CRNOGORSKO RIBARSTVO I EU: “LOV U MUTNOM”, FALE INSPEKCIJE I PRERAĐIVAČKI POGONI

CRNOGORSKO RIBARSTVO I EU: “LOV U MUTNOM”, FALE INSPEKCIJE I PRERAĐIVAČKI POGONI

149
0
Podijeli

Nelegalan ribolov, nedostatak prerađivačkih kapaciteta i slab inspekcijski nadzor ključni su problemi sa kojima se suočavaju crnogorski ribari, ocijenjeno je na javnoj debati o 13. pregovaračkom poglavlju – Ribarstvo.

Glavni pregovarač i državni sekretar za evropske integracije, Aleksandar Andrija Pejović, kazao je da Crna Gora u narednom periodu treba da radi na uspostavljanju održivog ribarstva, unaprijeđenju ribarske flote i prerađivačkih kapaciteta i izgradnji kvalitetnog sistema inspekcije i kontrole.

Picerija i restoran

– Ukoliko u narednim godinama ne uradimo sve da unaprijedimo ribarsku flotu i prerađivačke kapacitete, onda će polazne osnove danom pristupanja u EU biti veoma niske, rekao je Pejović.
Neophodno je raditi i na zajedničkom organizovanju tržišta i državnoj pomoći u sektoru ribarstva, dok bi buduća strategija za tu oblast trebalo da doprinese uspostavljanju održivog ribolova i povećanju potrošnje ribe.
Pejović je naveo da Crna Gora nedovoljno koristi teritorijalne vode kao resurs u oblasti ribarstva i da je na dnu liste evropskih zemalja kada je riječ o potrošnji ribe, koja iznosi tri do pet kilograma godišnje.
– Sektor ribarstva je nedovoljno razvijen, s obzirom na to da se na tu oblast odnosi svega 0,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kazao je Pejović i dodao da je za Crnu Goru ključan način pozicioniranja u Zajedničkoj politici ribarstva EU, čiji fokus je održivost i profitabilnost.
U Crnoj Gori je 2012. godine ulovljeno svega 623 tona ribe, dok je, poređenja radi, u Sloveniji, sa tako malom obalom, ulovljeno 270 tona, u Hrvatskoj 70 hiljada tona, Grčkoj 95 hiljada tona, a u Italiji 290 hiljada tona.
Šef radne grupe za 13. poglavlje, Aleksandar Joksimović, smatra da je ozbiljan problem Crne Gore, koja ne može parirati evropskim silama u sektoru ribarstva, zastarjela i mala ribarska flota, koju je neophodno modernizovati. Mada, Crna Gora treba da sačuva i zaštiti tradicionalno ribarstvo, kakvo postoji u Boki Kotorskoj i poveže ga sa turizmom.
Savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Deniz Frljučkić najavio je da do početka naredne godine treba da bude završen novi obrazac za dozvole za lov ribe, koji bi bio usklađen sa pravilima EU.
Javnu debatu o 13. pregovaračkom poglavlju organizovala je Kancelarija glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, radi predstavljanja politike EU u oblasti ribarstva, sagledavanja značaja tog poglavlja za Crnu Goru, kao i razmjene mišljenja o dostignućima i izazovima koje je Crna Gora postigla u toj oblasti.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code