Čistoća nabavila nova vozila, kazne za nesavjesno odlaganje otpada

Čistoća nabavila nova vozila, kazne za nesavjesno odlaganje otpada

3701
9
Podijeli

press bonic peulic 040716Čistoća na gradskim površinama, kao jedan od gorućih problema svake sezone, trebalo bi u narednom periodu da bude na većem nivou, uz nova tehnička vozila, ali i savjesnije odlaganje otpada pojedinaca i privrednika, poručeno je sa današnje pres konferencije Sekretarijata za komunalne djelatnosti Opštine Herceg Novi i Čistoće d.o.o.

Preduzeće Čistoća d.o.o, koje je često na udaru domaćih i turista zbog (ne)odlaganja otpada, u ovu sezonu ući će spremnije nego ranijih sezona jer je preduzeće tehnološki opremljenije, poručio je direktor Borivoje Bonić:

Picerija i restoran

cistilica 040716“Nabavkom novih vozila poput čistilice kapaciteta 2,5 m3, novog kamiona za čišćenje Šetališta i priobalja, postavljanjem zaštitnih poklopaca na postojeće kontejnere, ali i pilot projekat postavljanja podzemnih kontejnera na tri lokacije, Čistoća ulazi spremno u turističku sezonu, ali da bi ona protekla kako treba, i građani moraju da se potrude i pridržavaju komunalnog reda. Ukupno uložena sredstva u nabavku nove opreme i vozila, iznose 130.000 eura, a Čistoća je pored toga,  preko IPA fonda kandidovala i nabavku mašine za čišćenje plaža, pa će i ovaj veoma zahtjevan segment rada biti u dogledno vrijeme doveden na nivo kakav zaslužuje jedan primorski grad”, poručio je Bonić.

kontejneri zastitaPrema riječima načelnika Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju, Ilije Peulića nabavkom novih vozila, čistilice i kamiona za odvoz smeća, te postavljanjem podzemnih kontejnera, novih poklopaca za stare kontejnere, baš kao i pojačanjem u ljudskim resursima, uloženo je mnogo u periodu od prošle do ove godine:

“Naredne godine očekujemo nabavku specijalnog vozila za pranje kontejnera, što će dati dodatni impuls sveukupnoj higijeni grada, tim prije što je riječ o mašini koja mmože za svega tri dana oprati preko 250 kontejnerskih mjesta koliko ih ima u gradu. Ukoliko se pilot projekat podzemnih kontejnera pokaže dobrim u narednih pola godine, njima će biti pokriveno cijelo jezgro grada”, poručio je Peulić.

Navedene aktivnosti pokrenute su nakon anketiranja turista, ali i sugestija građana koji su se s pravom žalili na čistoću grada tokom prošle godine:

“Ipak, da bi nivo čistoće bio dobar, i građani moraju povesti više računa o tome gdje odlažu otpad” poručio je Peulić.

kontejneri hn 040716Iako je na kontejnerskim jedinicama precizno naznačeno u kom se vremenskom periodu otpad mora odlagati, svjedoci smo da se taj komunalni red ne poštuje, pa su tako kontejneri tokom dana pretrpani sitnim i kabastim otpadom.

Stoga će Komunalna policija imati još jedan zadatak – da rigorozno kažnjava sve nesavjesne privrednike i građane koji budu odlagali otpad na površinama koje nisu za to predviđene, naglasio je Peulić.

V.d direktor Čistoće d.o.o Borivoje Bonić naveo je da su u Čistoći još krajem decembra prople godine počeli sa pripremama za ovu sezonu, kako bi se poboljšala tehnička opremljenost za održavanje čistoće na šetalištu, Obali Nikole Kovačevića i donjeg puta na rivijeri.

kontejneri hn 040716 2“Riješen je prošlogodišnji problem koji je bio težak i opterećujući, a koji se odnosio na nabavku dodatne radne snage, predsezonskih čišćenja pa smo uspješno sproveli projekat Neka bude čisto, uredili granične prelaze, očistili zaleđe Luštice i plaže na ovom poluostrvu i samostalno odlučili da nastavimo sa čišćenjem Mamule, dok se ne riješi njen kupoprodajni status”, naveo je Bonić.

