Čistoća i komunalno opremanje Novog bolji no lani, jedino gradnja deponije Duboki...

Čistoća i komunalno opremanje Novog bolji no lani, jedino gradnja deponije Duboki do „škripi“

1926
14
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Na novskim uilicama i javnim plažama je ove godine bilo čistije, više kontejnera i kanti za odlaganje otpada, više vozila, pa i radnika na održavanju higijene. Sa rivijere nije stigla niti jedan zahtjev novskoj „Čistoći“ da intervenišu, za razliku od prošle godine kada je bilo 142. No, pred novskom i opštinama Boke i dalje je problem izgradnja sanitarne deponije Duboki do, nakon poništene građevinske dozvole. Ovo se, pored ostalog, moglo čuti na press-u direktora „Čistoće“ d.o.o, Borivoja Bonića i sekretara za komunalne djelatnosti i ekologiju, Ilije Peulića.

press-peulic-bonic-281116– Rad preduzeća ove godine obilježio je i usklađivanje sa novim zakonskim propisima iz oblasti komunalnih djelatnosti i zakona o upravljanju otpadom. Bili smo koncentrisani na rješavanje privremenog skladišta za odlaganje komunalnog otpada, ali i sanitarne deponije Duboki do, kao i održavanje javne i zoohigijene. Ukupne ocjene za sve što je radilo preduzeće su odlične – tvrdi Bonić.

Picerija i restoran

Na privremeno skladište Tisova greda, koje je pred zatvaranjem, odloženo je lani 18.238 tona, a do oktobra ove gdine 15.445 tona. Od toga je 11.500 tona zbrinuto kroz sistem odlaganja sekundarnih sirovina i primarnu reciklažu. Zbog sve intenzivnije gradnje kompleksa Portonovi  očekuju se i veće količine otpada, naročito naredne godine. Stoga je neophdno da Herceg Novi dobije sanitarnu deponiju, što bi bila druga za Crnogorsko primorje.

Za Duboki do postoji sedam elaborata

duboki do satSve komplikuje i to što privremena dozvola za rad Tisove grede važi do aprila naredne godine, a izgradnju sanitarne deponije Duboki do, je nakon prošlogodišnje dozvole resornog Ministarstva, žalbom koju je sud uvažio, blokirala opština Kotor.

– Ročište na kojem je Ministarstvo zatražilo od obje strane da iznesu sve argumente i dokumentaciju, zakazano za 15. decembar, kada će konačna odluka i biti donosena. Čvrstog sam stava da projekat deponije Duboki do, za koji se Herceg Novi priprema godinama, posjeduje svaki papir, sedam elaborata, te da argumenti kotorske strane, odnosno MZ Morinj, ne stoje. Ipak, odluku prepuštamo Ministarstvu turizma i održivog razvoja. Ukoliko odgovor bude negativan položaj Crne Gore, kao pregovarača, prilikom otvaranja poglavlja 27, biće veoma težak – smatra Bonić.

On je objasnio da država treba da ima dvije deponije na primorju i jednu centralnu u sjevernom dijelu, koja bi bila regionalnog tipa.

Nova oprema

cistilica za setaliste„Čistoća“ je znatno obnovima vozni park, za što su sa 140 hiljada eura pomogli Opština i TO Herceg Novi. Tu su specijalna vozila za Šetalište, čistilica-perilica, a veliko specijhalno vozilo za magistralni put  je na carini. Nabavljeno je 80 novih kontejnera i 80 kanti.

 

Azil za pse dobro radi

Azila za napuštene pse je  pun i u njemu se trenutno nalazi 223 psa, a zaposlen je i jedan veterinar. Za njegov rad iz opštinskog budžeta opredijeljeno je 20.000 eura, što je i tri puta manje nego za tivatski i kotorski azil. Ipak, zahvaljujući hercegnovskim mesarama i privrednicima, hrane ne nedostaje.

Novi i edukativni projekti

Direktor „Čistoće“ Bonić podsjeća na uspješne projekte koje su realizovali: „Nalas“-morfologija otpada, akcija čišćenja „Čisto prijateljski“, edukativne aktivnosti sa NVO „Nova šansa“, akciju uređenja naselja sa NVO „Mladi Romi“, akciju očistimo Crnu Goru, obilježavanje Dana planete Zemlje, Neka bude čisto. Tu je i održavanje čistoće tvrđava. Čak osam puta su čistili Mamulu, ali ljeti bi trebalo svakodnevno, što sa postojećim kapacitetima nijesu u stanju. Zato bi novi zakupac trebalo da se što prije pobrine.

