Čištiti plaže, sakupljati drveni otpad i njime zaustavljati eroziju obale

Čištiti plaže, sakupljati drveni otpad i njime zaustavljati eroziju obale

0
Podijeli

Problem otpada u moru, aktivnosti koje su planirane projektom “WELCOME, Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, bile su teme prvog razgovora projektnih partnera, od kojih je jedan kotorski Institut za biologiju mora.

Realizacija projekta započela je 1.aprila i trajaće do 1.aprila 2020. godine. Ukupan budžet projekta je 909.249 eura, od čega je Institutu za biologiju mora na raspolaganju 112.600 eura.

Picerija i restoran

– Glavni cilj projekta WELCOME usmjeren je na ponovno korišćenje drvenog otpada koji će biti sakupljen tokom akcija čišćenja plaža i obale, radi formiranja anti-erozionih obalnih sistema kroz održiv i ekonomski prihvatljiv pristup. Pored čišćenja plaža, monitoringa stanja i kategorizacije otpada, jedan od projektnih zadataka je i simulacija transporta i akumulacije plutajućeg otpada u Jadranskom moru- saopšteno je iz Instituta za biologiju mora.

Ravnopravan partner na projektu je i Javno preduzeće za upravljanje Morskim Dobrom Crne Gore. Rukovodilac projekta, dr Milica Mandić iz kotorskog Instituta, za Radio Jadran pojašnjava da bi konkretne aktivnosti trebalo da počnu za mjesec, na području ulcinjske opštine:

“Cilj je procijeniti količinu otpada na plažama i obaviti kategorizaciju po vrsti, jer postoji preko 150 različitih stavki u kategorizaciji. I čišćenje plaža je u fokusu projekta. Uglavnom, aktivnosti će biti skoncentrisane na plaže u Ulcinju, jer se uporedo sa tim radi i zaštita pješčanih dina od erozije. Plan je da se od drvenog otpada koji je prirodan, sakupe i prave neke drvene ograde ili “drvena šetališta”, kako bi se spriječilo “odlivanje” pijeska u more, kako bi se izbjeglo nasipanje”, pojasnila je dr Mandić.

Kako je dodala aktivnosti će se pratiti tri puta godišnje u zemljama učesnicama projekta. Uz to, biće urađena evaluacija plutajućeg otpada za područje koje pokriva INTERREG područje :

“Iz Instituta su insistirali i da jedna plaža u Boki bude “pokrivena” projektom, kako bismo uporedili količinu otpada na otvorenom moru i u  Boki, tako da će to jerovatno biti  plaža u Njivicama ili Igalu, što ćemo na terenu odlučiti”, pojasnila je ona.

Kako dalje navode iz Instituta, zbog sve većeg pritiska na mediteranske plaže, kako antropogenog tako i prirodnog, posljednjih decenija sve je izraženija pretjerana eksploatacija prirodnih resursa, urbanizacija, industrijski rast i intenzivan turizam. Plaže su postale mjesta značajne koncentracije otpada iz mora, koji predstavlja sve veću prijetnju živom svijetu mora i priobalja, ekosistemima i diverzitetu. Uz otpad, obalna erozija dodatno je dovela do pogoršanja kvaliteta plaža smanjujući aktivnosti povoljne za turizam , uz negativan društveno-ekonomski uticaj I atraktivnost područja. Čišćenje plaža i formiranje zaštitnih zidova protiv erozije najčešće se obavlja mehaničkom opremom koja dodatno doprinosi obalnoj eroziji i veoma često se ove aktivnosti sprovode bez adekvatnog stručnog pristupa, pravnog i institucijalnog okvira.

“Realizacijom planiranih pojektnih aktivnosti, umrežavanjem međunarodnog stručnog i naučnog znanja i primjenom najboljih praksi, nastojaćemo da damo kvalitetan prijedlog za zaštitu obale od erozije, smanjimo količinu otpada direktnim akcijama čišćenja, utičemo na njeno očuvanje, a  rezultatima naučnih istraživanja i činjenicama uticati na povećanje društvene odgovornosti u ovoj problematici”, zaključuju u Institutu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code