Da li je petospratnica na Toploj premašila dozvoljene gabarite?

Da li je petospratnica na Toploj premašila dozvoljene gabarite?

5558
36
Podijeli

Od sredine prošle godine, u naselju Topla I iznad restorana Mimoza, niče nova petospratnica, čiji je investitor kompanija Eurozox d.o.o iz Danilovgrada.

zgrada topla 190416 2Na njenom mjestu bile su dvije manje kuće, koje su u dogovoru sa vlasnicima srušene.

Picerija i restoran

Gabaritna konsktrukcija na preko hiljadu kvadratnih metara „prst je u oku“ svakom laiku-posmatraču, a žitelji kuća iza ove građevine, bune se jer im je pogled na more potpuno „zatvoren“.

Stoga je jedan od njih, Krsto Lepetić, danas okupio novinare kako bi im ukazao na probleme u izgradnji objekta, koji prema njegovim tvrdnjama prelazi gabarite.

On se kako tvrdi obraćao svim nadležnim organima u Opštini, kako bi neko reagovao i izašao na teren, ali povratne reakcije nije bilo.

krsto lepetic„Moja kuća, kao i kuće mojih komšija više nemaju pogled na more, pošto je firma Eurozox DOO iz Danilovgrada, izgradila kolektivni stambeni objekat u neposrednoj blizini, koji je premašio gabarite“, počinje priču Lepetić.

Po njegovim riječima, prvobitni urbanistički plan ne poklapa se sa građevinskom dozvolom, pa je njegova kuća, sa južne strane, potpuno zagrađena, čime je onemogućen pogled na more, a samoj kući umanjena tržišna vrijednost.

„Kad je započeta gradnja, na teren je izašao inspektor zaštite prostora u Herceg Novom, Dragan Zejak, koji je konstatovao da građevinska dozvola postoji. Kada je započeta peta etaža, ja sam uvidio da to ide u nebesa, pa sam razgovarao sa predstavnikom izvođača radova, Žarkom Vujadinovićem, koji mi je rekao da ima dozvolu za 5 etaža, da je suteren tj. garaže prvo trebalo da se ukopa, ali zbog lošeg terena to nije bilo moguće, i da on radi po dozvoli“ – priča nam Lepetić.

zgrada topla 190416 3Kako nam je rekao, izvođač je odlučio da novim komšijama „izađe u susret“ pa je odustao od planiranog visokog potkrovlja, već se odlučio za ravni krov, ali time nije promjenjena situacija. Pored toga, izovđač planira izgradnju lifta, koji se po planu gradnje nalazi blizu Lepetićeve kuće, pa će time i buka koju lift stvara ugrožavati stanovnike kako njegove kuće, tako i ostalih koji stanuju u komšiluku.

Lepetić se obraćao i nadležnima u Opštini Herceg Novi:

„Bio sam u Komunalnoj policiji. Oni su mi rekli da to nije njihova nadležnost, i da moram da se obratim nadležnima u Podgorici. Ja sam slučaj prijavio Komunalnoj i Urbanističkoj inspekciji, zvao nekoliko puta da se informišem, na šta sam dobio odgovor da su oni voljni da izađu ali da nemaju nalog, koji moraju da dobiju iz ministarstva“.

Lepetić strahuje da bi praksa podizanja stambenih objekata mimo građevinskih dozvola mogla da ugrozi čitavo nasalje, jer većina kuća u tom naselju nema krovove nego ravne ploče, pa bi vlasnici poučeni primjerom novoizgrađenog objekta i sami mogli da počnu sa dizanjem spratova i krovova.

zgrada topla 190416 1Zgrada, koja je trenutno u izgradnji, a koja ima 5 etaža, prelazi dozvoljenu visinsku kotu, a ima građevinsku dozvolu za takozvani stambeni objekat za kolektivno stanovanje u pojasu S4 koji u Opštini predstavlja pojas objekata za individualno stanovanje, pa se Lepetić pita na osnovu čega je izvođač radova dobio dozvolu za izgradnju:

„U rješenju o izdavanju građevinske dozvole stoji da je izvođač dobio dozvolu za podrum, prizemlje, sprat 1, sprat 2 i potkrovlje, znači to je 5 etaža. Međutim, UTU na osnovu čega bi trebalo da dobije rješenje stoji da je riječ o 4 etaže. On ima plac 633m² na koji je prema koeficijentu dobio da izgradi 1367 kvadrata stambenog prostora, znači da ima koeficijet 1,8, što je previše. Međutim, njemu je to malo bilo, i on ima sad dozvolu za 5 etaža, i na tu kvadraturu od 633 kvadrata, dobio je 1533, 94 kvadrata stambenog prostora, što je koeficijent gradnje od 2,5, što je van pameti za gradnju u ovom lokalu“ – zabrinut je Krsto Lepetić.

zgrada topla pogled prije gradnje
Pogled iz Lepetićeve kuće prije gradnje susjednog objekta

On je nezadovoljan odgovorima nadležnih organa Opštine Herceg Novi, nereagovanjem Komunalne policije kojoj se obraćao za pomoć,  iako gradilište nije ograđeno i dugo je bilo bez istaknute table sa podacima o građevinskoj dozvoli.

„Na UTU postoji dopuna, koja se potražuje na građanskom birou, a koju sam ja tražio i dobio odgovor da moram podnijeti zahtjev. Komšija je podnio zahtjev, i danas je trebalo da dobijemo potvrdu. Međutim, nama je potvrda samo pročitana, u njoj piše da je zabranjena peta etaža, ali mi nemamo potvrdu kao dokazni materijal, jer službenica u urbanizmu je na godišnjem, i to baš od jutros“, ističe Lepetić.

U želji da doznamo i kakav je stav Opštine, redakcija Radija Jadran proslijedila je pitanja na adresu Opštine, i kako nam je saopšteno, odgovori će biti dostavljeni sjutra.

