Čemu prvo imenovanje, pa ukidanje imena Parka nezavisnosti u Herceg Novom?

Čemu prvo imenovanje, pa ukidanje imena Parka nezavisnosti u Herceg Novom?

6351
61
Podijeli

Gradski park u Herceg Novom 21. maja, dobio je deset novih sadnica maslina, ali i naziv Park nezavisnosti. Taj događaj bio je najavljen u zvaničnom programu Opštine Herceg Novi, povodom 10 godina nezavisnosti i 1000 godina državnosti Crne Gore.

rjesenje komunalne park nezavisnostiNa proslavu nisu došli mnogi kojima jubilej nikako nije prijao i koji su nalazili svakojake izgovore, za odsustvo. Nekima je smetao i veliki broj državnih zastava, a pogotovo proglašenje Parka nezavisnosti. Pored toga što se vjerovatno, da su pitani, ne bi saglasili sa takvim nazivom, imali su izgleda i dobar argument, da je postavljanje tri table, sa novim imenom parka, protivzakonito, odnosno da nije prošlo proceduru.

Picerija i restoran

Prije nekoliko dana dobili su i određenu satisfakciju kada je u parku osvanulo rješenje Službe komunalne policije Opštine Herceg Novi. Njime se nalaže uklanjanje sve tri table:

“Nalaže se NN licu da u roku od jednog dana od prijema rješenja, ukloni tri table koje su bez odobrenja Opštine Herceg Novi postavljene u parku u Njegoševoj ulici, u blizini  Pošte Crne Gore. Za izvršenje rješenja nadležno je NN lice“.

U obrazloženju piše da je komunalni inspektor Opštine Herceg Novi, 5. juna izvršio inspekcijski nadzor i tom prilikom utvrdio „da su u parku koji se nalazi u Njegoševoj ulici, u blizini zgrade Pošte postavljene tri table bez odobrenja nadležnog organa Opštine Herceg Novi“. Na kraju je pečat komunalne policije i potpis komunalnog inspektora.

Ne ulazeći u to koje je NN lice zaslužno za sadnju deset maslina mira i “krštenje” parka, niti čijom zaslugom je komunalna policija natjerana da  reaguje, ovakvo unutarkoaliciono mimoilaženje opštinske vlasti u Novom je nedopustivo. Poigravanje sa nacionalnim praznikom obnovljene države i njenom 1000-godišnjom istorijom, ne služi nikome na čast.

