Collegium musicum otvara 35. Dane Muzike sjutra veče na Kanli Kuli

Collegium musicum otvara 35. Dane Muzike sjutra veče na Kanli Kuli

4
Podijeli

Jubilarni 35. međunarodni festival klasične muzike “Dani muzike”  počinje sjutra horskim nastupom Collegium Musicum iz Beograda. Festival će trajati do 20. jula.

V.d direktorica JUK Herceg fest Gordana Krcunović istakla je na današnjoj konferenciji za novinare da je ove godine “jubilej unutar jubileja”, jer je 15 godina od obnavljanja festivala i 35 godina od osnivanja.

Picerija i restoran

– Klasična muzika je uvijek moderna i savremena, a njen jezik je univerzalan, svima razumljiv i probija sve vremenske, kulturološke i generacijske distance. To je dovoljan razlog da ovaj reprezentativni festival bude posjećen – navodi ona.

Svečano otvaranje posvećeno je Novljanki, dirigentinji i muzičkoj pedagoškinji, Darinki Matić Marović, a čitav program potpisuje i ovoga puta pijanista, Boris Kraljević.

Budžet festivala od oko 30 hiljada eura je značajno umanjen učešćem lokalnih privrednika, kroz obezbjeđivanje smještaja za umjetnike, a najviše zahvaljujući dugogodišnjem partneru festivala hotelu “Sun resort”. Uključila se firma “Blue line” kao prevoznik, a komapnija OHM Mamula Montenegro doirala je 10 hiljada eura za novi klavir.

Lučić: Stvaraoci koji dolaze ostavljaju dio sebe u Novom

Predsjednica Umjetničkog savjeta festivala, Milena Lučić se zahvalila pokroviteljima i sponzorima i umjetničkom direktoru, Borisu Kraljeviću koji zahvljajujući svom velikom ugledu dovodi vrhunske umjetnike i koji je bio angažovan u nabavci klavira. Zahvalila se i prošlogodišnjim učeniscima koji su se djelimično ili u potpunosti odrekli svojih honorara da bi pomogli kupovinu klavira.

– Zato nije fraza kad se kaže da mnogi stvaraoci koji borave povremeno i stalno u našem gradu ostavljaju ovdje dio sebe, svoje duše  svoje umjetnosti. Sa sobom odnose dio topline ovih ljudi, grada i Mediterana. Našoj mladosti moramo stalno napominjati da se mostovi izgrađeni na ljepoti, umjetnosti, prijateljstvu I povjerenju ne mogu lako srušiti I da nam je takvih mostova potrebno što više – ističe Milena Lučić.

Kraljević: Program po konceptu koji odavno zamišljam

Pijanista Boris Kraljević obradovan je činjenicom da će poslije 30-tak godina koncerti u Herceg Novom na sceni Dvorane Park biti kvalitetniji, s novim koncertnim klavirom koji je lično izabrao u firmi Yamaha u Hamburgu i koji će više inspirisati naše pijaniste.

Kraljević napominje i da je ovogodišnji program festivala koncipiran kako je on dugo zamišljao.

– Na sceni Kanli kule Dane muzike otvoriće Collegium Musicum sa cijenjenom gošćom maestrom Draganom Jovanović iz Beograda i. A kad se kaže kolegijum Muzikum prvo na šta se pomisli je Darinka Matić Marović, naša legendarna sugrađanka koja je tokom svoje plodne karijere bila inspiracija i podrška mnogim mladim muzičarima. Među najreprezentativnijim nasljednicima je upravo maestro Dragana Jovanović – naglašava Kraljević.

Novi klavir će premijerno biti promovisan na prvom koncertu 12. jula, na recitalu mladog pijaniste Andrije Jovovića, gdje će biti predstavljene Bahove Tokate, Betovenova klavirska sonate opus 11 i dva djela Frederika Šopena.

Umjetnici iz Češke, flautisti i violončelista nastupiće 15. jula, a naredna tri koncerta 16, 18. i 20. jula rezervisana su za nastupe Enseble of Tokio iz Japana koji je sastavljen od solista.

Dirigentkinja akademskog hora Collegium musicum, Dragana Jovanović ističe da joj je čast da njen anasambl otvara ovaj festival, naročito zbog činjenice da njegov osnivač i dirigent od osnivanja bila Darinka Matić Matović.

– Zato smo napravili program koji svojim naslovom “Odjeci” govori o tome da je anasmbl njena zadužbina i ja sa radošću prihvatam da nastavim tu tradiciju da anasambl ostane vezan za Herceg Novi – kaže Jovanović.

Kako Jovanović kaže, Collegium Musicum će izvoditi većinu djela koje je Darinka postavila, a koje su oni obnovili, kao što su kompozicije Mokranjčeva Liturgija i  Bačke pošalice Dušana Kostića.

Na završnom koncertu nastupiće Boris Kraljević, koji će izvjesti dva Mocartova dijela, prvo će biti izvedena sonata, a potom i klavirski koncert.

Generalni pokrovitelj festivala je Opština Herceg Novi, uz finansijsku podršku TO Herceg Novi. Ministarstvo kulture, sporta i medija tradicionalno podržava Dane muzike, te je opredijelilo 8 hiljada eura.

4 Komentari

 1. Bravo za umjetnike koji su se odrekli svog honorara radi kupnje novog klavira!
  Ne razumijem zasto i Kraljevic nije dao svoj honorar za novi klavir?

  10
  20
  • Celokupnih honorara za organizovanje Festivala 2017., kao i za koncert održan 20.jula iste godine, odrekli su se i Kraljević i tadašnji organizacioni direktor Stevanović. Kraljević u više navrata nije primio honorare za održane koncerte jer opština nije uplaćivala obećano. To publika koja prati i voli Dane muzike odlično zna. Ostali koji ne prate kulturna dešavanja u gradu mogu pisati zlonamerne komentare na osnovu nepotpunih članaka u novinama i nastaviti da uživaju u rijaliti programima.

   21
   11

Ostavite komentar

*

code