ĐACI I KOLEKTIV ŠKOLE SA TOPLE SLAVE 55. ROĐENDAN

ĐACI I KOLEKTIV ŠKOLE SA TOPLE SLAVE 55. ROĐENDAN

114
0
Podijeli

Najveća osnovna škola u Herceg Novom, ”Dašo Pavičić” sa 1.260 đaka raspoređenih u 46 odjeljenja, o kojima brine 66 nastavnika i profesora, danas će prigodnom priredbom u 17 h obilježiti 55 rođendan.

Za sjutra kad je zvaničan Dan škole predviđen je izlet za nastavnike, a proslava jubileja počela je proteklih dana brojnim sportskim aktivnostima.
Danas će biti promovisan 33. broj školskog lista “Svitanje”, koji je i ovoga puta zajedničko djelo đaka i nastavnika.
Rođendan dočekuju u radno građevinskim uslovima, kako bi bio riješen jedan od većih problema koje je škola imala. Izgradnja zaobilaznice, kao i odvođenje otpadnih voda je investicija koju finansira lokalna samouprava, a na inicijativu Savjeta roditelja – kazao je za Radio Jadran direktor, Nikola Stojanović.
Konačno će stanje biti bolje, ali sama škola, pogotovo njen vanjski izgled zahtjeva veće radove, jer zrela je u svakom pogledu za renoviranje. Zamjena prozora, sanacija krovne konstrukcije, kao i obnavljanje fasade radovi su koji će biti realizovani kroz program Energetske efikasnosti.
Škola je po broju učenika odavno prevazišla predviđene kapacitete i često su odjeljenja na granici po broju đaka, i svakako da se u bliskoj budućnosti mora razamišljati o izgradnji još jedne škole u Igalu – smatra Stojanović.
– No, ako toga ne bude i ako se područno odjeljenje iz prostorija Instituta bude iselilo, privremeno taj problem možemo riješiti uvođenjem međusmjena i autobuske linije ka Sutorini gdje ima dovoljno prostra, za djecu koja tamo žive. Možemo se reoragnizovati svakako, ali u doglednom periodu Igalo bi moralo da dobije školu – smatra Stojanović.
Osnovna škola ,,Dašo Pavičić” u Herceg-Novom, radi od septembra školske 1959/60 godine, podjelom dotadašnje jedinstvene osmogodišnje škole, zbog prevelikog broja odjeljenja i prostorne ograničenosti. U početku je nosila naziv Druga osnovna škola Herceg-Novi, da bi 28.11.1959. godine, dobila naziv OŠ ,,Dašo Pavičić”, po istaknutom revolucionaru i prvoborcu ovog kraja, Danilu-Dašu Pavičiću.
Škola je bila smještena u zgradi Škole učenika u privredi u Herceg-Novom Njegoševa br. 38. U novu školsku zgradu na sadašnjoj adresi Put partizanskih majki br.12, prešlo se 1.11.1971. godine, sa 854 učenika, za koliko je i zgrada planirana izgradnjom.
Od daleke 1971. godine, pa do danas, broj učenika i nastavnika znatno se uvećava. Ova škola od 2004. godine, pored još 20 škola u Crnoj Gori, radi po reformisanom programu devetogodišnje škole.
U Područnom odjeljenju u Mojdežu nema upisanih učenika, već djeca pohađaju nastavu u Matičnoj školi, čime je ovo odjeljenje privremeno prestalo sa radom.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code