Damjanov i Bojanov vijađ oko svijeta: Prvih 700 nautičkih milja na katamaranu

Damjanov i Bojanov vijađ oko svijeta: Prvih 700 nautičkih milja na katamaranu

15
Podijeli

Na trogodišnji put oko svijeta katamaranom “Dedalus Adventures” 5. septembra otisnuli su se iz Gradske luke u Novom, Damjan Vukićević i Bojan Aleksić. Najprije su nam se javili iz luke Pirej u Atini, a nakon tri dana i sa Malte, gdje im je loš internet signal, pa je i komunikacija otežana, ali uspjeli su da se jave i pošalju nam par fotografija.

– Za sad putovanje protiče u najboljem redu. Imali smo par dana loših vremenskih prilika, kada smo plovili od ostrva Itaka ka kanalu Korint u Patraskom zalivu. Tu nas je zadesio olujni vjetar od oko 40 čvorova, a brod je dostizao brzinu i do 15 milja niz talase, što je prilično velika brzina za jednu jedrilicu – priča za Radio Jadran, Damjan Vukićević.

Picerija i restoran

Katamaran “Dedalus Adventures” je kruz jedrilica za porodičnu plovidbu, nema sportske performanse, predviđena za lagani kruz, pa nije teško upravljati njome po jakom vjetru.

Dvojica avanturista su od luke Škver do Atine, obilazeći grčka ostrva do sada prešli oko 700 nautičkih milja, ali to je tek početak velikog trogodišnjeg putovanja oko svijeta. Vukićević otkriva da je jedna od interesantnijih dionica puta bio prolazak kroz Korintski kanal.

– Na ulazu u kanal dočekali su nas veliki talas i jak vjetar od 18 čvorova, koji je u kanalu oslabio, kao i talasi. Prolaziti kroz kanal širine 23 metra sa zidovima sa strane koji su visoki preko 40 je zaista impresivno – kazuje Damjan.

Posadi se ne žuri, važno je da imaju dobar vjetar i da ne zapadnu u oluju, pogotovo kada stignu do Indijskog okeana ili Atlantika.

Hrabri i strastveni jedrličari se za sada ne mogu pohvaliti da su dobri ribari, jer nijesu uhvatili nekog kapitalca, niti veću količinu sitnije ribe. Ustvari, još se nisu ozbiljno ni bavili ribanjem, pošto im je na brodu bila velika ekipa prijatelja i članova porodice. Ali, biće, kažu, vremena i za te poduhvate.

Brod “Dedalus” je dugačak je 13,96 metara, širok 7,8 metara i dubok 2 metra. Pored zastave Crne Gore, krasi ga i mala plava zastava Opštine Herceg Novi. Ime nije dobio po mitskom junaku, već po brodu iz jedne naučno-fantastične serije.

Neka katamaran i mala posada sve izdrži i zdravo se vrate na Škver za tri godine.

15 Komentari

 1. Момци желим вам мирно море и да вас чамац служи добро. Имате петљу Бог вас чувао .

 2. Kapetan duge plovidbe Vladan Radonjić je Direktor Direktorata za pomorstvo u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja Crne Gore
  -Kapetan duge plovidbe Neđeljko Radulović predsjednik je Udruženja pomoraca Crne Gore
  -Kapetan duge plovidbe Mario Pilastro je predsjednik Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore
  Unija pomoraca CG je aktivnija od Sindikata pomoraca CG

 3. Momci,svaka Vam cast!
  Vrlo impresvno!
  Biljezite i vodite dnevnik,jer za 3 godine ce vam se svasta izdesavat,a ja vam zelim samo dobro i sve najljepse.

  12
  2
 4. Hrabri Momci, sva sreća neka ih prati.
  Jer su svim morima i okeanima velike anomalije,
  neubičajene toplote,hladnoće,vjetrovi i oluje.
  Mirno more vam želimo.

  40
  3

Ostavite komentar

*

code