Dan od zdravlja: Trka zdravlja i Dječiji duatlon na moru, paraglajding na...

Dan od zdravlja: Trka zdravlja i Dječiji duatlon na moru, paraglajding na planini

11
Podijeli

Dok su brojni palaglajderi i oni koji su se ohrabrili da prvi put uzlete sa Dizdarice u herecgnovskom zaleđu i slete u okolinu Opačice u Zelenici uživali, s visine gledajući zaliv Boke, u Igalu su organizovane dvije zanimljive i uspjele trke. Triatlon klub X Herceg Novi organizaovao je Trku zdravlja i Dječiji duatlon.

Bila je to prava promocija triatlona i zdravih stilova života čemu je pečat dalo oko 100 učesnika iz bokeljskih gradova, ali i Trebinja.
Za Trku zdravlja, od Titove vile do Omladinskog parka prijavilo se 9 četvoročlanih ekipa. U svakoj po dvije takmičarke i dva takmičara, u štafeti u ukupnoj dužini od 8 km.

Picerija i restoran

Pobjednici su članovi TK Kotor, sa kapitenom Draganom Jovanovićem, Milušom Bošković, Milošem Komnenićem i Mirela Zambata. Dominantni su na mnogim trkama u Herceg Novom, a u Trci zdravlja su osvojili uzastopno drugo mjesto i to nakon što su iz Kotora do Igala došli biciklima:

– Ovo je jedno od takmičenja na koje rado dolazimo ne samo zbog naše dominacije i sinergije tima, već zato što je ovo prilika da sretnemo toliko dobrih i sjajnih ljudi. Tu je i Dječiji duatlon, što je posebno iznenađenje i oduševljene, ne samo djece, nego svih nas. Toliko je pozitivna energija i dobra, zdrava zabava na jednom mjestu. Želim da ove trke dobiju i neki međunarodni karakter i da manifestacija bude prepoznata u cijeloj Crnoj Gori i regionu- priča za Radio Jadran, Miluša Bošković.

Ona je sjajna, najbolja crnogorska trail trkačica i za kotorsku ekipu kaže da su profesionalni rekreativci, a svoja 2 km u štafeti na Trci zdravlja je”preletjela” za 7 minuta i 35 sekundi, što je najbolje žensko vrijeme.

– Ovo je nama stil života. Došla sam biciklom i vratiću se biciklom sa ekipom u Kotor. Danas sam nastupala za dva tima, morala sam, jer nam je falila za drugu štafetu jedna žena, tako da sam trčala u pobjedničkoj kotorskoj i jednoj herecgnovskoj ekipi, koja je zauzela treće mjesto – navodi neumorna i nasmijana Miluša.

Ona je, ipak, planinska trkačica, više voli planinske staze nego asfalt, koji će “još da je sačeka”. Pogotovo je nepobjediva u planinskim trkama po Orjenu. Priprema se da sljedećeg vikenda učestvuje na jednoj trci u Dalmaciji. Okušaće se ove godine i na najvećoj i najtežoj svjetskoj trail trci, na Alpima, na kraćoj distanci od 56 km, odnosno na Ultra trail Monblan.

Miluša pohvaljuje sjajnu organizaciju Triatlon kluba Herceg Novi, kaže da se u Herceg Novm osjeća kao u svom gradu, koga nosi u srcu.

Inače, Miloš Komnenić iz TK Kotor je nedavno postigao normu za učešće malih zemalja u triatlonu na Malti, u junu ove godine.

Mališani ostavili telefone i trčali duatlon

Na terenima Igala ispod Titove vile poseban dan su imala djeca koji su se takmičila u dvije kategorije u duatlonu , dječaci i djevojčice od 7 do 11 godina (2007. -2011. godište), 600m trčanje – 1200m bicikl – 300m trčanje, te dječaci i djevojčice od 12 do 15 godina(2003.-2006. godište), 1000m trčanje – 3000m bicikl – 500m trčanje. Preko 50 učesnika, sa puno uzbuđenja i želje da se nadmeću dalo je pun smisao manifestaciji koja promoviše zdrav, sportski život.

Sve je iznenadio dolazak članova Biciklistiškog kluba Leotar, pred samu trku, a još više što su bili i najbolji. Tako je Radosalv Tešanović dobio zlatnu medalju, a njegov kolega iz Leotara, a Mitar Miljković, bronzanu.

– Bavim se samo biciklizmom, malo trčim. Vozimo iz Trebinja jednu turu i slučajno smo ovdje naišli na trku. Došlo nas je šestoro – priča Tešanović, a Miljković kaže da mu je ovo bio prvi duatlon i da mu je bilo veoma zanimljivo.

