Crveni krst Herceg Novi: Od takmičenja do pomoći

Crveni krst Herceg Novi: Od takmičenja do pomoći

1337
0
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_crveni_krstU opštinskoj organizaciji Crvenog krsta u nizu predsezonskih aktivnosti najaktuelniji događaj je 44. opštinsko takmičenje u pružanju prve pomoći, ekipa Podmlatka i Omladine.

Ovogodišnje takmičenje okupiće 15 ekipa, ali pitanje je koliko će istrajati u svim disciplinama, s obzirom na to da se bliži kraj školske godine, ističe sekretarka opštinske organizacije Crvenog krsta Herceg Novi, Mira Krsmanović.

Picerija i restoran

Takmičenje je planirano polovinom maja, jer je 23. maj posljednji rok za održavanje nadmetanja. Pobjednici u obje kategorije obezbijediće učešće na državnom takmičenju, koje će biti održano 10. i 11. juna, u Domu solidarnosti u Sutomoru.

U Crvenom krstu Herceg Novi intenzivno rade na pripremi takmičara, okupljajući ih 3 puta sedmično, u dva termina. Od 19 do 20 h je rad sa ekipama Podmlatka, a od 20 do 21 h sa ekipama Omladine.

Predviđeni su određeni poligoni koji simuliraju situacije u kojima je potrebno pružanje prve pomoći. Neki od poligona predviđenih za ovo takmičenje su: saobraćajni udes, tuča u bašti restorana, proslava mature, zemljotres, požari, KPR za odrasle i sl.

Pored opštinskog takmičenja, 8. maja ove godine, jedna ekipa Omladine, njih šestoro, učestvovaće u prvoj regionalnoj vježbi Službe zaštite i spasavanja, koja će se održati ispred hotela Igalo, u 11 h. Oni će na ovom događaju biti prepoznatljivi po karakterističnim obilježjima opštinske organizacije Crvenog Krsta na majicama i torbama.

U periodu od 8. do 15. maja, mnogim tradicionalnim aktivnostima Crvenog krsta, obilježava se Nedjelja Crvenog krsta. Jedna od aktivnosti je sabirna akcija prikupljanja materijalne pomoći, pod nazovim “Svuda za svakoga”.

– Planirali smo sabirnu akciju  7. i 8. maja u marketima Voli, Idea i Aroma. Učestvovaće i naših 30 mladih volontera, pretežno iz OŠ Dašo Pavičić. Učesnici će biti podijeljeni u dvije smjene u marketima, od 9 do 13 i od 13 do 17 časova. Biće po dvoje u ekipi, i treći rezervni u slučaju zamjene – najavila je Krsmanovićka akciju.

Sva prikupljena pomoć, u najosnovnijim životnim namirnicama i higijenskim preparatima, u ovoj akciji, biće podijeljena najugroženijim porodicama u Herceg Novom. Po riječima Mire Krsmanović, građani Herceg Novog su do sada pokazali zadovoljavajući odziv u prikupljanju pomoći.

Pored aktivnosti prikupljanja materijalnih sredstava, ove godine je, u organizaciji Grupe za socijalnu podršku Udruženja roditelja, pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za pomoć socijalno ugroženim porodicama koje imaju maturanta ili polumaturanta. Cilj je da se ovim porodicama olakšaju pripreme djece za najsvečanije školsko veče, te da se obezbijede uslovi za nabavku svečane garderobe. Zainteresovani za ovaj vid pomoći mogu kontaktirati Udruženje roditelja na telefon 020/221-000, ili na mail udruzenje.roditelji@gmail.com.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code