Crna Gora postaje svjetski poznata paraglajding destinacija: Francuski letači zaljubljeni u Lovćen,...

Crna Gora postaje svjetski poznata paraglajding destinacija: Francuski letači zaljubljeni u Lovćen, Orjen…

0
Podijeli

U vremenu kada se svi nastoje da produže turistčku sezonu ili obogate turističku ponudu, kada je turizam kao privredna grana postao osnov ekonomije Crne Gore, neki, do skoro nepoznati potencijali, postali su interesantni za turiste.

Otkako je prvi put došao u Boku 2011. godine francuski novinar i paraglajding pilot Manu Bonte redovan je gost naših poletišta na Lovćenu, Orjenu i Rumiji. On svake godine dovede između 15 i 30  zaljubljenika u ovaj ekstremni sport, kako bi uživali u čarima koje naša zemlja nudi.

Picerija i restoran

Organizacija paraglajding tura je biznis kojim se ovaj Francuz bavi. Piloti koje vodi ujedno i obučava, a promjene lokacija na kojima lete dobre su za unapređenje vještine upravljanja paraglajderom.

Iako imaju mogućnost da lete bukvalno u svim zemama svijeta, ovi francuski piloti nastavljaju da dolaze baš u Crnu Goru, zaljubljeni u našu priprodu, u krš, izazove koje nude poletišta sa kojih se pogled pruža na more i zaliv.

Dolaze dvije grupe pilota iz Francuske

Manu i njegova životna saputnica Monik Sare doveli su 6 francuskih pilota koji su u našoj zemlji boravili 7 dana. Nakon njih u najavi je još jedna grupa pilota, jer Crna Gora je postala obavezna destinacija, priča za Radio Jadran Manu.

– Te 2011. godine bili smo kući i željeli smo da uradimo nešto novo, da odemo negdje gdje nismo bili, ali ne daleko od kuće, jer nismo htjeli da putujemo avionom. Tako smo odlučili da napravimo jednu turu po Balkanu. Ideja je bila da pođemo od Italije, odakle bi brodom prešli u Grčku, malo putovali i onda krenuli prema balkanskim zemljama, pa nazad u Italiju i u alpske Dolomite – objašnjava on.

Iz Grčke najprije su posjetili Albaniju, zatim Makedoniju, pa BiH i nakon nje Crnu Goru, gdje su upoznali Dušana Stevovića, sekretara Adriafly paraglajding kluba iz Herceg Novog, koji ih je povezao sa ostalim pilotima u Crnoj Gori.

Fascinacija Crnom Gorom bila je tema Manuovog članka u francuskom paraglajding magazinu „Parapente mag“, a Lovćen je svrstao u jedno od 50 najljepših mjesta za paraglajdnig na svijetu.

– Bili smo oduševljeni pejzažima, koji su zaista nevjerovatni. Letio sam na mnogim sličnom mjestima, u Hrvatskoj recimo, ali ne uzbuđuju me ta mjesta toliko kao ova ovdje. Ovdje je svaki let poseban, svako poletište je fantastično – priča uzbuđeno Manu.

Kaže da u svijetu nema poletišta kao na Lovćenu. Za njega je to jedna od najljepših planina i privilegija je uzletjeti sa Lovćena i sletjeti u Kotor. Jedan od pilota je prije tri godine, kada je prvi put letio sa Lovćena, plakao od sreće.

– Ovi momci su letjeli svuda, u Grčkoj, Kolumbiji, Makedoniji, na Pirinejima, ali svake godine pričaju samo o Lovćenu, jer to je nevjerovatno iskustvo. Lijepo nam je i u Herceg Novom, letjetli smo sa Dizdarice skoro sat i po – kazao je on.

Kada im vremenske prilike ne odgovaraju, koriste slobodno vrijeme da posjete primorske gradove. Oduševljeni su našim starim gradovima.

– Stari grad Herceg Novi je zaista prelijep. Mnogo je manji od kotorskog, ali ima svoju draž – dodala je Monik.

Ovog puta u Crnoj Gori boraviće dvije sedmice za dvije ture pilota. Ponekad organizuju i 4 ture pa ostanu cijeli mjesec, zavisno od broja klijenata. Ali kaže, ne želi da širi biznis, grupe od 7-8 pilota su dovoljne, jer poletiša u našoj zemlju su mala, pa bi veće grupe pravile gužve. Ponekad, međutim, produže boravak.

Prepreke: Poletišta na udaru sjevernog vjetra, strancima zabranjen let u tandemima

Jedan od problema sa kojim se susreću je što su sva poletišta okrenuta zapadu ili jugozapadu, pa kad duva sjeverni vjetar, nemaju mogućnost da polete. Problem predstavljaju i sletišta, na kojima često ima mnogo ljudi, posebno u periodu jul-avgust, kada su vremenske prilike idealne, ali zbog gužvi izbjegavaju da dolaze tada.

U Crnoj Gori se  susrijeću i sa jednim paradoksalnim problemom, na koji su nam ukazali i članovi Adriafly ekipe, Dušan Stevović, Severin Garić i Dinko Kozulić. Po pravilniku Agencije za civilno vazduhoplovstvo strancima je u našoj zemlji zabranjeno da lete u tandemima.

To se odražava loše i na rad domaćih paraglajding klubova, kojima je zbog takvog pravila ograničena saradnja sa ostalim klubovima iz regiona. Njihovi tandemi ne dolaze, jer nemaju mogućnost letjenja.

U paraglajdnig klubu Adriafly očekuju uskoro da se pravilnik izmjeni, kako bi se stvorio prostor za dalji razvoj ovog sporta, kao  dio aktivnog turizma I ponude u Herceg Novom.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code