CRNOGORSKO NOVINARSTVO U KRIZI, HAOSU I ZABLUDI

CRNOGORSKO NOVINARSTVO U KRIZI, HAOSU I ZABLUDI

0
Podijeli

press-releaseInformacija je, pokazalo se, moć, a moć najviše opija.

Na Svjetski dan slobodne medija, po izvještaju “Fridom Hausa’’, Crna Gora je “djelimično slobodna’’ država kada je riječ o medijskim slobodama i nalazi se na 35 mjestu. Zašto je to tako?

Picerija i restoran

– Crnogorsko novinarstvo posljednjih godina pokazuje nedostatak kvalitetnih novinara, nedostaje im edukacije, nedostaje pravih profesionalaca koji će svoje znanje prenostiti mlađim kolegama – kaže za Radio Jadran, direktor najmlađeg štampanog medija u zemlji, Dnevnih novina, Boris Darmanović.

Ipak, najlakše je čitavu stvar pojednostaviti, pa reći: jedan dio medijskih poslenika smatra da ih ugrožava vlast i drugi centri političke moći, a drugi suprotno, da su mediji ti koji ugrožavaju slobodu govora i svojim informacijama pritiskaju pojedince i biznis –              smatra Darmanović.

On, pak, tvrdi da je jedan od najvećih problema i poimanje slobode i nezavisnosti medija.

– Najveća zabluda crnogorskog novinarstva jeste da je nabolji mediji onaj koji stalno kritikuje, a to nema nikave veze sa istinom. U Crnoj Gori se stiče utisak da ako napišete bilo šta pozitivno o vlasti vi niste objektivan i nezavisan novinar, a to je najveća glupost koja se ovdje sprovodi – tvrdi Darmanović.

Ono što je još gore, kaže naš sagovornik, jeste to što i cjelokupna javnost tako vidi nezavisno novinarstvo.

Darmanović ipak podsjeća da je najvažnije plasirati istinitu vijest, ili informaciju iz pravog ugla, a prije toga je provjeriti.

Izvještaviti profesionalno i pisati o temama, bez obzira na to da li je ona za nekoga pozitivna ili negativna, za Darmanovića znači biti dobar novinar.

Na poznatu izreku pisca i novinara Mark Twaina, da “pošteni novinari postoje, ali mnogo koštaju’’ Darmanović  se osmjehuje i kaže da nije samo novac u pitanju.

– Bitan je princip i pitanje zašto mi svi idemo u novinarstvo, a idemo zato što smo privrženi istini. I to treba da bude osnovni razlog.

Želimo da izvještavamo kvalitetno i objektivno, neki su u tome uspjeli neki i nisu. Zato mislim da se crnogorsko novinarstvo nalazi u krizi i u haosu možda najvećem od 90-tih. Možda i u najvećem ikad – mišljenja je Darmanović.

Inače, najmlađa novina u Crnoj Gori, Dnevne novine, od 7. maja biće besplatne i prva je takva u našoj zemlji. Kako se to isplati i hoće li pasti kvalitet informacije?

– Izdržavaćemo se isključivo od marketniga. Oni koji u to ne vjeruju, vidjeće da je to, ipak, moguće. Jer, mi više možemo da uštedimo kreirajući besplatnu novinu, nego što možemo da zaradimo od prodaje – uvjerava Darmanović.

On dodaje da je  distribucija Dnevne novine jeftinija u Crnoj Gori i zbog broja stanovnika, kao i zbog manje teritorije.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code