Da planine budu čiste

Da planine budu čiste

850
1
Podijeli

Na Orjenu će i ove godine 26. septembra biti obilježen Svjetski dan čistih planina, ali za razliku od prošlih godina, prvi put na više lokacija i vremenski duže, najavljuju iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Program je već počeo akcijom čišćenja kod nove pješačko – biciklističke staze na Kamenom. Čišćenje će biti nastavljeno i u ponedjeljak. U međuvremenu biće uređene staze Borići – planinski dom „Za Vratlom“ i Vrbanj – Subra, kao i staza preko Malog Vratla.

Picerija i restoran

– Na ovaj način, zajedničkim djelovanjem, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, planinarski klubovi „Subra“ i „Niskogorci“, NVO Orjen Outdoor i Mjesna zajednica Kameno-Žlijebi ukazuju na značaj planine Orjen kao našeg važnog prirodnog resursa. Ujedno čine i konkretni doprinos njegovoj očuvanosti, pojašnjava v.d. rukovodilac Agencije, Željko Starčević.

On podsjeća da su UN 26. septembar proglasile Svjetskim danom čistih planina. Obilježava se već gotovo četvrt vijeka širom planete, najčešće raznim ekološkim aktivnostima kao što su akcije čišćenja, ili organizovane posjete planinama.

–   Planine zauzimaju 20-tak posto kopna na Zemlji i direktno omogućavaju egzistenciju 10-tak posto ljudske populacije. Osim nama, stanište su brojnim biljnim i životinjskim vrstama, često već vrlo ugroženim ili nestalim u ostalim krajevima. Podsjetimo se da na globalnom nivou najvažniji izvori pitke vode nalaze upravo ispod planina, tako da je za njihov kvalitet presudna ekološka očuvanost tih predjela koji služe kao prirodni vodni prečistači. Sve veća ljudska aktivnost (pogotovo nekontrolisana) u planinama negativno utiče na te posljednje rezervate nedirnute prirode – ističe Starčević, ukazujujući na to koliko su  planine dragocijene i koliko ih je važno očuvati.

1 komentar

  1. a dje vam je uredjenje i puta i samog Orjena iz pravca Krusevica?samo trpate u Kameno da bi par mjestana moglo da ide do svojih imanja o trosku opstine,nije vrh Orjena za Vrtlom pa da se tamo sve ulaze,izgleda da se ovi nasi Krusi u opstini osim ideala sad promjenili i mjesto porjekla ali tako je to kad su pare u pitanju i vlast.bruka.
    0    0

Ostavite komentar

*

code