ĐACI I RADNICI “ČISTOĆE” UREDILI ŠKOLSKA DVORIŠTA

ĐACI I RADNICI “ČISTOĆE” UREDILI ŠKOLSKA DVORIŠTA

333
0
Podijeli

U čišćenju i uređenju školskih dvorišta u hercegnovskoj opštini učestvovalo je danas 14 odjeljenja iz 4 Osnovne škole i SMŠ “Ivan Goran Kovačić” u okviru akcije kojom je obilježen 22. april Dan Planete Zemlje.

Oko 350 učenika i nastavnika kao i 29 radnika D.O.O Čistoća sa 2 vozila za sakupljanje otpada, radili su od 10 do 14 časova, nakon čega je sav prikupljeni otpad odvezen na privremnu deponiju Tisove grede – rekli su iz ovog preduzeća.
U dvorištu OŠ “Orjenski bataljon” u Bijeloj zasađeno je nekoliko sadnica drveća. Škola se prijavila na “Trilimpijadu” – takmičenje u sadnji stabala namijenjeno školama, roditeljima i zaposlenima u obrazovnim ustanovama, za djecu od 6 do 18 godina.
Svake godine, dva puta godišnje, globalna virtuelna mreža škola za održivi razvoj iz Finske (Environment online-ENO) organizuje akciju pošumljavanja za vrtiće, osnovne i srednje škole širom svijeta. Povodom proslave desetogodišnjice od početka ove akcije, ove godine je organizovano takmičenje “Trilimpijada” od 21. marta do 24. oktobra 2014. godine. Značaj ovakve ekološke akcije je da promoviše zaštitu životne sredine kod djece i odraslih.
Sadnice je donirala Opština Herceg Novi. Uz pomoć Sekretarijata za društvene djelatnosti, JP Stambeno komunalnog i D.O.O. “Katunjanin”. Škola je dobila 15 sadnica drveća i ukrasnog bilja, đubriva i zemlje, a uz to i dasaka za izradu novih sjedišta za klupe u školskom dvorištu. Učenici Ekološke sekcije sadnice su zasadili na već pripremljenim mjestima u dvorištu Škole u čemu su učestvovali đaci, roditelji, kao i lokalno stanovništvo Bijele.
Narednih dana planirane su edukativne aktivnosti u Osnovnim školama „Dašo Pavičić” i „Milan Vuković” u organizaciji službe komercijale i marketinga.
Cilj je da se omladina upozna sa potrebama selektivnog odlaganja otpada i ponašanju u odlaganju otpada.
U sklopu navedenih aktivnosti oko obilježavanja Dana Planete Zemlje predviđeno je da se 29. aprila organizuje čišćenje i uređenje ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, ukoliko to vremenski uslovi dozvole, najavili su iz Čistoće.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code