Početna Ekonomija Čitava decenija planova i priprema za kompleks Montrose na Luštici: Gradnja iduće...

Čitava decenija planova i priprema za kompleks Montrose na Luštici: Gradnja iduće godine?

6

Konzorcijum Northstar iz Tivta i Equest Capital Limited sa ostrva Džersi trebalo bi sljedeće godine da počne izgradnju turističkog kompleksa Montrose, nakon tačno 10 godina od potpisivanja ugovora o zakupu 520 hiljada kvadrata zemljišta na Luštici, potvrđeno je Radiju Jadran u ovom konzorcijumu.

Kompletan projekat trebalo bi da bude realizovan do 2029. godine kroz četiri faze, a vrijednost investicije prelazi 300 miliona eura, 90 miliona više u odnosu na prvobitno planiranih, minimalnih 210 miliona.

Picerija i restoran

Ovaj investitor je prije desetak dana preko lokalnog Sekretarijata za urbanizam uputio zahtjev MORT-u za izdavanje UT uslova za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju objekata. To, kako obrazlažu, predstavlja još jednu aktivnost u nizu drugih koje sprovode radi izrade projektne dokumentacije, odnosno otpočinjanja izgradnje projekta Montrose.

– Masterplan na osnovu kojeg je investitor odlučio da potpiše Aneks II Ugovora je završen i sada smo u fazi izrade idejnog rješenja, gdje nam upravo UT uslovi u kombinaciji sa masterplanom predstavljaju polaznu osnovu za izradu projektne dokumentacije. Namjeravamo  da do Nove godine završimo idejno rješenje i predamo ga na saglasnost nadležnim organima – kaže za Radio Jadran predstavnik konzorcijuma, Vladimir Čvorović.

Prva faza Montrose do 2022. godine

Nakon idejnog rješenje Faze 1 projekta Montrose i dobijanja saglasnosti može početi izrada glavnog projekta.

Čvorović objašnjava da Faza 1 projekta podrazumijeva izgradnju hotela sa 5* i preko 200 smještajnih jedinica kojim će upravljati prestižni operater, 13 vila koje će operater brendirati i ugostiteljske sadržaje sa dva plažna kompleksa.

– Ukoliko se stvore i ostali preduslovi vezani za razvoj infrastrukture prema dogovorenoj dinamici koju konstantno prate predstavnici države, Opštine i investitora, planirano je da se započne sa izgradnjom faze 1 projekta Montrose  tokom 2019 godine. U prvu faza kompleksa, koja bi trebalo da bude završena 2022. godine, biće investirano preko 110 miliona eura – navodi Čvorović.

Izgradnja infrastrukture kasni

Jedan od uslova da Northstar krene sa izgradnjom, koji je uz druge “okolnosti” kočio toliko dugo početak projekta, bilo je obezbjeđivanje putne i vodovodne infrastrukture do budućeg kompleksa. Na to se obavezala Vlada potpisivanjem Aneksa II ugovora u februaru ove godine.

Stoga je lokalna uprava raspisala tender za izradu projektne dokumentacije za izgradnju puta, vrijedan 160 hiljada eura. U ponovljenom postupku za taj posao, između 6 ponuđača, izabran je podgorički Project man doo, čija je ponuda od skoro 90 hiljada eura bila prvorangirana.

Međutim, drugorangirani Institut za građevinarstvo iz Podgorice, uložio je žalbu na izbor opštinske Komisije, a žalbeni postupak je u toku. Riječ je o izradi glavnog projekta lokalnog puta na poluostrvu Luštica, od postojećeg Rose-Krašići do puta Babunci-Krašići, u dužini od 6 km i širine 6 m. Izradu projektne dokumentacije finansira lokalna uprava, iz sredstava od 300 hiljada eura, koja je investitor, na osnovu Zakona o državnoj imovini u visini od 30% od realizovane vrijednosti investicije, uplatio lokalnoj upravi.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić, kazao je na svečanoj sjednici povodom Dana oslobođenja grada, da je izvjesna izgradnja putne i vodovodne mreže na Luštici, u saradnji sa investitorima i državom. U toku je tender za izradu glavnog projekta regionalnog puta na poluostrvu, a slijedi i za projekat snabdijevanja vodom.

