Crnogorsko društvo za borbu protiv raka obilježava 51. godišnjicu rada

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka obilježava 51. godišnjicu rada

0
Podijeli

Na nastanak Društva Crne Gore za borbu protiv raka, u Titogradu, današnjoj Podgorici 18. februara 1967.nsvake godine podsjećaju iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR), koje je njegov nasljednik. To je više od pola vijeka borbe protiv raka u Crnoj Gori i stalni poziv građanima da zajedno učestvuju kako bi pobijedili opaku bolest.

U CDPR-u se rado sjećaju prvog predsjednika Društva, akademika Ljubomira Rašovića, kao i njegovih najbližih saradnika potpredsjednika dr Nikole Ivovića i Mila Kralja, kao sekretara dr Petra Martinovića. Prvi upravni odbor su sačinjavali ugledni intelektualci i javne ličnosti toga vremena (ljekari, pravnici, ekonomisti, pisci, političari, kulturnjaci …). Među njima dr Bato Pešić, Čedo Šćepović, dr Bećko Lakić i drugi.

Picerija i restoran

Radiološki institut koji je postao specijalizovana ustanova za liječenje oboljelih od raka počeo je da se gradi te iste, 1967. godine. Danas je to nova, savremena i odlično opremljena ustanova – Klinika za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, koja opslužuje pacijente kako iz cijele Crne Gore, tako prema potrebi i one iz regiona, podsjećaju iz CDPR-a.

Inače, Društvo Crne Gore za borbu protiv raka još prije 47 godina, od 1. do 8. marta 1971. godine, u Crnoj Gori je prvi put organizovalo Nedjelju borbe protiv raka, zajedno sa društvima za borbu protiv raka Republika bivše SFRJ. Nedjelja borbe protiv raka 1973. godine bila je posvećena problem pušenja i raku pluća, prvi put na ovim prostorima.

U to vrijeme Nedjelja borbe protiv raka je postala tradicionalna, a Društvo je imalo odličnu saradnju sa Crvenim krstom Crne Gore i Jugoslavije. Početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća Društvo Crne Gore za borbu protiv raka je smrću velikog broja kadrova – entuzijasta, ratnim okruženjem, kao i raspadom bivše domovine – SFRJ prestalo da postoji.

Nastavak tradicije i aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori vezuje se za Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR), koje je osnovano prije skoro sedamnaest godina, 5. novembra 2001. godine po Zakonu o nevladinim organizacijama kao nestranačka, humanitarna, dobrovoljna I neprofitna organizacija.
U ostvarivanju sveobuhvatne borbe protiv raka zadatak CDPR-a je da podstiče i koordinira aktivnost članova I aktivista u borbi za smanjivanje broja novooboljelih od ove opake bolesti. Istovremeno CDPR je kao cilj postavilo i smanjenje stope smrtnosti od raka u Crnoj Gori, kao i podizanje kvaliteta života oboljelih.

Borba protiv pušenja (jedan od glavnih, ako ne i glavni uzročnik vezan za nastanak ove opake bolesti) i poštovanje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji je donesen na inicijativu CDPR prije skoro četrnaest godina, je takođe jedan od ciljeva.

U ovoj NVO se nadaju da se Crnom Gorom širi ideja humanosti sa jedinim mogućim ciljem, a to je pomoći oboljelima od ove opake, ali danas, ipak, izlječive bolesti.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code