DA LI JE DOZVOLJENO ZAPALITI CIGARETU ISPOD KIŠOBRANA?!

DA LI JE DOZVOLJENO ZAPALITI CIGARETU ISPOD KIŠOBRANA?!

93
0
Podijeli

pusenje_kisobranPredstavnici ugostitelja i Ministarstva zdravlja i održivog razvoja i turizma pokušavaju  još jednom da nađu odgovor, a možda i rješenje za izmjenu, ili priligođavanje Zakona o upotrebi duvanskog dima, domaćim potrebama i navikama.

– Nastojimo da Zakon bude više evropski, da se prilagodi kako su učinili i u okruženju, jer se i kod njih pokazao kao neprimjenjljiv – kaže za Radio Jadran, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, Žarko Radulović.

Picerija i restoran

Ovakav zakon kakav je sada donosi enormne štete, a moglo bi biti još gore kada krenu zimski dani, ističe Radulović i ukazuje na neke nelogičnosti u njemu.

– U tom Zakonu se navodi da se ne smije pušiti ispod pokretnih i nepokretnih tendi, što znači da bi onaj ko zapali cigaretu ispod kišobrana, trebalo da bude kažnjen – objašnjava Radulović.

Evropa je ovaj zakon uvela 2005. godine, ali o njemu nije mislila 70 –tih godina, što znači da se moraju dostići određeni ekonomski nivoi  da bi on mogao i u praksi biti svrsishodan, smatra Radulović.

Naš sagovornik predlaže da se vlasnici ugostiteljskih objekta izjasne ko hoće svoj lokal da proglasi nepušačkim, a ko pušačkim.

– Ostavite nam mogućnost izbora, kaže Radulović i dodaje da su cigarete kod nas najjeftinije u regionu.

– Neka budu skuplje, kao što su u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, gdje jedna kutija košta 4 ili 5 eura. Možda bi to bila bolja mjera za suzbijanje pušenja – smatra Radulović, koji ukazuje i na određenu vrstu diskriminacije pušača.

Sve će biti jasnije već tokom popodneva, kada će se i znati da li će crnogorski ugostitelji stupiti u jednosatni štrajk, u slučaju da ne dođe do dogovora sa resornim ministarstvima.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code