 

On je konstatovao da je projekat nadzemnih zaštita za kontejnere dao kvalitet, tako da nema više odlaganja pokraj kontejnera što se stvaralo veoma ružnu sliku o gradu i njenim žiteljima. Međutim, da nije baš tako najčešće govori “slika” novih nadzemnih kontejnera ispred direkcije Mješovitog AD, kod pijace u gradu, gdje već oko 16 h na kontejnerskim mjestima bude sve puno kutija i smeća, osim kontejneri.

Pranje ulica, šetališta i trgova prema njegovim riječima sprovodi se svake večeri.

I Peulić i Bonić ukazali su na veliki problem koji imaju sa Morskim dobrom oko zakupa plaža. Iako je dogovor bio da do 1.maja budu poznate zakupljene plaže, kako bi se znalo o kojima će Čistoća brinuti, to nije učinjeno. Za sada, od 107 plaža u Herceg Novom, svega je 54 zakupljeno, a tačan broj očekuju 15. jula. Do tada, svega 13 radnika Čistoće brine o higijeni na nezakupljenim plažama, pa Bonić smatra da bi u okviru Čistoće trebalo formirati posebnu službu koja bi se bavila čistoćom plaža.

9 Komentari

 1. a što je sa razvrstavanjem smeća ?Zar “čistoća” za to prije par godina nije dobila novac.Što će se sa kamionima koji prilikom odvoženja smeća po ulici ispuštaju ljepljivu, smrdljivu tečnost koja se raznosi ulicom?Što sa ambalažom iz prodavnica?Sve ovo nije predstavljalo problem prije 30 i više godina Obezbjedite građanima bar osnovno a onda naplaćujte kazne.
  0  0
 2. Alo bre! Grad smrdi od prvog maja!!! Spremno ulazite u sezonu? Sezona je odavno pocela! Guba je na setalistu od ranog jutra! Bonić kandidovao projekat preko IPA i već riješio problem? Pa jesmo li svi budale u HN? Šanse da to dobiješ su male, a i ako dobiješ dobićeš za dvije godine… Ovo je u stvari kriminal od saopštenja. Kakvi napori, kakve pohvale.
  0  0
 3. U svakom slucaju cestitke na trudu, vas posao je najvidljiviji i do sad uradjeno je za svaku pohvalu. Ima jos dosta posla. Pogotovo na podizanju svjesti gradjana tako da podrzavam kaznjavanje za nesavjesnost. Po dzepu udarit pa ce naucit!
  0  0
 4. Zasto se ne skuplja smece po setalistu? Molim vas da fotografisete redakcijo na svaka tri sata jednu kantu na setalistu. Bilo koju, da se vidi da se ne prazne cjeli dan. O smradu da ne pricam!
  0  0
 5. Njivice su nekad bile ugledno turisticko mjesto, danas oko kontejnera brdo bacenog namjestaja, zelenog otpada a ulicu niko od radnika cistoce nije pomeo od prosle godine.Nas su ovim novim projektima skroz zaobisli
  0  0
 6. Date ljudi ipak da pohvalimo i podrzimo napore koji su ulozeni, ali mora se malo poraditi i na opstoj kulturi nas koji tu zivimo. Bice nam svima bolje i ljepse.
  0  0
 7. Svaka cast. Srecno. Samo nemojte da se te akcije odvijaju u gradu, prosirite i na rivijeru, oko stambenih zgrada. Pogotovo je Bijela izuzetno prljava i mracna, zgrade preko puta benziske pumpe. Od smeca i gradjevinskog otpada se ne moze opstati. Neko renovira i samo sav taj otpad zavrsi izmedju zgrada. Katastrofa. Ucinite nesto.
  0  0

Ostavite komentar

*

code