Da je urađena rekonstrukcija podzemne vode ne bi urušile put Ratiševina-Mojdež

Da je urađena rekonstrukcija podzemne vode ne bi urušile put Ratiševina-Mojdež

24
Podijeli

Zbog pucanja i velikog ulegnuća za saobraćaj je već dva dana  zatvorena dionica puta Ratiševina – Mojdež, koja je sanirana prošlog ljeta. Opština Herceg Novi je u taj posao uložila oko pola miliona eura. Međutim, mnogo više novca iziskivala je rekonstrukcija, koja bi, kako sada sve izgleda, spriječila dejstvo podzemnih voda.

Prvo urušavanje uočeno je u decembru 2017. godine, kada su mještani upozoravali nadležne da nešto preduzmu. Polovinom janura iz lokalne uprave su obećali pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti za kvalitet obavljenih radova.

Picerija i restoran

Opština je angažovala Istitut za građevinarstvo da uradi nalaz i donese sanacioni projekat, kazao nam je v.d. sekretara za komunalne djelatnosti, ekologiju, energetsku efikasnost i životnu sredinu, Aleksandar Kovačević.

– Tek ćemo na osnovu projekta sanacije, nalaza i mišljenja Instituta utvrditi ko je odgovoran. Ova je situacija neodrživa, sagledaćemo ko je napravio  grešku, ako je uopšte bilo greške – kazao je on.

Projektant i inženjer koji je u ime Opštine pratio radove, Živanko Erdevički kazao je da je uzrok pucanja dijela puta pojava nepredviđene podzemne vode, jer nisu urađena geotehnička i geomehanička istraživanja, za koja Opština nije imala sredstava.

– Projekat je urađen jeftino i bez dovoljno geotehničkih podataka, jer nisu imali para. Geotehnički istražni  radovi obuhvatili su samo jedno aktivno klizište koje je bilo na tom putu i ništa više – kazao je Erdevički.

Po njegovim riječima projekat je trebalo revidovati, za šta takođe nije bilo novca. Put je, međutim, saniran po projektu, ispitan je tzv. modul stišljivosti tla, koje je izvođač po zakonu bio dužan da uradi.

Erdevički je mišljenja da je geotehnička i geomehanička ispitivanja trebalo uraditi na čitavoj trasi, jer u tom slučaju do ove situacije ne bi došlo. Problem je uzrokovalo plitko klizište u dužini od 10-ak metara, koje je moglo biti otklonjeno u početku, tvrdi on. To je, kako kaže, naveo u dva izvještaja, uz predlog da se uradi drenaža, ali Opština nije imala sredstava za taj posao.

– U Opštini su rekli da će angažovati Fakultet za građevinarstvo da dobiju smjernice za sanaciju. U mom prvom izvještaju piše šta treba uraditi. Pošto čitav mjesec to niko nije ni pipnuo, put je zato više propao. Nakon toga sam poslao drugi izvještaj – objašnjava Erdevički.

Inženjer Boris Božović iz firme “Boka tim”, koja je bila zadužena za nadzor takođe smatra da je uzrok propadanja puta voda koja je prodrla u trup. Međutim, tokom izvođenja radova u martu nje nije bilo.

– Gornji zid iznad puta je rađen u martu, nakon toga je put nasipan, da bi se asfaltirao u julu. Da je bilo kakvih naznaka podzemnih voda do jula bismo reagovali i u trupu puta radili ojačanje. Ono bi omogućilo da voda prolazi, a da put ostane stabilan – objašnjava Božović.

On je kazao da je na putu napravljeno 11 propusta za vodu, ali da i pored toga velike količine vode na dosta mjesta izlaze mimo propusta. U trup puta ugrađena je i glavna vodovodna cijev za Mojdež, pa postoji mogućnost da je zbog slijeganja ta cijev oštećena, odakle dolaze nove količine vode. Božović, međutim, poziva da se sačeka stručno mišljenje, odnosno nalaz Instituta.

Sve ukazuje da je nedostatak geotehničkih podataka uzrokovao urušavanje ove dionice, zbog koje žitelji ova dva sela moraju do grada alternativnim kolskim putem. Svi naši sagovornici saglasni su da su istraživanja jako skupa, zbog čega najvrerovatnije nisu ni urađena.

Geotehnička i geomehanička istraživanja, međutim, rade se za projekte rekonstrukcije, a po tenderu ovo je bila sanacija, objasnio je sekretar Kovačević.

– Neću da ulazim u spekulacije, jer će nalaz sve pokazati. Tender je bio za sanaciju puta, za sve ostalo sačekao bih mišljenje i nalaz struke – kazao je on.

Dok se ne “zakrpi” sve što je popucalo, građani mogu koristiti adaptiranu dionicu Mojdež – Sutorina, kroz Tijesni klanac, koja je osposobljena nakon odluke da se put Ratiševina – Mojdež zatvori. Tuda, međutim, autobusi ne mogu, zbog čega su posebno đaci u problemu. Iz lokalne uprave su obećali da će u što skorijem roku donijeti privremeno sanaciono rješenje.

24 Komentari

 1. Jao ko o cemu bokelji o postenju I ogovoranju ajde otisla cesta napravit ce se kada vi posteni pocnete placati porez pa od tih para posteni I vrijedni. Ajde puklo puklo popravit ce se

 2. “Problem su nepredviđene podzemne vode.” U Mojdežu?
  Izjavi inženjer koji je više od pola vijeka na ovom terenu.
  E sad znate onu narodnu ” Zemljo otvori se”
  Nažalost i otvara se.

