Crnogorski fizioterapeuti u maju primijenili terapije kod 993 pacijenta

Crnogorski fizioterapeuti u maju primijenili terapije kod 993 pacijenta

2
Podijeli

U 13 javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori proteklog mjeseca fizioterapeuti su primijenili 3452 terapijske procedure kod 993 pacijenta (37.3% muškaraca i 62.7% žena). Od toga u Domovima zdravlja 636, u Opštim bolnicama u Baru i Pljevljima 237 i u Specijalnoj bolnici u Risnu 120 pacijenata.
U Udruženju fizioterapeuta su ove podatke dobili iz dvanaest zdravstvenih ustanova od 36 fizioterapeuta. Riječ je o Domovima zdravlja: Herceg Novi, Budva, Tivat, Danilovgrad, Berane, Ulcinj, Kolašin, Pljevlja i Bar, Opštim bolnicama u Baru i Pljevljima i Specijalnoj bolnici u Risnu.
U Domu zdravlja Herceg Novi zaposleno je troje fizioterapeuta koji su kod 129 pacijenata primijenili 499 terapijskih procedura.
U Domu zdravlja Budva zaposleno je dvoje fizioterapeuta koji su kod 54 pacijenta primijenili 247 terapijskih procedura.
U Domu zdravlja Tivat angažovano je dvoje fizioterapeuta koji su kod 57 pacijenata primijenili 271 terapijsku proceduru.
U Specijalnoj bolnici za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju “Vaso Ćuković” u Risnu zaposleno je sedmoro fizioterapeuta, koji su kod 120 pacijenata primijenili 413 terapijskih procedura.
Iz Udrženja pozivaju direktore Ustanova od kojih nijesu primili podatke da njihovim kolegama dostave Formulare koje su im uredno poslali kako bi dobijali podatke i iz tih ustanova.
– U Evropskoj Uniji profesija je zakonski regulisana i naziv fizioterapeut je rezervisan za one koji imaju određeno obrazovanje i djelokrug rada, a prema ISCO 2008 (Međunarodna klasifikacija zanimanja) naše zanimanje je klasifikovano pod šifrom 2264 – podsjećaju iz Udruženja.

2 Komentari

  1. Што значе ти статистички подаци, колико пацијената, колико процедура. Обичним грађанима се само мажу очи који се не разумију што је посао физиотерапеута. Не каже се који су резултати постигнути у лијечењу. које су дијагнозе имали пацијенти. Оволики број процедура више указује да се задовољава форма физ.тх на примарном нивоу а суштински проблем коме је помоћ заиста, стварно потребна има да се добро заиста замисли како себи8 да помогне.

    1
    1

Ostavite komentar

*

code