijeg infrastrukturnog projekta u regionu po evropskim standardima. Moramo napomenuti da je do sada po privremenim situacijama plaćeno 9,6 miliona od ukupno predviđenih 18,5 miliona.
Ukoliko se raskine Ugovor sa našom kompanijom, za nastavak Projekta biće potrebno sprovesti jedan tenderski postupak za izradu tenderskog dokumenta i drugi tenderski postupak za izbor izvođača – kažu u turskoj firmi.
Oni ipak kažu i da je kompanija Celtikcioglu spremna da završi projekat, jer nikada u 65-ogodišnjem iskustvu nije ostavila posao nezavršenim.
– Započeli smo vraćanje površina u probitno stanje, iako nailazimo na opstrukcije nadzora, po nečijim instrukcijama. Dahlem ne potvrđuje naše zahtjeve za vraćanje površina u prvobitno stanje i obaviještava naše podizvođače da zaustave radove. Imamo spremne timove za ove radove, kao i ugovor sa kompanijom Carinvest za izradu asfalta, kojoj je upladen avans od 100 000 eura. Očekujemo od investitora da izvrši uplatu duga koji dostiže više od 2 miliona eura za već izvedene radove, kako bi ovi radovi bili završeni u rekordnom roku.
Imamo punu podršku od strane naših podizvođača: CMC-a, Tangente, Albstar-a, Mijušković Trenda i Carinvesta i spremnost da zajednički završimo ovaj projekat. Celtikcioglu je već dao Opštini predloge za efikasan nastavak projekta zašta očekuje punu podršku Opštine i redovno plaćanje privremenih situacija. Vjerujemo da će investitor donijeti odluku o nastavku Ugovora sa kompanijom Celtikcioglu jer je ta odluka u najboljem interesu svih strana i građana Herceg Novog – kaže se na kraju saopštenja.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code