  20
 3. Godinama niko osim Erdevickog ne radi za opstinu niti moze… Covjek nije diplomirani inzinjer gradjevine vec Geometar… Treca traka-voda po putu, nije predvidio odvodjenje iste… Kruzni tok pluta kad kisa pada takodje isti problem… Savina sahtne poklopce digao 15 centimetara-radjen dodatni sloj asfalta… Mojdez vidite…

  20
 4. A što se tiče Mojdeža i Mojdežana treba još nešto istaći. Sanacija onog tunela je prekinuta ima skoro dvije godine. Završena I faza sanacije. Trebalo je da ide II međufaza, a onda finalna III faza. Navodno ,iz resornog ministarstva je objašnjeno da je oboren tender za izvođenje radova na II fazi. Zamislite : prije dvije godine. Od tada se više ništa niti čuje niti zna. Biće da su pare potrošene. Čeka se novo klizište, nove štete na kućama, a i definitivni prekid puta.

  17
 5. Nije bilo para za ovo i ono. Ima li sada Opstina solada da kupi sapun da pojedinci operu sporki obraz. Ko je bio “projektant”? Za Erdevickoga pise da je kao “projektant i inzinjer bio angazovan od Opstine da prati radove”. Treba li to znaciti da je on bio projektant “sanacije” koji je isti uradio “jeftino jer nije bilo para”‘ Dalje, “Boka tim” vrsio nadzor nad radovima, treba li to znaciti da je “sanacija” imala nadzor i supernadzor (Erdevicki)? Kako je bilo moguce da Opstina (investitor) ugovori radove po dokumentaciji koja nije revidovana. Izvodjac radova nije smio raditi po “projektu” koji nije revidovan jer ga Zakon obavezuje (a i nadzornog organa) da obavjesti investitora o posljedicama takvog postupka – ne vazi garantni rok iako je, mozebi, ugovoren ( u napisu se nidje ne spominje garantni rok). Nije mi jasno kako se moze tvrditi da od marta do jula nije bilo tragova podzemne vode kada nijesu izvrsena busenja tla.Sjor Kovacevic, mozete li nam objasniti sto je sanacija a sto rekonstrukcija puta jer ne vidim da je radovima izvrseno izmjestanje postojece trase da bi se spomenula rekonstrukcija a i kod sanacije zemljanog trupa je obavezna prethodna istraga zemljista. Nije potrebna samo ako se revitalizuje (sanira) asvalt-betonski kolovoz a odje to nije bilo u pitanju.

  20
  1
  • Belavista,na osnovu samo ovog komentara koji je izvrstan mogu uociti da se bolje razumijes od sjor Kovacevica… ? Nazalost,pa ne postave prave ljude na pravo mjesto….

   10
   1
 6. Lako je za sramotu nego hocemo napokon odgovornost za nestrucan rad projektanta,pa tek onda izvodaca i ostalih.Projektant nije smio prihvatit da crta prije OBAVEZNIH istraznih radnji,koje je struka predvidjela.I dosta je vise angazovanja Erdevickog i Mracevica za slicne poslove.Dosta su stete nanijeli gradanima.Dajmo sansu mladim i modernijim,treba jos neko da zivi.

  31
 7. Zbog sveopšte propasti, stoluju i pitaju se drugorazredni, priučeni, neznalice….Ako vas je Opština, ili ko god,angažovala, trebali ste tada konsultujući znanje ( koje vjerovatno i nemate!) zauzeti i javno saopštiti stav- ovo se ovako ne može napraviti zato što…….Posle je bitke lako bit’ general. Samo mi je žao što investititor ( ko god bio-opština, država…a na kraju mi,građani!!!) nema bolji mehanizam da vas kazni zbog propusta, pa bi drugi put bilo drugačije! Ali, i to je tema za zabrinuti se!!

  21
 8. Put Gomila – Mojdez bas na ovoj poziciji je uvjek imao vidne pukotine i prije nego sto se krenulo u rekonstrukciju . Dakle, svaka prica ucesnika u projektu je suvisna bez da oni treba da snose maksimalnu odgovornost. Put je rekonstruisan da bi se saniralo kliziste koje se desilo usled iskopa koje je uradila porodica Rabrenovici, prosirenja djela puta i pukotina koja je tema problema rekonstruisanog puta. To da opstina nije imala sredstva itd je nonsenc. Strucnjaci koji su radili projekat a nakon toga i ucestvovali u izvodjenju, morali su obuhvatiti sanacionim projektom ovaj dio dionice, ponavljam morali. Izvodjac, ukoliko nije bilo projektnom dokumentaciom predvidjena sanacija tog djela dionice je u potpunosti lisen odgovornosti ali projektant nikako. On (projektant) je morao obuhvatiti projektom ovaj dio dionice radi cega se i uslo u rekonstrukciju cijelokupne dionice. Izvodjac ima djelimicnu odgovornost samo ukoliko odgovorni inzinjer izvodjaca nije ukazao na problem i taj problem zaveo u gradilisnu dokumentaciju.

  27
 9. Bilo ko da je ikad prosao tim djelom puta koji je kliznuo morao je uspori auto zbog neravnine i ulegnuca na kolovozu,a vode je uvjek tu bilo po putu makar zadnjih 40 god,od prolaska Josipa Broza Tita tim putem,i nije tacno da tuda ide glavna cijev za vodu za Mojdez,nego za par kuca,Mojdez je na drugoj strani puta i filterska stanica je u Mojdezu naravno.

  27
 10. Manite se filozofiranja . Nego hitno privremeno sanirajte put da bi djeca mogla ići u školu i ljudi na posao. Bar da mogu proći mala kola. A onda razmišljajte i filozofirajte što ćete i kako ćete.

  21

Ostavite komentar

*

code