Dan borbe protiv podmukle bolesti, dijabetesa

Dan borbe protiv podmukle bolesti, dijabetesa

787
3
Podijeli

U svijetu je više od 400 miliona oboljelih od dijabetesa, a projekcija do 2020. godine je da će ih biti pola miliona. Uz kardiovaskularna oboljenja, dijabetes kao hronično stanje zauzima panedimijske razmjere.

images_slike_ilustracija_dijabetesU Crnoj Gori nema registra oboljelih (u izradi je), ali se računa da ima približno 50 hiljada dijabetičara, a registrovanih je 30 hiljada. Na svakog  pacijenta koji ima dijabetes ima još jedan koji ne zna da je obolio. Naša populacija smatra, na žalost, da to nije ozbiljno stanje, jer ništa ne boli, pa tek kada nastanu komplikacije javljaju se ljekarima.

Picerija i restoran

Dijabetes je podmukla i neočekivana bolest.  Simptomi koji ukazuju su nagli gubitak težine i apetita, žeđ, učestalo mokrenje, slabiji vid i san, kao i genetska predispozicija.

Zabrinjavaju podaci da se u Crnoj Gori čak 80 odsto populacije ne bavi fizičkom aktivnošću, a njih 30 odsto imaju indeks gojaznosti. Zato je neophodno promjeniti način života, jesti zdravo i biti aktivan, bar tri puta nedjeljno, takođe provjeravati i pridržavati se instrukcija ljekara.

Postoje Savjetovališta za dijabetes u svim gradovima Crne Gore, pa i u Herceg Novom.

Savjetovalište, koje radi svakog dana za informacije i savjet, za kontrolu vrijednosti šećera u krvi i kontrolu tromjesečnog profila vrijednosti šećera u krvi, a takođe u mjesečnim ciklusima, radi kao radionica za grupe bolesnika – kazala je za Radio Jadran, internista u Domu zdravlja Herceg Novi, dr Biljana Dapčević.

Sestra zaposlena u Savjetovalištu radi samo u prvoj smjeni, a četvrtkom i petkom se radi profil tromjesečnih vrijednosti šećera u krvi. Rezultati kampanje u borbi protiv ove opake bolesti u Herceg Novom su slični rezultatima u ostatku Crne Gore, navela je dr Dapčević.

– Smatra se da u našoj državi oko 13% odrasle populacije boluje od dijabetesa, što su pokazali i rezultati današnjeg vađenja. Mada se moram ograditi, jer je akcija u toku. Večeras do 21 sat radimo i nemam podatke iz punktova iz ambulanti Bijela, Topla i Igalo – navodi Dapčević.

Ona je istakla da su danas u Domu zdravlja Herceg Novi kontrolisali visinu šećera u krvi, ne samo oboljeli od dijabetesa i oni koji su u poznim godinama, već i mlađi, koji su svjesni rizika od odoljenja i čiji rezultati prelaze granice normalnih vrijednosti.

3 Komentari

 1. Ako na 700.000 stanovnika ima 50.000 oboljelih od dijabetesa, onda su rezultati porazavajuci, zaista.Ali nije samo sjedanje po kaficima, cigari, ispijanje kafa uzrok oboljevanja, treba se fizicki vise aktivirati, manje biti ispred racunara i na fb, pokusavam i djeci svojoj objasniti to sve, ali danas nije bas lako izaci na kraj sa svim tim tehnickim dostignucima…genetska predispozicija ima ogromnu ulogu, sve je vise djece, na zalost, oboljele od dijabetesa u vec 5-6 god. zivota.
  0  0
 2. Kako ovdje kod nas i neće biti toliko šećeraša kad po cio dan sjede ispred televizora, ispijaju kafu za kafom, cigaru za cigarom i kukaju kako im je život loš a neće da prstom mrdnu da rade ili bar da prošetaju pored mora, naučili na lagodan život pa im sve ide na živce..
  0  0
 3. Kada slušate ministra zdravlja onda u državnim apotekama možete dobiti sve ljkove za dijabetičare. Aki kada odete u državnu apoteku vrlo često nema ni najosnovnijih ljekova za dijabetičare a da ne pričam o tone da trakiće za mjerenje nivoa šećera u krvi morate kupovati i da su vrlo skupe. Kod nas ne postoji borba protiv dijabetesa nego utakmica ko će na toj ljudeskoj nevolji bolje zaraditi.
  0  0

Ostavite komentar

*

code