Crteži arhitekte Ranka Kovačevića u Galeriji Josip Bepo Benković

Crteži arhitekte Ranka Kovačevića u Galeriji Josip Bepo Benković

4
Podijeli

Retrospektivna izložba crteža hercegnovskog arhitekte, Ranka Kovačevića pod nazivom “Izgubljeni crteži” biće otvorena večeras u Galeriji Josip Bepo Benković.

Kovačević će se na drugoj samostalnoj izložbi, novskoj publici predstaviti sa 25 radova formata 100×70 crtanih na hamer papiru.

Picerija i restoran

– Radovi su iz različitih perioda, a skoro svi su bili nekad negdje izlagani, od 1983. pa do unazad godinu-dvije. To nisu oficijelni, tehnički crteži i arhitektonski projekti, već, uglavnom, radovi za konkurse i izložbe, koji su rađeni mnogo slobodnije – priča za Radio Jadran autor izložbe, Ranko Kovačević.

Na zidovima gradske Galerije on će izložiti radove rađene raznim tehnikama, od onih crtanih olovkom i slobodnom rukom, u tuš tehnici, preko tehničkih crteža olovkom i tušem, ali i onih rađenih tehnikom kolaža ili savremenom kompjuterskom grafikom. Sve je Kovačević crtao za konkurse i tematske izložbe.

Teme svih radova su iz oblasti arhitekture, ali su forme prikazivanja slobodnije.

Ranko Kovačević je rođen u Nikoljcu kod Bijelog Polja 4. novembra 1958. godine, a odrastao u Tivtu, gdje je završio Osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Kotoru, gdje je maturirao 1977. godine, kada je upisao i Arhitektnoski fakultet. Diplomirao je 1983. godine. U Herceg Novom živi i radi od 1986.
On se davne 1997. godine prvi put samostalno predstavio izložbom u okviru HAPS-a o pozorišnim plakatima i scenografijama.

Novu izložbu crteža će u 19:30 otvoriti Olivera Doklestić.

4 Komentari

  1. Ranko Kovačević mi je bio kratko profesor u srednjoj školi u Herceg Novom. I baš nam je on predavao tehničko crtanje i odveo nas prvi put na gradilište. Sjećam ga se kao jednog pozitivnog i smirenog čovjeka.
    Profesore, sa srećom večeras!

Ostavite komentar

*

code