CRNOJ GORI 270 MILIONA EURA IZ EU FONDOVA – KAKO DA HERCEG...

CRNOJ GORI 270 MILIONA EURA IZ EU FONDOVA – KAKO DA HERCEG NOVI KORISTI DIO?

112
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Sredstva pretpristupnih fondova Evropske unije su od izuzetnog značaja za razvoj lokalnih zajednica, a da bi se do njih došlo neophodna je dobra povezanost opština sa svim subjektima koji su potencijalni saradnici u pripremi i implementaciji projekata.

Zato je Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi sa Zajednicom opština Crne Gore i Timom za tehničku podršku reformi lokalnih samouprava iz Podgorice, organizovala sastanak predstavnika lokalne uprave, ustanova i preduzeća čiji je hercegnovska opština osnivač. Oni su upoznati su detaljima o dostupnim EU fondovima i iskustvima jedinica lokalnih samouprava u korišćenju sredstava pomoći.
Šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju u Opštini Herceg Novi, Branka Mračević i predstavnica Tima tehničke pomoći, Marija Šošić, istakle su značaj korišćenja ovih sredstava, mada, ne radi se samo o dobijanju novca, već i o značajnom iskustvu rada na projektima, kao i o partnerstvu i njegovanju dobre saradnje. Peduslov za apliciranje je donošenje Strateškog plana razvoja grada, koji je u skladu sa nacionalnom strategijom razvoja.
Katarina Živković iz Ministarstva finansija predočila je učesnicima razlike među finansijskim instrumentima IPA i IPA 2. Program IPA je na izmaku, a IPA 2 će pokrivati razdoblje od 2014. do 2020. godine, tokom kojih je za Crnu Goru opredijeljeno 270,5 miliona eura.
– Procedure za dobijanje sredstava jesu dugotrajne i zahtjevne, ali su koristi višestruke. Ova iskustva biće neprocjenjiva i kada Crna Gora postane članica Evropske unije, jer će joj tada biti dostupna sredstva iz strukturnih fondova, čija je vrijednost i do deset puta veća”, objasnila je Živkovićka.
Koordinator Mreže opštinskih projekt menadžera, Darko Mrvaljević, podijelio je sa učesnicima sastanka iskustva iz Opštine Danilovgrad, koja je primjer dobrog korišćenja sredstava iz fondova EU.
„Sve je u motivaciji, saradnji u okviru tima i podršci koju tim treba da ima u Opštini. Svaki cent koji se dobije bespovratno u budžetu Opštine vam vrijedi duplo”, istakao je Mrvaljević.
Iskustva iz upravljanja infrastrukturnim projektima iz oblasti životne sredine podijelio je predstavnik PROCON-a i koordinator grupe za nabavke Mreže opštinskih projekt menadžera Stojan Vuletić.
„Javna preduzeća imaju tehničko znanje što je srž projekta. Uvijek radite zajedno i to će biti na obostranu korist”, savjetovao je Vulević .
Tema su bili i programi prekogranične saradnje o kojima je govorila predstavnica Zajedničkog tehničkog sekretarijata prekograničnog programa Crna Gora-Hrvatska, Sanja Todorović.
U okviru IPA 2 za subjekte iz Herceg Novog su interesantna tri prekogranična programa u okviru kojih bi mogli da apliciraju za sredstva za bilatelarni program Crna Gora-Bosna i Hercegovina vrijedan skoro 10 miliona eura, kao i trilateralni programi: Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora u okviru kojeg je na raspolaganju preko 70 miliona eura i Italija-Albanija-Crna Gora koji predvđa više od 92 miliona eura sredstava dostupnih za sedmogodišnju alokaciju. Opština može biti stub, nosilac projekta i može da uključi svoje partnere.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code