61 Komentari

 1. Boka,pravi pravcati Novljani drukčije zbore neke riječi,ali mnogima su dali pravo i mogućnost da budu Novljani,i neka su, ali malo su prećerali u umanjivanju sebe ,a često nijesu znali da vaspitavaju svoje potomke da sačuvaju duh,ima i toga.
  0  0
 2. Ooooo,imamo mi i znanja, samo se mudro ćuti,a ne bi bilo loše da nam oni koji znaju ponešto preuzmu od posla na uzdizanju iz ponora.Svaka kulturna polemika vodi i rješenju,a ćutanje opasno podriva.
  0  0
 3. Kako se vredjamo vidim ja koliko jos mrznje ima,ali da odgovorim Nakicenovicu da postoje memoari Generala Italijanskog Picolija glavnog namjesnika okupatorskih snaga smjestenog na Cetinje,u knjizi kaze da je u Albaniji placao zlatom spijune nije mogao da nadje ali da na Cetinju morao da napise da prostitutke i spijune ne primaju posle 12 podne,da je bezao od njih koliko ih je bilo.Pa tek u arhivi vidite kako se mjestani Boke zale kako Crnogorci upadaju u sela i kradu stoku znaci pljackasi,zar su svi takvi ,nadam se da nisu.O partizanu Djurkovicu necu da polemisem mada da dodam da je bio predsednik ratnog suda u ta vremena ,a znamo kako su prolazili ljudi tada koji su bili da kazem neutralno.A 99 gospodine u policiju je dosao sav kriminalni sljam herceg novog da se profesionalni policajci stidjeli kome su sve dali pusku glavesine,a ne vjerujem da je bio plan mozda i jeste ali bi rekao cinjenicu 90 posto rezerve vojne tada u Novom bilo je iz Herceg Novog,a u policiju ne racunajuci ovaj kriminalni sljam 20 posto,i zahvaljuci tim novljanima u vojsci nije doslo do krvi i ako smo bili jaci i ljudski i oruzano,ne ponovilo se.Mislim da se pitao Nakicenovicu taj tvoj sljam da bi u Novom bilo svasta Hvala Bogu nije.
  0  0
 4. Ne treba Nakicenovicu tako daleko, Ima knjiga stenograma generalstaba iz devedesetih godina, Vojna tajna. Tamo pise divan plan koji bi neki Novljani potpisali:” Trecinu razmjenom raseliiti , trecina je lojalna i uzece ucesca u borbama i stati uz Sedmi bataljon, a trecina ce, bez obzira na opredelenje stradati u akcijama. To daje realnu osnovu za pacifikaciju i unifikaciju Boke Kotorske a akcije s obzirom n a rasolozenje stanovnista valja krenuti iz Herceg Novog”. Sreca bilo je razumnih i u generalstabu, a i odje stanje nije odgovaralo njihovim procjenama. Mada je malo falilo, Ima san koji se sjecamo plana o Velikoj Srbiji i podrske dijela Novljana. E njima ova drzava ne odgovara, makar ginula djeca-
  0  0
 5. Husmetin beg, zapovjednik Herceg Novog, jedan od mnogih koji su bili ovdje u dugom turskom vaktu, pise Porti:” Nevjernika u gradu skoro da i nema. Ono sto ima je saka krotkih i bezvoljnih kaurskih slugu koji i nisu ovdje zateceni nego su nas molili da rade za hljeb i ovcije iznutrice. Nema mirnijih podanika u svom dunjaluku bijelom, nit govore nit se daju vidjeti. Jedine neprilike dolaze nam od crnogorskih ceta koje se kadkad spuste niz planinu i pljackaju okolicu grada a znaju i u grad upast,askere sasjeci. Njih na moju nevjericu, gradski navjernici nama potkazuju i sve najgore o svojoj braci isktokrvnoj pricaju. Tako cega jos ne sretoh, a begovao sam u mnogim hazmatima nase carevine.”
  Naravno, ovi Novljani o kojima pise Husmetin beg sigurno nisu preci danasnjih Novljana, mada neki od njih tvrde da su u ovom gradu cetiri pet vijekova. Ili… Jesu.
  Mletacki dokumenti iz zadarskog arhiva tvrde da u samom gradu nije bilo ni jednog gradjanina pravoslavne vjerea, a da pravoslavni zivalj obitava u CRNOGORSKIM selima u zaledju.
  Ali, Turci u Mletci pojma nemaju.