36 Komentari

 1. Trebalo bi onda 60% gradjana H.Novog da trazi da im komsije ruse spratove , krovove pa cak I zgrade, zbog nedostatka , sunca I pogleda!? Do juce te iste komsije su imale pogled na potporni zid, pa im nista nije smetalo.Zavist dragi sugradjani , zavist.A morda I prifalilo …. .
  0  1
 2. re@novljanka
  Gospodjo draga “novljanka” u EU gde vi hoćete nemate prava ćerat nikog niđe da se izrazim da me razumijete. Vazduh dopire iz atmosvere odozgo to znaci a sunce je za svakog isto i takođe je odozgo! Ovom gospodinu nije ugrožen ni vazduh a ni sunce. Možda je za vas to nalik na kasarnu al kasarna je ne nešto drugo ukucate pojam kasarna u google i izaće vam nepoznanica. Što se kajmaka i sira tiče to je jako popularo u EU ali u CG ne pa se stoga vi sprdate sa tim. A sto se moga prolaza tiče još ću prolazit a i primećivat to mo nemožete zabranit.
  0  1
 3. Mozemo mlatiti i lupati do sjutra, a mozda i duze, ali ova nakaza ce ostati kakva jest, bilo je u Novome X primjera ovakve zloupotrebe i izio vuk magarca, izda se zabrana daljnje gradnje, a ondana isti objekat dozvola za adaptaciju i slicne svinjarije, zaboravljamo, sut sa rogatim ne moze isl…
  1  0
 4. Prolazniče,prođi što brže, sad si se drznuo da se sprdaš sa čovjekom koji je pošteno napravio svoju kuću da u njoj živi a možda i ishrani svoju porodicu.A sad pa za vazda je to ugroženo.Turista kad pita za smještaj prvo pita “da li se vidi more”Ovakva zgrada iliti kasarna je odlika gladnog čovjeka koji do juče nije imao ništa, pa danas ne zna šta je dosta.Ali avaj ta ista pohlepa ih uništi pa onda tako mali čovjek nekako opstaje. Pozdrav za tebe i gledaj da unaprediš tamo odakle si došao pa će mo mi iz Novoga dolaziti da kupimo sir i kajmak a šišat ćemo se gdje hoćemo,
  1  0
 5. E moj dobri Lepeticu, a nigdje ne spominjes da si i ti zagradio drugima pogled i da si spremio ravnu plocu da dizes spratove.Tad si mirno spavao,a sad ne mozes…
  0  0
 6. re@novljanka
  Gospodjo “novljanka” držite se fena i nemojte određivat ko ce gde ići vašim razmišljanjem teško će te u EU. Možda dođe dan da nemorate izlazit u Kotor,a i bude frizer dostojan da vas ošiša u novi!
  0  0
 7. Mnogo je izgleda prolaznika ….koji je tvoj interes prolaznice providan si ko staklo….. ovo je trn u oku i djete vidi da nesto nije kako treba…kod nas se rjesavaju stvari samo kad se digne prasina…..zanimljivo je da kuca pored na 50 metara nije mogla da dobije treci sprat ….cak ni balkon siri 20 cm a ovdje godinu kasnije +2 sprata…..
  Zanimljivo kako zakon nije isti za sve ili postoji vise vrsta visinometara pa negdje mjere od nivoa mora a negdje od nivoa skadarskog jezera….
  Ako ikada dodje pravda u ovu drzavu trebace se graditi i vece kasarne spuz 1 2 3 za sve ove postene funkcionere i prolaznike….a doce kad tad
  0  0
 8. CE DA BIDNE SREDJENO!!!
  Sve ce to Bijelic rijesit !!!
  Bitno je da su oni dobili nova vozila tako da mogu na svaki poziv svojih spijuna stignut dje ne treba!!!
  0  0
 9. Kidja nista nego Sa se skupimo pa da razgradjujemo uvece pomalo ? .. Jer komunalci sad Su specijalci sad ce da nas Jos I tuku ako se zalimo Na ove fine projekte .
  0  0
 10. re@Tatarbasta
  Veoma lepa replika. Od vašeg mediteranskog duha je samo “sprdnja” Predpostavljam da znate o cemu se ovde radi, kuća ugroženog komšije je sva u dihu mediterana pa mu i lift smeta u tuđu kucu. Verovatno je i sve moguće inspekcije zvao dok su se iskopi radili mu je stilski objekat ugrožen. Mogo ga je UNESCO zaštitit tu gradjevinu.Možda mu je DPS kriv ili SNP svakako je neko,mozda turisti!
  0  0
 11. re@CK2
  Verovatno gospodin CK2 nikada nije bio ni u u jednom od gradova koje je nabrojao(osim u prolazu). Predlažem nek se malo pršeta bez obaveza ima ša videti! P.S Ima i drugih u CG.
  0  0
 12. re@Gagi
  Nit sam investitor nit poznajem ljude,vididim dobro prve dve etaže se nalaze u zemlji ali u nivou ulice zgdada će izgledat jako pristojo za razliku od drugih i to se vidi. Zgrada do 5 etaža se nezove soliter a i neizgleda tako, kada bude gotova gospodin komšija će se pozivati da se njegova kuća nalazi kod lepe zgrade(kao slućaj Solemar) tako dobija na vrednosti a ne da sruši i prvi red pa da može reć moja je u prvom redu do mora. Dali je gospodin nekog ošteceni komšija svojom kućom nekog zagradio?
  0  0