Predsjednik Biciklističkog kluba Leotar, dodaje da u okviru redovnog treninga prave ture od Trebinja do Novog preko Cavtata, Dubrovnika i vraćaju se za Trebinje..Nagovorio je mladiće, s obzirom da je vidio da u novskom dutalonu ima kategorija od 12 do 15 godina da dvojica trče.

Razgovarali smo i sa desetgodišnjim Davidom Filipom, dugokosim momčićem, koji je rođen u Herceg Novom, živi u Tivtu, a član je TK Kotor. On je osovojio prvo mjesto u svojoj kategoriji:

– Učestvovao sam i prošle godine i bio sam prvi. Bavim se sportom kao triatlonac. To mi se jako dopada i pozivam svu djecu da se bave nekim sportom, kada nisu u školi, jer imaće više prijatelja i biti zdraviji – preporučuje David.

Organkizatori iz TK Herceg Novi su zadovoljni kako su protekle obje trke:

– Izvan naših očekivanja dobro. Planirali smo maksimum 50-oro djece na duatlonu, do sinoć je bilo prijavljenih 46-oro, međutim, jutros su se pojavila nova lica, tako da ih je ukupno bilo 52-oje. Svi su završili trku, uz jedn mali pad s bicikla, ali ništa strašno. Djeca i roditelji su zadovoljni, proveli su lijepo nedjeljno prijepodne na platou ispod Titopve vile, koji je kao Bogom dan za druženje i fizičku aktivnost. I Trka zdravlja je prošla veoma dobro – navodi Luka Čupić iz Triatlon kluba X Herceg Novi.

Bilo je prijavljeno 9 ekipa, ali startovalo je 8, svi su uspješno istrčali 8 km, zadovoljni i nasmijani:

– Kada su učesnici zadovoljni onda smo i mi kao organizatori. Kao i svaki put, odazvala se i ekipa Radija Jadran, koji je naš medijski sponzor, ali ovoga puta aktivnije. Pored izvještavanja i učestvovalli ste u Trci zdrvalja, što je za pohvalu. Fino ste odradili trku, u kombiniaciji starijih i mlađih, što je zapravo ideja Trke, da svi doprinesu sopstvenom zdravlju i popularizaciji zdtavih stilova života – kaže Čupić.

Stazu su prilikom Dječijeg dutlona obezbjeđivali, uz komunlanu policiju, članovi kluba i volonteri Fakulteta za menadžment Herceg Novi. Sva djeca su dobila diplome, kao i medalje najbolji u muškoj i ženskoj kategoriji.

Ukupne rezultate i sve fotografije možete uskoro pogledati na FB stranici Triatloin kluba X Herceg Novi.

Sponzori:
Triatlon savez Crne Gore, kompanija Lazure Marina&Hotel, Feroplet, komunalna policija i Opština Herceg Novi, Zeta trade, volonteri Fakulteta za menadžment i medijski sponzor Radio Jadran.

11 Komentari

 1. Pohvale za.rad.sa djecom i takmicarski duh ali onakva organizacija da momak juri biciklom i vice desno desno da bi se setaci sklonili i vice stizu biciklisti sklonite se i nije bas sigurica za male bicikliste jer su se bukvalno peobijali kroz setace pa sledeci put malo cunjeva nebi bilo a odmet

  1
  4
  • Postovana,Mozemo postaviti cunjeve ali to ne bi doprinijelo boljoj situaciji cak naprotiv.Ljudi kod nas jos nemaju osjecaj za ovakva desavanja a blokirati setaliste je nemoguca misija.

 2. Evo gledam jutros fotografije sa FB TK kao i uvek sjajne.Nego ne mogu da verujem da su triatlonci kosili travu u parku ispred Titove vile da bi deca mogla da trce stazama. Tako ciste svaki put Spanjolu da se ne bismo sramotili kad je Skalinada a sada eto.i posao Instituta rade koji se hvali kako je pun gostiju. Lepo su ih docekali.

 3. Sve pohvale za triatlon klub Herceg Novi sto organizuje ovakve aktivnosti druženje ,sport ,priroda i pohvale za radio jadran što je učestvovao u trci i što je ispratio ovu sportsku aktivnostf f

  6
  1
 4. Cestitke iskrene TK Herceg Novi na tome sto su organizovali i ovoga puta dvije trke i sto stvarno pokusavaju djeci da usade takmicarski sportski duh.

  15
  3

Ostavite komentar

*

code