  0  0
 6. @Boka a sto je sa Bekom, Karicima, Bozovicem i ostalom ekipom…
  Ne broj nas i ne dijeli nas, a sve ostalo imas sadrzano u zakonima. Slozices se, ako imalo volis sopstvenu drzavu, da se moraju jacati institucije pravne drzave.
  PS, ne brkaj vlast i drzavu!
  0  0
 7. Tema nema slučajno toliki broj komentara, Boka je u sastavu CG 60ak godina i nijedna vlast Boku nije devastirala kao ova. Svi koji su vladali ovim prostorima su ostavili u nasljeđe građevin ili druga dobra, čak i Otomansko carstvo. Ova vlast je poharala, pogotovo HN. Razlog tome da je park proglašen je kao ona priča o žabi koja je vidjela da potkivaju konja pa i ona digla nogu, nije ovo Nahija ili sl. pa da nam bude drago, upravo su i zbog toga kivni građani pisali ovdje kako se osjećaju pod ovom vlašću.
  0  0
 8. Cg postujemo koliko i ona postuje nas!!! Nista nemamo ni protiv Krivokapica i Crnogoraca ali imamo protiv Brkovica,Popovica i drugih sto su opljackali sve u ovom gradu.Svako dobro i vama i svima koji vole HN!!!
  0  0
 9. Moj dragi Boka kako vam vise ne dosadi ta priča odakle je ko sljegao. Ja sam Krivokapic i moj otac kako vi kažete sljegao 1958 god u Novi. Ja sam se rodio igrom slučaja u Novom moja majka je Novljanka ustvari i ona je sljegla iz Mojdeza. Moje se dijete rodilo u Novom, žena mi je Novljanka i molim Vas izviniti sto su se moji naselili krajem pedesetih u Vasem gradu. Također izviniti sto smo Krivokapici, izvinite sto smo Crnogorci , izviniti sto se pominjemo kao prezime prije 400-500 god. Pustite ove ljude koji su se doselili u ovaj grad da žive bez opterećenja i hipoteke ko su i odakle su došli. Koliko ja znam i ovoj rukovodećoj garnituri opstini nema onijeh koji su sljegli pa tako kako se ovdje kaže niko iz gornje torbe nije dao to ime parku. Na kraju neosjecam se ni malo hendikepiranim sto sam Crnogorac sta vise. Sve druge poštujem i cjenim bez obzira na vjeru i nacionalnost. Molim admina da pusti ovaj komentar.
  0  0
 10. Mislim da je ime dato neprimjereno i usiljeno kao i đeci što se daje u posljednje vrijeme.Predlagač bi trebao imati znanje i iskustvo,a ne samo želju za sopstveni uzlet na novo postavljenje,jer tada sigurno pada sa stolice na dolinu,a zemlju na koju ljusne ne voli baš.
  0  0
 11. E sad, poslije ovakvog clanka i ovoliko finih i manje finih komentara, jeli jasno kakva gomila s***** ***se nasla u opstinskoj- lokalnoj- upravi,ili ko voli vise, samoupravi.
  0  0
 12. Music,malo te ko razumije od ovih trkača .Pare njih samo interesuju,nikad ne bi život dali za domovinu,jer je ne vole.Ovo ti je novo vrijeme moderne tehnologije,istorija nikoga više ne zanima,stare stvari su i iz kuće izbacili.
  0  0
 13. E kako branite i napadate,jadni moji sugradjani,kako samo opet ispisujete vasu istoriju.Shvatite tu ste dje ste i dok ste tu vi i ja i sve partije i DRK i SRK i MRK moraju postovati ovu drzavu,jednu jedinu koju imamo.To sto vise volite i patite za nekom drugom zaista je vas problem i zao mi je sto ovakve gafove vlasti odmah neki od vas zloupotrebe.
  0  0
 14. Sto mora nekako park da se zove, nek bude park kod poste… novljani svakako nemaju druge odrednice sem kod ovog, ispod onog i naravno stara imena su u opticaju kod naroda kako god ga nazovete…e sad ovi sto stavljaju table, a nemaju osnov, tj validnu odluku da se pozovu na odgovornost zbog uzaludnog trosenja novca gradjana. Table, papiri za zapisnik, pola olovke, izlazak na lice mjesta, najmanje tri kom.policajca… min 200 evrica materijalna steta, a o dusevnim bolovima jedne i druge opcije da ne pricam… treba je svima nadoknaditi…