Nevolje s divljim deponijama

I dalje je otvoren problem divljih deponija, pogoto građeviskog otpada, što bi trebalo ubuduće će da se riješi novom Odlukom o komunalnom redu i klauzulama pri izdavanju građevinskih dozvola, koje obavezuju investitore na pravilan način odlaganja otpada. Uspješno je obavljen i pilot projekat nadzemnih zaštita za kontejnere, kao i izgradnje podzemnih kontejnera koji će biti nastavljeni i naredne godine. Sa Morskim dobrom je obavljeno predsezonsko nasipanje pjeskom plaža. Lokalni elaborat o upravljanju otpadom, održavanje nezakupljenih plaža kojih je ove godine u jednom trenutku bilo čak 70, pa je broj spao na 50, zbog čega su od Morskog dobra zatražili da im do marta naredne godine dostave spisak zakupljenih plaža.

„Ćistoća zapošljava 95 radnika, a u sezoni 130. Projsečna plata čistača je 295 eura. Zarade i doprinose, baš kao i prekovremeni rad, uredno se isplaćuju zaposlenima“, tvrdi Bonić.

 Peulić: Komunalna higijena i dalje prioritet, ali i borba sa surlašem

Sekretar za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine, Ilija Peulić, zadovoljan je jer je 90 odsto planiranog obavljeno, ali je isto tako urađeno i 90 odsto neplaniranog posla na boljem komunalnom redu u Herceg Novom. Ove godine je posebno odvoz otpada u seoskim područjima poboljšan.

Lokalni plan upravljanja otpadom do 2020. godine će se naći pred odbornicama u decembru. To je veoma važan dokument, koji će vrlo precizno propisivati mjesta, način i vrstu otpada. Ovo se posebno odnosi na Sutorinu, potez Sutorinska rijeka –Igalo gdje se nalazi na hiljade tona nelegalno deponovanog komunalnog i građevinskog otpada.

Od planova Peulić je izdvojio postavljanje novih velikih podzemnih kontejnera sa tzv. mokrom i suvom varijantom, kao i velikih kamiona za odvoz smeća. To će omogućiti velike uštede jer bi se smeće odvozilo dva puta sedmično, umjesto šest puta dnevno. Ovaj sistem bi koštao 1,4 miliona eura.

Ove nedjelje bi konačno trebalo sa susjednim opštinama da se odredi strategija u zajedničkoj borbi sa palminim surlašem, koji prijeti da izmijeni sliku Boke. Najvjerovatnije odlučiće da iz Italije uvezu specijalno vozilo, koje košta 200.000 eura, sa zracima koji stoprocentno uništavaju štetnika i liječe oboljele palme. U toj nabavci troškove bi zajedno snosili opštine Boke i Budva.

14 Komentari

 1. Nadajmo se da ce uskoro zavsiti mandat za mjesec dva istice”cvrsti menandzerski ugovor” pa da sa njim i “svita”od 20-ak ljudi koji se ne pojavljuju na poslu zavrsi svoj angazman. Sad bi on i da ga ostave jer ima”strasne rezultate”. Dosta vise 14g direktorovanja.
  0  0
 2. Vrijeme je da dps smijeni ovog covijeka. Grad je smrdio cijelo ljeto a on ovakve hvale o sebi prica. Cistoca grada je na primitivnom nivou i to je pravo stanje stvari. A tek kad dodje april i istekne privremena dozvola za tisove grede a duboki do i dalje bude pod sporom tek tada cemo kukati
  0  1
 3. kako je bilo prosle god,sad nije lose! moze li se postaviti koja kanta za sitni otpad kroz: sava ilica,njegoseva,save kovacevica,brace grakalica..
  0  0
 4. Bonicu koliko od ovih 95 radnika ne dolazi na posao i prima platu ? Koliko njih radi a koliko ih sjedi kod babica u kafanu za vreme radnog vremena ? Koliko ima penzionera kojima je ljepse da sjede u zonu a da nista ne rade ? kad bi malo rascistili zonu u njoj bi bilo mjesta za jos 20 novih radnika koji hoce da rade ali ocito se odje neko drugi pita.
  0  0
 5. Kad mi dođe račun za smeće plače mi se. Struju, vodu telefon porez platim a za smeće stvarno ne znam šta plaćam. A kad moj rođak plaća za malu radnju od 13 m2 28e ne shvatam šta toliko košta.
  Ovamo zaposleni kažu da pare ne dobijaju.
  0  0
 6. Bonicu kako te nije sramota da iznosis neistine. Jedina istina je da opstina isplacuje redovno plate ! prekovremene i doprinose nisi 1€ isplatio u 2015godini to mozete provjeriti u PIO i Soijalno gdjese ovjeravaju knjizice.
  0  0
 7. Neka se gospodin Bonic malo pozabavi svojim radnicima i njihovim problemima, doprinosi nisu uplaceni za citavu 2016. godinu, a zarade za prekovremeni rad nisu isplacene radnicima za poslednje 2-3 godine!
  0  0

Ostavite komentar

*

code