CRNOGORSKI FIZIOTERAPEUTI SE USAVRŠAVAJU U TEHNICI YUMEIHO

CRNOGORSKI FIZIOTERAPEUTI SE USAVRŠAVAJU U TEHNICI YUMEIHO

297
0
Podijeli

U organizaciji Udruženja fizioterapeuta Crne Gore i suorganizaciji Fakulteta primijenjene fizioterapije i Instituta “Dr Simo Milošević”, u Igalu će od sjutra do 25. oktobra biti održano dodatno usavršavanje fizioterapeuta u tehnici “Yumeiho”.

Instruktorka je Iva Kolić (Hrvatska), I.I.P.M.P. Yumeiho terapeut, V stepen.
Ovu edukaciju pohađaće osam fizioterapeuta, pet iz Podgorice i po jedan iz Budve, Herceg Novog i Kotora.
Japanska riječ Yumeiho označava prirodnu metodu samoizliječenja u kojoj su osnovno sredstvo za rad ruke fizioterapeuta. Kreirao ju je 1978, japanski terapeut dr Masayuki Saionji. On je, nakon višegodišnjeg studiranja raznih tradicionalnih energetskih i fizikalnih metoda u Japanu, Kini te drugim zemljama Dalekog istoka, odabrao tehnike koje je smatrao najboljima i kreirao novu strukturiranu metodu – Yumeiho terapiju.
Terapija je sačinjena od tri komponente koje se međusobno izmijenjuju i nadopunjuju. Prva sadrži metode gnječenja, a druga metode pritisaka (presure). Njihova je svrha omekšavanje i opuštanje mekih tkiva. Treća komponenta obuhvata metode namještanja koštano-zglobnih struktura. Yumeiho se temelji na “principu povratne sprege”. Ukoliko se meka tkiva omekšaju i opuste, kosti i zglobovi se mogu lakše namjestiti u pravilan položaj. Vrijedi i obratno, odnosno ako se koštano-zglobne strukture stave u pravilan i funkcionalan položaj tada se i mišići i tetive povlače iz zategnutog položaja.
Danas se Yumeiho kao službena terapija primjenjuje u Japanu, Kini, Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj, Rusiji, Kubi… Međunarodni institut za preventivnu medicinu ima oko tri hiljade saradnika koji su završili Yumeiho kurseve u raznim djelovima svijeta. U Hrvatskoj se ova metoda primjenjuje od 2001. godine.
Yumeiho terapija daje odlične rezultate kod osoba koje imaju probleme s kičmom. Pokazala se korisnom kod osoba koje zbog prirode posla dugo vremena tijelo drže u istom položaju, poput kompjuteraša, muzičara, blagajnica i slično. Tehnika se sve više koristi i kod mnogih sportista preopterećenih svakodnevnim intenzivnim treninzima kao što su rukometaši, atletičari, plesači. Yumeiho masaža je odlična pomoć sportistima jer se njome mogu opustiti mišići, ojačati cirkulacija i riješiti problemi sa ligamentima i zglobovima. Isto vrijedi i za osobe starije dobi, kod kojih je djelotvorna za rješavanje tegoba vezanih uz slabu cirkulaciju, nedovoljno kretanje, loše držanje i ostale probleme koji su zapravo akumulirani tokom cijelog života.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code