  0  0
 15. O cemu pricas? Ko je 90″ godina vodio vojsku na Dubrovnik? Zar to nije ista ova vlast sto se kunes u nju? NOVLJANIN JE SVAKO KO VOLI OVAJ GRAD ALI NA ZALOST OVI STO SU “ŠLJEGLI”ZADNJIH 25GODINA CISTO SUMLJAM DA GA VOLE I POSTUJUI!MOZDA MALI DIO NJIH!
  0  0
 16. @Boka
  Drago mi je da ,,volite ” Katolike , i zaslužuju poštovanje ,ali ,, ne znam” kome su smetali ’90 i sve što nije srpsko .Žao mi je da se ni malo nijeste ,, pročistili” od te mržnje koja bi otrovala i kamen a ne ljudsko biće. Stidim se kao Novljanka da postoje ovakvi sugrađani. Do kada kud ko da ide? Sramota, pa i u prašumi ne žive samo majmuni.
  0  0
 17. @Boka
  Opasno je po život ko mrzi , zato se ko dijeli ljude po nacionalnosti i ko je odakle došao igra sa svojim živcima. Mora da je roda izlegla pojedine stanovnike Novoga ,pošto ne znaju odakle i kad su došli. Niko nije Bogom dan baš u Novom ,nego su mu preći došli od nekuda, zato je poštenije ćutati i poštovati sugrađane da bi oni vas poštovali.
  0  0
 18. Kako subjektivan tekst. Po strani sve, jubilej, divan događaj, divno obiljezen, ali to je decenijama park znamenitog Nikole Đurkovića, da bi dobio novi naziv treba ponistiti stari. A to valjda iziskuje određenu zakonsku proceduru a ne puko zabadanje table sa novim nazivom? Takav traljav posao ne dolikuje ovako znacajnom jubileju.
  0  0
 19. Nikola Djurkovic je ubijen od cetnika i Talijana, a cetnici su oko krvavih uniformi njega i njegovih drugova igrali kolo, krvavo kolo. Znamo koju i kakvu politiku su cetnici vodili, znamo i danas za sta su njihovi slijedbenici u Novom, koji su do skora bili na vlasti. Djurkovic je bio clan i funkcioner KPJ koja je imala jasan stav o nacionalnosti i drzavnosti Crne Gore. Sigurno nisu bili za ponistavanje Crne Gore iz 1918 nego za republiku Crnu Goru u okviru Jugoslavije. Jugoslavije vise nema, Crna Gora je svoja. Stanovnici Herceg Novog i Boke, kazu sve enciklopedije, doseljeni su iz gornje Crne Gore i Hercegovine. I dje j onda problem osim u propagandi i deformisanju cinjenica? Kome pripada Herceg Novi? Koju bi to drzavu osim Crne Gore? Sa kojim argumentima?
  0  0
 20. Kako neko ko je pljuvao po Crnoj Gori i Crnogorcima dobrih 15 godina moze naprasno postati Crnogorac? Takav ne voli drzavu iz ljubavi vec iz interesa. Sta da radimo ako gospodar opet promjeni nacionalnost i udje u nove stare federacije?
  0  0
 21. Hahahahaha, koje ludilo. Pa ta ista komunalna policija je naručila table sa natpisom, a zatim i organizovala njihovo postavljanje. Valjda znaju ko im je taj ”NN”. Kao da su sa marsa pali. Sprdnja neviđena !
  0  0
 22. U parku je bista Nikole Djurkovica, narodnog heroja koji je zivot dao za zajednicku drzavu.Morali bi nju da uklone. Pored toga sto neradi fontana nema ni cesma da djeca, poslije igranja, operu ruke a narod koji sjedi u parku popije kap vode.Na tablama koje daju naziv i starost drveca nema datum postavljanja tako da je drvece i dalje staro onoliko koliko pise na njima. Ja, kao pravoslavac, predlazem da se parku da naziv Park Leopolda Mandica posto je to poklon katolicke crkve Sv.Antona.
  0  0
