Crnogorski ronioci u Hrvatskoj predstavili nove metode podvodnog deminiranja

Crnogorski ronioci u Hrvatskoj predstavili nove metode podvodnog deminiranja

740
1
Podijeli

ronioci bijela biograd 280416U Biogradu na moru u Hrvatskoj crnogorski ronioci su juče uspješno izveli vježbu podvodnog deminiranja u okviru 13. Međunarodne konferencije i sajma opreme “Protivminsko djelovanje 2016”. Konferencija je okupila 160 učesnika iz 36 država, a organizovali su je  Hrvatski centar za razminiranje i Centar za testiranje, razvoj i obuku.

To je, kako je saopšteno iz Regionalnog centra za podvodno deminiranje iz Bijele, krovno svjetsko okupljanje posvećeno problematici protivminskog djelovanja koje stvara preduslove za razmatranje ove globalno važne teme.

Picerija i restoran

Naši ronioci su na pokaznoj vježbi predstavili primjenu novih tehnologija, opreme i metoda za podvodno deminiranje.

ronioci bijela biograd 280416 3Medijator vježbe Vesko Mijajlović je posmatračima predstavio i trendove na području edukacije o minskoj opasnosti pod vodom, koja  predstavlja temelj u zaštiti i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara od zaostalih minsko eksplozivnih sredstava pod vodom.

“Ovom vježbom smo učesnicima konferencije, a i jednom broju građana i turista Biograda, na praktičan način, u podmorju biogradske marine predstavili metode i postupke podvodnog deminiranja, opremu i sredstva koja se mogu koristiti u pronalaženju neeksplodiranih ubojnih sredstava. Predstavili smo i dosadašnje rezultate našeg Centra. Razgovarali smo sa delegacijoma Jordana, Kolumbije, Poljske i Češke o saradnji radi rješavanja zaostalih podvodnih mina i drugih eksplozivnih sredstava u njihovim vodama”, kazao je Mijajlović.

ronioci bijela biograd 280416 2Jedan od organizatora konferencije i direktor Hrvatskog centra za testiranje, razvoj i obuku Nikola Pavković je ocijenio da je vježba ronilaca iz Bijele pokazala izuzetnu važnost i ulogu podvodnih deminera u rješavanju zaostalih eksplozivnih sredstava u vodama širom svijeta.

On je kazao da je bila čast i zadovoljstvo da gostima konferencije predstave Regionalni centar za podvodno deminiranje iz Crne Gore, koji je prepoznat kao vodeća organizacija u svijetu koje se bave ovim poslom.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code