 13. Ovo što je napravljeno ovim ljudima koji žive iza ove kasarne je ZLOČIN!Zatvoriti čovjeku sunce,vazduh pogled je zločin!Osim toga što je takva bahata gradnja krivično djelo!Sram vas bilo pa ko god da je investitor vaša halapljivost nema granica a o ljudskosti da i ne pričam.Ne mogu da vjerujem da danas kad smo na pragu EU ima smjelosti da se ovako nešto radi ljudima koji su pošteno napravili svoje kuće u vremenu kada je Novi bio Grad od svakog reda.A ti “prolazniče” samo si pokazao svoju malograđansku kulturu,prođi i ne zaustavljaj se prije svojih ovaca.Lepetiću bori se jer ti ni kuća ni život neće vrijediti 5 para.Ovo je ugrožavanje ljudskih života i zdravlja.Hoću da vjerujem da je moja Država stasala da brani svoje građane od korumpiranih službenika!
  0  0
 14. Za ovo treba kriviti Komunalće jer ne rade svoj posao.Običan narod kažnjavaju ,a ovakve puštaju da rade sta hoće. Toliko puta dnevno prođu pored ovog gradilišta i nista ne preuzimaju povodom toga.Sramota.
  0  0
 15. Ne procitah odavno gluplji komentar od Prolaznika,ha,ha,ha…Pa sta je ovo?Sprdnja!A i ocigledno da je Prolaznik bas “prolaznik” i van svakog mediteranskog duha.Pa vidi se po nacinu pisanja texta!
  0  0
 16. Ovaj “Prolaznik” mogao bi da produzi “U prolazu” do Budve, Petrovca pa i Danilovgrada i Podgorice i za sobom povede sve ostale “Prolaznike”!!! Tad bi se valjda ponovo znao neki red u Novom!
  0  0
 17. re@ Prolaznik
  Da nijesi ti “Prolazniče” slučajno investitor ovaj vajni ? Čovjek se i bavi svojom kućom i dvorištem. Ne živi on u Tokio, a komentariše gradnju po HN. I đe si čuo/čula, da stanbeni prostor (kuća ili stan), dobija na vrijednosti ako je opasan soliterima, da Sunca žarkog ne gleda ? Da je sreće pa da ovakih objekata nema niti jedan u HN, a ne da ih bude više. Postoji nešto što se zove “mediteranski duh ili ambijent”, i što se zove Zakon i prospisi. A postoji takođe nažalost nešto što se zove megalomanija, kič, i kriminalne radnje i mito. Budva i Bečići su školski primjer devastacije prostora i ambijenta. I to nijesu nikako svijetli primjeri razvoja i izgradnje jednog grada, nego naprotiv, bruka i sramota ove “sretne” države.
  0  0
 18. Mislim da postoji neko “pravilo” da za objekte preko 1000m2 pita se Podgorica a ne Opstina za dozvole itd….
  A čujte ko bolje zna sta nam treba od Podgoricana
  0  0
 19. Gospodine Lepeticu ako vam je do pgleda kupite stan kod komšija ispod vas,a sto se lifta tice nisu to liftovi ko sto vi zamišljate 21 vek je! Bolje bi bilo da se pozabavite vašim dvorištem i kućom. Da je sreće da je više takvih projekata i objekata da ulepšaju grad a ne te rujine što stoje naokolo nezna se na šta lice! Pođite do Petrovca,Budve pogledajte šta se tamo i kako gradi u tim zonama,jos dva takva objekta pored vas i vaš ce vredeti puno više!
  0  0
 20. Ovdje ti je moj Lepeticu iskljucivo nadlezna inspekcija zastite prostora, inspektor Dragan Zejak. Znam, jer sam bio u slicnoj situaciji kao ti u Djenovicima. Komunalna policija nema nadleznosti, i to sam provjerio u Ministarstvu u PG. Ako je ovako kao sto ti kazes, ovo ti je posao za Policiju, kriminalistiku.
  Uostalom, zar je moguce da ti sestra, nacelnica novog Sekreterijata za kulturu ne moze pomoc?
  0  0
 21. Bez obzira na broj etaza vazna je u UTU uslovima visima od nulte tacke do krajnje visine krova ( sljemena ). Sve preko te visine je visak. Tako i ovdje. Ako bi bilo “volje” to se jos moze rijesiti pa nek ruse ozidao od vrha jer je objekat kockast. Sve se moze ako se hoce ali kao sto rece Gagi u komentaru ispod “slaba vajda”. Dajte sudsku zabranu za nastavak radova dok se sve ne rijesi, kao sto je bilo kada su se temelji kopali.
  0  0
 22. A kome se žališ moj prijatelju ? Zar nijesi svijestan da živiš u “državi Tarzaniji” ? Ko ima pare, taj ima moć, i kraj priče. Zakoni i regule su pisane za nas smrtnike, a ne za “vlastelu”. Bili “ovi” na vlasti, bili “oni”, to će vazda biti tako. “Budvanizacija” na djelu – milsim da se tako naziva ova nesretna pojava..Bori se svim snagama, pokušaj..Ali slaba vajda.
  0  0
 23. To se “strucno” zove PODRUM JE ISPLIVAO… Ni prvi ni poslednji objekat koji je tako uradjen. Podrum bi trebalo rusiti ali je to nemoguce jer su ostale etaze na njoj. I to onda ostaje. Bili reagovati kada je prva etaza uradjena i predpostavit da ce biti tako. Ovdje je trebalo bit sa potkrovljem tri etaze max. Dvije su “visak”. Sada mozete samo da gledate jer ovo ce ostati i nece se rusiti ni jedna opeka.
  0  0

Ostavite komentar

*

code