“Crnogorska goveđa pršuta“ i „Crnogorska stelja“ na listi zaštićenih nacionalnih proizvoda

“Crnogorska goveđa pršuta“ i „Crnogorska stelja“ na listi zaštićenih nacionalnih proizvoda

3
Podijeli

Proizvodi „Crnogorska goveđa pršuta“ i „Crnogorska stelja“ uspješno su prošli proceduru zaštite, čime su se pridružili „Njeguškoj pršuti“ i „Pljevaljskom siru“ na listi zaštićenih oznakama kvaliteta na nacionalnom nivou.

Zaštićeni su oznakom porijekla koja predstavlja najviši oblik zaštite, shodno Zakonu o šemama kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, s obzirom da se za dobijanje oznake porijekla sve faze proizvodnje, od sirovine do prerade, moraju odvijati u određenom geografskom području, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Picerija i restoran

Prema specifikaciji proizvoda dokumentu koji sadrži sve elemente potrebne za zaštitu, i u kome se do detalja opisuje način proizvodnje i uticaj svih faktora – klime, geografskog okruženja, tradicije i dokazane reputacije:

– Crnogorska goveđa pršuta je suvomesnati proizvod od goveđeg mesa, ekstra prve i druge kategorije, soljen i dimljen na bukovom ili grabovom drvetu.
– Crnogorska stelja je suvomesnati proizvod od otkoštenog dimljenog i sušenog ovčijeg mesa, soljen i dimljen na bukovom ili grabovom drvetu.

„Crnogorska goveđa pršuta“ proizvodi se u sjevernom dijelu Crne Gore, planinskom području sa specifičnim uslovima spoljašnje sredine. Za specifične karakteristike ovog proizvoda, zaslužan je kvalitet mesa, ali i umijeće proizvođača u svim fazama proizvodnje, od uzgoja životinja na farmama do prerade u prerađivačkim objektima, objašnjavaju iz Ministarstva.

U skladu sa definisanim proizvođačkim specifikacijama, proizvodnja “Crnogorske goveđe pršute“ i „Crnogorske stelje“ ograničena je na sjeverni dio, a oblast proizvodnje obuhvata cjelokupnu ili dio teritorije 13 opština sa sjevera Crne Gore i to: Plužine, Šavnik, Žabljak, Pljevlja, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Berane, Andrijevica, Petnjica, Rožaje, Plav i Gusinje. Oblast proizvodnje karakteriše planinska klima, sa uticajem kontinentalne, na nadmorskoj visini od 550 do 2.000 metara.

Projekat unapređenja kvaliteta i zaštite nacionalnih proizvoda

Proceduru zaštite ova dva proizvoda pokrenulo je NVO „Udruženje za kvalitet mesa sjevera Crne Gore“, koje je formirano kroz projekat koji je 2015. godine pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacijom UN za hranu i poljoprivredu (UN FAO).

Cilj projekta je unapređenje standarda kvaliteta proizvoda od mesa u Crnoj Gori i razmjena iskustava zemalja Zapadnog Balkana. Osim što je formirano udruženje, za potrebe zaštite crnogorske goveđe pršute i crnogorske stelje, urađene su dvije specifikacije proizvoda, sa pratećom dokumentacijom.

Istovremeno, zarad edukacije i pripreme proizvođača za proceduru zaštite i dalju internu kontrolu proizvodnje, sprovedene su brojne aktivnosti, među kojima su i studijska putovanja proizvođača u Austriju, Hrvatsku i Italiju.

Za članove udruženja proizvođača zaštita ova dva proizvoda značiće benefit u dijelu ostvarivanja dodatne vrijednosti na tržištu, mogućnost bolje valorizacije, posebno kroz turističku potrošnju, kao i zaštitu od zloupotreba i imitacija.

Novi zaštićeni proizvodi predstavljaju iskorake Crne Gore u oblasti politike kvaliteta, unapređenja pozicije malih proizvođača i stvaranja pretpostavki za dinamičniji razvoj ruralnih područja na sjeveru. Ministarstvo će nastaviti da podstiče i podržava proizvođače svih proizvoda sa potencijalom za zaštitu, kako bi u budućem periodu imali što više proizvoda i na evropskoj listi i time u EU unijeli novu vrijednost baziranu na kvalitetnim, specifičnim i autohtonim proizvodima.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code