Dan Bokeljske mornarice

Dan Bokeljske mornarice

1382
2
Podijeli

kolo-Bokeljske-mornarice
foto: Skala Radio

Svečana akademija uoči Dana Bokeljske mornarice, koji će biti obilježen sjutra, biće održana večeras u 21 h, u koncertnoj Sali Muzičke škole Vida Matjan u Kotoru, u crkvi Sv. Duha.
U umjetničkom program učestvovaće klape, učenici Muzičkih škola Kotora i Tivta, kao i članovi Mornarice.
Program proslave počeće sjutra veče od 20 h ispred Doma mornarice, na Pjaci od kina.Tu je planirano formiranje Glavnog odreda. Nakon toga, uslijediće preuzimanje zastave od predsjednika Opštine Kotor, dr Aleksandra Stjepčevića ispred zgrade Opštine, obilazak odreda oko grada preko Tabačine, zaključno sa preuzimanjem ključeva grada od predsjednika Opštine, ispred Glavnih gradskih vrata. Tradicionalno kolo mornari će odigrati na Trgu od oružja u 20:40 časova.
Izmjenom Statuta Bokeljske mornarice, nakon 40 godina, Kotoru se vraća staus matice koji mu je vjekovima pripadao, odlučeno je nedavno na Skupštini podružnice Bokeljske mornarice Kotor.
Ovim se ukida podružnica Kotor, odnosno podružnica se transformiše u matičnu organizaciju sa podružnicama Tivat, Herceg Novi i Beograd, pa će se iz imena izbrisati Bokeljska mornarica 809. i ubuduće naziv organizacije biće Bokeljska mornarica Kotor.
Druga važna odluka donijeta na ovoj Skupštini jeste da admiral ponovo postaje glavna ličnost u Bokeljskoj mornarici, sa pravom veta koje mu je dato na sve odluke, ukoliko smatra da nijesu u interesu Bokeljske mornarice, uz prijedlog da se admiral bira konsenzusom, prenosi Skala radio.
Izbor viceadmirala i predsjednika Upravnog odbora mornarice prepušten je Kotoru i zadržan je deleagatski sistem sa istim brojem delegata, kako za maticu tako i za podružnice.
Ovakav stav o izmjenama Statuta mornarice, koji je uradila posebna radna grupa, a kome su se suprotstavljale podružnice Tivta i Herceg Novog, dok je pozitivno mišljenje imala podružnica Beograd, uslijedio je nakon dugih pregovora i okruglog stola koji je okupio stručnu i naučnu javnost.
Takođe je na Skupštini za admirala predložen profesor Anton Sbutega, a tajnim glasanjem između dva kandidata Ilije Radovića i Saše Miloševića, Radović je predložen za ponovnog viceadmirala. Za predsjednika Upravnog odbora predložen je dosadašnji predsjednik Aleksandar Dender, a za zamjenika Brano Maslovar.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code