„DAN D“ ZA KOLEKTOR U NOVOM?

„DAN D“ ZA KOLEKTOR U NOVOM?

83
0
Podijeli

Iako nominovan kao najvažniji kapitalni poduhvat, za koji se mora naći hitno rješenje, jer turska kompanija „Ćeltikćoglu” ne ispunjava ugovorene obaveze, izgradnja kanalizacionog kolektora i vodovodne mreže u Herceg Novom, vrijednosti 18,5 miliona eura, ni nakon 4 mjeseca od konstituisanja nove vlasti ne mrda.

Ipak, sjutra bi trebalo da bude „dan d” za sudbinu projekta, koji je trebalo da bude završen još u februaru prošle godine.
Kako Radio Jadran saznaje, generalno o statusu Fidici ugovora sa izvođačem, turskom kompanijom Ćeltikćoglu, zajedničkim saopštenjem mogli bi se oglasiti čelnici lokalne samouprave. Za očekivati je i eksplicitan stav o daljem aranžmanu sa Turcima. Ranije je rečeno da mnogo solucija nema, ili će ugovor biti raskinut, ili će nakon sezone turski izvođač nastaviti posao.
Predsjednik opštine, Nikola Gojković, u više navrata je iskazivao nezadovoljstvo gradnjom mreže i pumpnih stanica, stanjem Šetališta i cijele rivijere. Intenzitetom radova, nijesu zadovoljni ni u Vodacomu, kao i u Dahlemu. No, koju god odluku donesu u opštini, ona će biti teška i koštaće skupo građane i grad.
Slika sa terena je jasna: radovi na desetak lokacija nisu ubrzani, naprotiv, radi se usporenim tempom mjesecima. Počele su pripreme na konzerviranju i zatvaranju gradilišta, kako bi do 1. juna građevinski radovi bili završeni.
Iz kompanije Dahlem, koja obavlja nadzor projekta, samo su nam kratko prokomentarisali da se radi na lokacijma u Đenovićima, Bijeloj, Savini, kružnom toku u Meljinama, te na pumpnim stanicama u Kumboru i Bijeloj. Do sada je položeno oko 85 odsto od ukupno predviđenih 35 km cjevovoda, od čega je ispitano oko 60 odsto izgrađene mreže. Pumpne stanice su u fazi građevinskih radova, dok na nekoliko nisu ni počeli.
Prvobitni rok za završetak kolektora, bio je 17. februar 2014. godine, potom početak glavne turističke sezone iste godine. Aneksom je onda bio određen novi rok – 17. februar ove godine.
Podsjećamo da su predstavnici lokalne vlasti u Novom, turskog izvođača Ćeltikćoglua, Dahlema, Vodacoma i Društva za izgradnju kanalizacione i vodovodne infrastrukture imali zajednički sastanak 13. februara. Nakon toga je Fidici ugvor „češljao” stručnjak KFW banke, ali izvještaj o tome i bilo kakva zvanična informacija nije „procurila”. Moraće, koliko sjutra. Jer, ko više može tolerisati traljavost, slabu organizaciju gradilišta, loše odnose sa podizvođačima, komunikaciju sa nadzorom i investitorom, neizmirena dugovanja, u krajnjem, drastično kašnjenje projekta zbog koga su ugrožene već dvije turističke sezone u Herceg Novom?!

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code