 23. Park je katolicka crkva poklonila gradu. Postoji jasna pravna procedura kako se daju imena ulicama, trgovima, parkovima. Ali sve je postalo lakrdija pa i ovo… Nego da pomenemo nesto sto je u ovom parku vazno gradjanima a niko ne pominje: zasto ne radi fontana, zasto niko ne servisira mobilijar za igru djece, zasto nam trava nije uspijela evo od kako je park renoviran, zasto niko ne obnavlja table koje su iscupane i izblijedile na kojims (ne)pisu imena biljaka, zasto niko nije ofarbao kanelabere a poceli su rdjati, zasto niko nije prefarbao grafite na trafo stanici koja je u parku, zasto se palme i drugo drvece svake prestune orezuje i cisti, zasto iz poplocanih staza izbija teava a niko je ne cupa, zasto zivu ogradu niko ne orezuje i formira. Ovo je park nas i nase djece, srba, crnogoraca, pravoskavnih, katolika i svih ostalih gradjana… i hocemo da 300-400 zaposlenih u opstini i opstinskim preduzecima rade svoj posao jer zive na grbacu gradjana!!!
  0  0
 24. Tragi-komedija…………………….
  Ovo je bolji program nego ona smeća od Farme itd zahvaljujući producentima,scenaristima i režiserima iz opšine…..
  Uživaj rajooooo……
  0  0
 25. Ko je ovdje lud
  Zar park i hotel nisu oduzeli komunisti privstnim vlasnicima
  Zato ovekujemo da ga DPS koji se zalaze za evropsku Crnu Goru u duhu evropejstva vrati oduzeto i ispravi nepravdu
  E sad posto je privatno samo vladnici mogu da mu daju ime
  HVALA
  0  0
 26. Sto se tice sazivota Bokelja i Crnogoraca, u nametnutoj nam drzavnoj zajednici i dalje ce biti vjecno otvorena rana. Ta Bokeljska ili ti Bokeska rana ce ostati nezacjeljena i krv ce iz nje isticati sve do tada dok joj se ne pruzi adekvatan tretman, a svi dosadasnji Crnogorski glavasi kroz istoriju za to nikad nisu pokazali ni trunku razumjevanja ili volje. Park Boke ili ti novoimenovani Park Nezavisnosti ce postati popriste borbi oko nacionalnog identiteta po teritorijalnom opredjeljenju suprostavljenih politickih subjekata, sve do dana dok god ne bude vracen vlasniku/vlasnicima od kojih je bespravno oduzet i prisvojen.
  0  0
 27. Ovo je nas grad a ti ceraj okle si doso… Svi Novljani pravi i stari su Srbi bili i ostali a ima nasih komsija koji su katolici i zive ovdje sa nama kroz vjekove u slozi. Dok vi niste dosli i sve okrenuli naopako…
  0  0
 28. Ne treba dozvoliti da nam ovi iz Podgorica davaju imena našim ulicama i parkovima.Neka građani Herceg Novog sami odluče kako će dati ime za park.
  0  0
 29. Ime parka ostaje jer je utvrdjeno na ciju je inicijativu i ko je sproveo proceduru oko imena. Komunalci nisu bili obavjesteni ili su bili bespravno nahuskani. Umedjuvremenu se pojavilo i pismo jedna nase sugradjanke sa elementima govora mrznje / jedino objavljeno na Radio Herceg Novom/ a koje je podgrijalo nacionalisticke strasti za koje smo mislili da su uginule. Bilo kako bilo, Park nezavisnosti ostaje , zavazda, ili do sledecih lokalnih izbora.
  0  0
 30. I DRk i Niksi treba da budu zahvalni. Nemoj te prebaciva loptu samo na DRk posto svi koji su bili za Izbor su zasluzni sto je dps doso na vlast…
  0  0
 31. Pitate čitaoce? Na ovo pitanje ni nadležni nemaju odgovor. Što se mene tiče, kada već pitate, taj park je imao ime prije samostalnosti. Eto, nešto rade komunalni inspektori, nego me zanima jesu li rješenje donijeli službenim kolima ili je neko prepješacio 20 metara?
  0  0
 32. I još nešto, svi vi DPSovci iz Novoga, trebate Dušku da budete zahvalni dok ste živi!! Da nije bilo njega i Izbora, nikada ne bi došli na vlast!
  0  0
 33. Evo vam odgovor, ovako nešto treba da prodje Skupštinsku proceduru. Dalje, park je u vlasništvu katoličke crkve a ne Opštine. Ne može Slobova struja DPSa na silu da preimenuje park. Radman kao dobar pravnik to zna, zato i nije bio ođe (kao i onaj dio DPSa koji je uz njega).
  Neko napisa ovdje Zašto se Inspektor nije potpisao jer udara na državu!!!? Udaraju li ovi što duguju poreza državi 300 miliona e?
