Da li se palmin surlaš samo primirio: U Novom na 5 palmi...

Da li se palmin surlaš samo primirio: U Novom na 5 palmi obavljena dendrohirurgija, a na čekanju više stabala

2891
3
Podijeli

Da li je sibirski hladni talas, koji je zahvatio crnogorsko primorje polovinom januara, uspio da suzbije širenje palminog surlaša, tek treba da se vidi, jer je surlaš inače neaktivan u zimskom periodu, pa treba sačekati toplije vrijeme i početak vegetacije.

Na novskoj rivijeri mogu se jasno vidjeti kanarske palme koje su vidno propale zbog surlaša, jer su im krošnje nalik kišbranu. U Bijeloj, pored Mjesne zajednice, sudeći po fotografijama naše šlušateljke, jedna palma je potpuno propala i grane su joj otpale. Takođe, na Savini se nalazi jedna koju je napao surlaš, u Starom gradu pored Laforesta takođe jedna propala i jedna koja izgelda kao da ju je napao surlaš. U gradu vjerovatno postoji još bolesnih palmi, na kojima se za sada ne vide simptomi zaraze.

Picerija i restoran

Kako su Radiju Jadran kazali iz preduzeća “Stambeno-komunalno”, zaražene palme uklanjaju se samo po nalogu Fitosanitarne inspekcije. Do sada su svi nalozi završeni osim palme u Bjeloj, čije uklanjanje je prolongirano zbog vremenskih uslova i tehničkih prepreka. Njeno uklanjanje su obećali “ovih dana”.

Šefica sektora zelena u Stambeno komunalnom,Vanja Spaić je pojasnila da palme na kojima je odrađena dendrohirurgija, odnosno uklonjena krošnja, ne predstavljaju opasnost po ostale palme, jer surlaš živi u krošnji, a larve se hrane mekim tkivom najmlađeg lišća.  Opasnost međutim prijeti njima, sa palmi koje su zaražene, a na kojima se ne poznaju simptomi zaraze. Stambeno komunalno je do sada obavilo dendrohirurgiju 5 palmi.

Tretiranje palmi hemijskim sredstvima smanjuje infestacioni potencijal palminog surlaša. Prvo hemijsko tretiranje palmi na javnim površinama završeno je krajem decembra, na cijelom gradskom području. Drugo tretiranje planirano je za početak marta.

3 Komentari

  1. Izgleda da njihovom azurnoscu nece ostati ni jedna palma u gradu. pa dje su sad ekipe da orezu sve palme u gradu i da ih tretiraju kad surlas miruje ? zasto se sad ne krene azurnije da se pripreme da uniste tu stetocinu.

  2. Zasto se ne treriraju palme po kumboru ? Samo su tretirali palme koje se u parku a one u zoni morskog dobra nije niko zastitio ? Treba opstina da donese uredbu da se sve palme tretiraju i da to opstina finansira , jer svaka palma koja se unisti je minus za opstinu gubi se na izgledu grada.

Ostavite komentar

*

code