Čuvajmo tradiciju: Prijavite se do večeras za turu orjenskim stazama, gradnju suvomeđe

Čuvajmo tradiciju: Prijavite se do večeras za turu orjenskim stazama, gradnju suvomeđe

0
Podijeli

Planinarskom edukativnom turom pod nazivom „Staze orjenskog krša”, u subotu, 7. jula počeće dvodnevna manifestacija “Naš krš”, koju organizuju PK Subra i Agencija za zaštitu i razvoj Orjena, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi, lokalne Turističke organizacije i Planinarskog saveza Crne Gore.

Tura obuhvata Orjensko sedlo (1600 m) – Vučji zub (1802 m) – V. kabao (1894 m) – Orjensko sedlo. Traje oko 6 sati, a nakon obilaska planirano je druženje u planinarskom domu “Orjen sedlo”.

Picerija i restoran

Kako je za Radio Jadran kazao Željko Starčević iz Agencije za zaštitu Orjena, prijave su otovrene do večeras, kada će se znati i tačan broj učesnika.

U večernjem terminu, nakon pješačke ture, biće upriličen okrugli sto na temu „Krš i održivi razvoj destinacije”, gdje će uvodu riječ imati Starčević. On se nada da će učesnici nakon šetnje imati dovoljno volje i snage da učestvuju u diskusiji.

Drugog dana manifestacije, 8. jula, od 10 do 16 h, na Orjenskom sedlu na programu je III Prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe.

Zadatak takmičenja predstavlja očuvanje tradicije i umijeća gradnje u drevnoj mediteransko-montažnoj tehnici “na suvo”. Događaj obuhvata ekipno takmičenje, proglašenje najboljih, obilazak zanimljivosti i zajednički ručak.

– Riječ je više o jednom kulturološkom i zabavnom činu, nego o sportskom događaju. Cilj je da se ukaže na vrijednosti te tradicionalne gradnje “na suvo” i da se očuva tehnika gradnje, koja se sve više zaboravlja, jer se to znanje počelo gubiti. Ali kao turistička zanimljivost je vrlo aktuelna – objašnjava Starčević.

Gradnja suvomeđe umnogome je razvijenija u ostalim zemljama Mediterana, poput Italije, Španije ili Francuske, pa čak i Hrvatske, gdje je u porastu tražnja za kulturnim pejzažom kao turističkom ponudom.

– Zaista se vidi da je to potencijal za dalji razvoj turizma dublje u unutrašnjost, na nije samo hotel-more-sunce, nego da ima nešto i od samog rubnog dijela, bilo prigradskog, bilo sesoskog, bilo baš planiskog, gdje imamo kilometre suvomeđe koje su napuštene – smatra on.

Značaj tehnike gradnje „na suvo“ dodatno je porastao nakon  sastanka u Nikoziji na Kipru, krajem 2016. godine, na sastanku prilikom obilježavanja 70-te godišnjice UNESCO-a. Tada je pokrenuta inicijativa da se tehnike gradnje „na suvo“ kandiduje za upis na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnih dobara čovječanstva.

Dolazak i učešće na manifestaciji „Naš Krš“ je na sopstvenu odgovornost i u sopstvenoj organizaciji, a organizatori su obezbijedili nedjeljni ručak u planinskom domu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code