Citruse na primorju ugrožavaju vaši, potrebne hitne mjere

Citruse na primorju ugrožavaju vaši, potrebne hitne mjere

7
Podijeli

Prisustvo leptiraste vaši do sada je utvrđeno na području Bokokotorskog zaliva (prvo u Đenovićima, zatim Herceg Novom, Kumboru, Baošićima, Perastu i Tivtu), Budve (Lastva Grbaljska, Komoševina) i Bara (Šušanj). Stoga Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove apeluje na proizvođače citrusa na primorju, da hitno sprovedu fitosanitarne mjere radi uništavanja i sprječavanja širenja leptiraste vaši – Aleurocanthus spiniferus.

Na citrusima na kojima se uoči prisustvo ovog štetnog organizma potrebno je: hitno orezati napadnute djelove i izvršiti spaljivanje na mjestu nalaza štetnog organizma, izvršiti hitno hemijsko tretiranje preparatima na bazi mineralnih ulja i obavljati vizuelne preglede radi što ranijeg utvrđivanja prisustva, saopštavaju iz Uprave.

Picerija i restoran

Preporučuje se odsijecanje i spaljivanje grančice ili, po potrebi, grane na čijim se listovima uočava jak napad (velika brojnost populacije), kao i suve, polusuve i ispucale grane i grančice, koje mogu biti posljedica ranijih napada, a koje su djelimično ili u potpunosti ostale bez lisne mase. Takođe, posebno je važno pobrati i uništititi sve neobrane ili zaostale plodove. Veće rane nastale orezivanjem treba premazati kalemarskim voskom.

Nakon orezivanja, neophodno je dodatno izvršiti i hemijsko tretiranje orezane biljke uz primjenu drugih agrotehničkih mjera radi bržeg oporavka (đubrenje i slično).

Hemijsko tretiranje se preporučuje kako u zasadima citrusa tako i na drugim biljkama domaćinima: ruža, bršljan, vatreni trn – Pyracantha coccinea, djevojačka loza- Partenocissus quinaquefolia, vinova loza, nar, lovor, glicinija, japanska mušmula.

7 Komentari

 1. Bilo bi jako neozbiljno sa njihove strane da navode sredstva za zaštitu kojima bi se tretiralo! Samo tretiranje zavisi od godišnjeg doba, vremenskih uslova, preparata sa kojima se do sad tretiralo i još mnogih drugih faktora. U svakoj poljoprivrednoj apoteci Vas mogu posavjetovati sa čim da tretirate shodno navedenim faktorima. Tu će Vam i objasniti kako, kad da prskate i kakav efekat da očekujete, kao i za obavezno ponavljanje prskanja. Druga stvar je što mnogi su skeptični i ne vjeruju agronomima traže dodatne stručnjake i doktore poljoprivrede koji im na kraju opet preporuče jedan od istih tih preparata.

 2. Poštovani, veoma neprofesionalan tekst.
  Niste objavili ko je vršio istraživanje za navedeno područje, niste objavili ko je savjetodavac, ovako moze da kaže svaki laik.
  Pored toga naravno niste objavili koji se hemijski ili prirodni preparati koriste za suzbijanje bolesti.
  Imate upalu grla, uzmite antibiotik koji stignete,
  Neozbiljno!!!

  6
  1
 3. Za sad nista ne opmaze, a i niko nema pravi savjet, sve sam probo, malo su usporavali preparati na bazi bakra. Kad nije zaustavila proslogodisnja zima i mraz nece ni ovi njihovi savjeti. Treba se ozbiljno sa ovim pozabaviti, ne napisati jedan povrsni clanak pa toboze rijesili problem.

  4
  1
 4. Stani citruse malo,ne moze preko reda,moras i ti kao palme da pretrpis ozbiljne posledice pa da opstinari vijecaju jedno pola godine i onda se ozbiljno pozabave problemom da bi vidio narod da se nesto radi,kakva je svrha da se problem rijesi odma u startu,ko da ga nije ni bilo!

  14
  4
  • Nemaju pojma, bitno da kazu TRETIRAJTE! Ne pomaze apsolutno nista protiv ove gamadi, probao sam sve i svasta, plavo i bijelo mineralno ulje, insekticide, bez efekta. Nema pomoci

   17
   1

Ostavite komentar

*

code