Vlada je sa ovim konzorcijumom ugovor o zakupu 520 hiljada kvadrata zemljišta na hercegnovskom dijelu Luštice na 90 godina potpisala još 2009. godine, a rokovi izgradnje su više puta pomijerani. Više je razloga i “sticaja okolnosti” kojima naš sagovornik pravda kašnjenje projekta.

– Prvenstveno su to bili efekti globalne krize, dok se kasnije ušlo u proceduru prilagođavanja projekta novonastalim tržišnim okolnostima, što je prije svega podrazumijevalo i prilagođavanje prostorno planske dokumentacije (usklađivanje sa novim Prostornim planom posebne namjene za obalno područje). Uz to, važno je naglasiti i da  jedan od ključnih preduslova tada i danas predstavlja razvoj infrastrukture na hercegnovskom dijelu Luštice, gdje se prije svega misli na novu saobraćajnicu i bržu vezu sa Aerodromom Tivat. Zatim, možemo slobodno reći istorijsko rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, budući da na ovom dijelu Luštice nije postojala vodovodna mreža, pa onda i rješavanje pitanja tretmana otpadnih voda – navodi Čvorović.

No, raduje ih činjenica da je odnedavno operativna i nova trafostanica na Luštici, što je dobar korak naprijed uz sve aktivnosti koje, kako kažu u konzorcijumu,  zajednički sprovode sa državom i Opštinom na koordinaciji razvoja infrastrukture.

Inače, Vlada je nedavno prihavtila da bude garant za Ugovor o kreditu od 20 miliona eura između Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Njemačke razvojne banke (KfW) za realizaciju projekta “Crnogorsko primorje: Razvoj područja Luštice”.

Nema rizika od raskida ugovora sa Vladom

Na pitanje, koliki je, ipak, rizik da Vlada raskine ugovor o zakupu, jer su rokovi gradnje kompleksa Montrose više puta prolongirani, a to pravo ističe krajem novembra, Čvorović odgovara da za sada ne postoji mogućnost za to.

Aneks II ugovora potpisan u februaru ove godine redefinisao je obaveze investitora, kaže on. Njime se ne mijenjaju početni uslovi ustanovljeni tenderom, već je izmijenjena dinamika ulaganja.

Čvorović tvrdi da “se sve odvija prema planiranoj dinamici i preuzetim obavezama”. Jer, Northstar je do sada izmirio sve svoje finansijske obaveze prema državi Crnoj Gori u iznosu od skoro 6 miliona eura.

6 Komentari

  1. Dno dna unakazise Lusticu na nase oci! Sve podgoricko malso – ja necu da se lustica izgradjuje tako divljacki, tacnije hocu da ostane kakva jeste i osavremeni se i obnovi to sto vec postoji!

  2. niko ne pominje kako ce to da izgleda iz pozicije Herceg Novog? Izlaz iz zaliva je glavni motiv Herceg Novog jel realno da niko ni zucne o tome aspektu?

    10
  3. Ako tako bude gradjanima(radnicima)neće biti bolje.Vlasnicima (suvlasnicima)će biti odlično a radnicima 4 letnje plate i ćao do iduće sezone.Uostalom,po tom sistemu već rade i radiće gotovo svi turistički objekti.Nažalost,mladi će odlaziti,stari će raditi da prežive i sve tako dok bude jeftine radne snage.Dok konkurencija ne podigne cijenu rada nema boljitka,ali,pitanje je ko će to dočekati.Samo od turizma se ne može živjeti,nema kontinuiteta.

    15
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code