Cetinjski studenti priredili koncert u Herceg Novom

Cetinjski studenti priredili koncert u Herceg Novom

913
0
Podijeli

Studenti Muzičke akademije sa Cetinja nastupili su sinoć prvi put u Herceg Novom, donoseći novoskoj publici neke od najčuvenijih djela kamerne literature.
U jednoipočasovnom koncertu smjenjivalo se 16 studenata, iz klasa profesorica Nataše Popović i Žane Lekić, a izvodili su djela Mozarta, Godarda, Bonisa i Khachaturiana. Besprijekorno izabran i izveden program, bio je “garniran” tako da je za svakoga bilo po nešto – od poštovaoca klavira, preko flaute i violine do klarineta.

Direktorica škole, Nada Karadžić nije krila zadovoljstvo što je u koncertnoj sali škole izveden još jedan veoma kvalitetan koncert, jer, kako je kazala, najprije je važno razvijati saradnju među školama, ali i ponuditi novskoj publici nešto novo. Sinoćnji repertoar imao je premijerno izvođenje u koncertnoj Sali ove škole, istakla je Karadžićka:
– Studenti su nastupili sa vrlo ozbiljnim programom, iz kojeg se vidi jedan temeljan, pedagoški rad. Moram istaći da mi je posebno drago što smo ostvarili saradnju sa jednom ovako visokom muzičkom institucijom, koja uživa kredibilitet u našoj državi. Muzička akdemija sa Cetinja kreira muzički život na jednom evropskom nivou, i ovdje smo okupljeni oko zajedničkog cilja i ideje – a to je promovisanje klasične muzike, kazala je Karadžička.
Profesorice Nataša Popović i Žana Lekić takođe nijesu krile oduševljenje prije svega idejom da njihovi đaci nastupe u Herceg Novom, a zatim i cjelokupnom atmosferom koja se prožimala salom.

Picerija i restoran

– Nastupi na sceni su između ostalog ono za šta ih obrazujemo, kako bi ih izveli na pravi umjetnički put, kazala je Lekićka.
Koncert je zaista bio sjajan i to je naš objektivni stav. Zadovoljni smo kao profesori, posebno što su dobili šansu kao studenti i budući izvođači da se okušaju na sceni. Ponosni smo na njih što je posebno važno jer su neki prvi put na sceni, dodala je Lekićka.
– Svako javno predstavljanje učenika koristi ne samo njima i publici, već je i dodatni motiv nama kao profesorima, budući da nam je jedan od prioriteta njegovanje klasične literature, navela je prof Popović. Mi ćemo nastojati da u budućem periodu što više sarađujemo sa direktoricom škole Nadom Karadžić, kojoj dugujemo veliku zahvalnost, što je osmislila ovakvu saradnju i ustupila nam ovu predivnu salu. Vjerujem da ćemo saradnju pretvoriti u tradiciju kako bismo nastupali ovdje svakog Božića. Jer, nastupi učenika nijesu samo njihovo profesionalno sazrijevanje već i dodatna motivacija nama profesorima, jer slušamo nešto novo a rađaju se i nove ideje, kazala je Popovićka.

Sudeći po reakcijama publike, posebnu emociju probudio je klavirski duo Slađana Babović-Isidora Jovićević, zatim duo violina Dragica Kovačević i Teodora Kaličanin uz korepeticiju Isidore Kovačević, kao i trio violina-klarinet-klavir Jelene Jovović, Stefana Popovića i Marije Mitrović, koji su “zatvorili” koncert.
Kako je direktorica škole Nada Karadžić najavila, sljedeći koncert biće održan 23. decembra, u crkvi Sv. Jeronima, a nastupiće kamerni orkestar Cetinjske akademije.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code