Crnoj Gori 22,5 miliona eura iz Ipe 2016. za životnu sredinu, konkurentnost...

Crnoj Gori 22,5 miliona eura iz Ipe 2016. za životnu sredinu, konkurentnost i inovacije

799
0
Podijeli

prezentacija Ipa 1 pejovicPrema Indikativnom strategijskom dokumentu za Ipu 2014-2020, Crnoj Gori je za 2016. opredijeljen iznos od 37,5 miliona eura. Dio tih sredstava biće izdvojen za podršku horizontalnim akcijama, dok će sredstva u iznosu od 22,5 miliona eura biti iskorištena za finansiranje sektora „Životna sredina i klimatska akcija i Konkurentnost i inovacije“, saopštio je nacionalni koordinator za Ipu ambasador ,Aleksandar Andrija Pejović.

On je na prezentaciji nacrta nacionalnog programa Ipe 2016 nevladinim organizacijama, koju je organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija kazao da je od  22,5 miliona eura, za projekte u sektoru životne sredine i klimatske akcije je opredijeljeno 15,6 miliona eura, a za konkurentnost i inovacije blizu 7 miliona eura.

Picerija i restoran

Na prezentaciji, kojoj su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, resornih institucija i predstavnici nevladinog sektora, predstavljeni su prioriteti programa Ipe 2016 i akcije koje će biti podržane ovim programom.

 

Ambasador Pejović je naglasio da je u sektoru životne sredine prioritet jačanje kapaciteta za prenošenje i sprovođenje pravne tekovine EU u poglavlju 27. Projekti u ovoj oblasti treba da doprinesu jačanju kapaciteta u sektoru zaštite životne sredine i klimatske akcije,  usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU. Takođe i nacionalnih strategija i planova sprovođenja u skladu s pravnom tekovinom EU, kao i da osnaže resurse za sprovođenje i nadgledanje politika u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

Kad je riječ o sektoru konkurentnosti i inovacija, ambasador Pejović je istakao da je prioritet programiranja u ovom sektoru podrška razvoju konkurentnosti i jačanje kapaciteta za inovacije u Crnoj Gori. Projekti treba da unaprijede konkurentnost i inovacije u privatnom sektoru, razviju infrastrukturu i unaprijede administrativne kapacitete i stepen usklađenosti sa pravnom tekovinom EU u oblasti konkurentnosti i inovacija.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code