  0  0
 34. Sramota u bruka za opštinsku vlast. Pljuju po svemu što ima veze sa državom Crnom Gorom.
  Nije ni čudo što je ova Odluka poništena kada su poništene 8i mnogo značajnije. Tako je to kada upravljaju nazovi diplomirani ovi ili oni.
  Žalosno da žalosnije ne može biti. Da je kojim slućajem paku dat naziv iz tuđe prošlosti ili istorijskih događaja, na svečanosti bi se pojavili oni kojih ovaj put nije bilo i niko nebi smi pipnuti table sa natpisom.
  0  0
 35. Pristalica Sam nezavisnosti CG Ali mi se ovaj naziv nije svidio iz vise razloga. Prvo sto je Crna Gora danas zavisnija nego u vrijeme dok smo bili u zajednici, a drugo jer mi se cini da je to ime dodijeljeno iz inata prema onima koji ne dijele moje misljenje po pitanju suverenosti i koji su u Novom vecina.
  0  0
 36. 3500 eura deset sadnica maslina…ta jedna sadnica kosta mnogo manje neznam koliko al sigurno bar 5 puta manje…da mi je vidjeti tu fakturu i ko je potpisao isplatu…no comment dalje.
  0  0
 37. hahaha koja komedija, koliko rade kompleksi kad je jedan park potrebno nazivati parkom nezavisnosti…imate prijestonicu pa tamo nazivajte parkove, ulice i klupice takvim besmislenim imenima, a herceg novog se ostavite… mi imamo mnogo istorijskih licnosti, narodnih heroja, bokeske kulture, pa cak na kraju i mnogo svjetski poznatih sportista po kojima bi mogli necemu dati ime …
  0  0
 38. Trebalo je proglasit Krusevice i Mokrine za park nezavisnosti jer koje napravijo ovu koaliciju na prevaru glasaca nego Niksa posteni i dva Krusa.
  0  0
 39. Krusevice trebaju da dobiju park i da se zove park nezavisnosti!!! Ipak je Drk najvise uradio da dps dodje na vlast. Zato vi iz dps sto pisete protiv drk bolje bi vam bilo da sjedite smirom! Drk je najveci Crnogorac u Novom jer za nas nije vise Srbin! A sutra se zalite Milu za park….
  0  0
 40. Gdje nam je kanalizacija, voda 365 dana u godini, gdje su nam hoteli, gdje nam je šetalište, vrtići, škole, šta je sa ŠKverom, šta je sa parkingom, šta je sa putarinom do TB, Banja Igalo, Brodogradilište , Prvoborac …. Batalite se praznih priča o Nazivu parka. Po svemu navedenom se vidi koliko je Državnu i opštinsku vlast (predhodna i sadašnja su totalne neznalice i nesposbnjakovići) stalo do Herceg Novog. Znaju li Novljani koliko su koštale sadnice maslina? 3500 eura.
  0  0
 41. Ova prijava je trebala da glasi na dps a ne na nn lice oni su organizovali dogadjaj. A komunalni inspektor citkog rukopisa je mogao napisati puno ime i prezime da znamo ko udara na drzavu. Ovo je sve maslo ovih iz izbora koji su protiv drzave. Sramota!!!@
  0  0
 42. Ne moze park da se zove kako kome padne na pamet. Generacihe vec znaju da je to park “kod duman”. Od dumana je i dobijen. Sto se ne zove park sv. Antuna po toj crkvi cija je parcela? Narod ga decenijama tako tretira i sada sidje neko sa Krusevica ili dodje iz Bosne da nam da ime parku. Ma super.
  0  0
 43. Sve otvorenije se dps-izbor cijepaju. Nazalost sve na ustrb grada. Dje je predsjednica na proslavi u parku ili Drk to mu je ispod kuce mora da njemu smeta da s prozora gleda nidje drugo no na park nezavisnosti 🙂
  0  0
 44. Pravi potez bi bio sadnja novog parka. Iznad magistrale recimo nema nijednog, a mi koji tamo zivimo takodje imamo potrebu za uredjenom i oplemenjenom zelenom povrsinom. Nije Novi samo trg i 200 m ulice do njega. Pa taj novi park nazovite kako hocete, a nezavisnosti mozete dic i spomenik u centru.
  Imena parkova su nebitna tema.
  0  0

Ostavite komentar

*

code