Dan od zdravlja: Trka zdravlja i Dječiji duatlon na moru, paraglajding na...

Dan od zdravlja: Trka zdravlja i Dječiji duatlon na moru, paraglajding na planini

1391
11
Podijeli

Dok su brojni palaglajderi i oni koji su se ohrabrili da prvi put uzlete sa Dizdarice u herecgnovskom zaleđu i slete u okolinu Opačice u Zelenici uživali, s visine gledajući zaliv Boke, u Igalu su organizovane dvije zanimljive i uspjele trke. Triatlon klub X Herceg Novi organizaovao je Trku zdravlja i Dječiji duatlon.

Bila je to prava promocija triatlona i zdravih stilova života čemu je pečat dalo oko 100 učesnika iz bokeljskih gradova, ali i Trebinja.
Za Trku zdravlja, od Titove vile do Omladinskog parka prijavilo se 9 četvoročlanih ekipa. U svakoj po dvije takmičarke i dva takmičara, u štafeti u ukupnoj dužini od 8 km.

Picerija i restoran

Pobjednici su članovi TK Kotor, sa kapitenom Draganom Jovanovićem, Milušom Bošković, Milošem Komnenićem i Mirela Zambata. Dominantni su na mnogim trkama u Herceg Novom, a u Trci zdravlja su osvojili uzastopno drugo mjesto i to nakon što su iz Kotora do Igala došli biciklima:

– Ovo je jedno od takmičenja na koje rado dolazimo ne samo zbog naše dominacije i sinergije tima, već zato što je ovo prilika da sretnemo toliko dobrih i sjajnih ljudi. Tu je i Dječiji duatlon, što je posebno iznenađenje i oduševljene, ne samo djece, nego svih nas. Toliko je pozitivna energija i dobra, zdrava zabava na jednom mjestu. Želim da ove trke dobiju i neki međunarodni karakter i da manifestacija bude prepoznata u cijeloj Crnoj Gori i regionu- priča za Radio Jadran, Miluša Bošković.

Ona je sjajna, najbolja crnogorska trail trkačica i za kotorsku ekipu kaže da su profesionalni rekreativci, a svoja 2 km u štafeti na Trci zdravlja je”preletjela” za 7 minuta i 35 sekundi, što je najbolje žensko vrijeme.

– Ovo je nama stil života. Došla sam biciklom i vratiću se biciklom sa ekipom u Kotor. Danas sam nastupala za dva tima, morala sam, jer nam je falila za drugu štafetu jedna žena, tako da sam trčala u pobjedničkoj kotorskoj i jednoj herecgnovskoj ekipi, koja je zauzela treće mjesto – navodi neumorna i nasmijana Miluša.

Ona je, ipak, planinska trkačica, više voli planinske staze nego asfalt, koji će “još da je sačeka”. Pogotovo je nepobjediva u planinskim trkama po Orjenu. Priprema se da sljedećeg vikenda učestvuje na jednoj trci u Dalmaciji. Okušaće se ove godine i na najvećoj i najtežoj svjetskoj trail trci, na Alpima, na kraćoj distanci od 56 km, odnosno na Ultra trail Monblan.

Miluša pohvaljuje sjajnu organizaciju Triatlon kluba Herceg Novi, kaže da se u Herceg Novm osjeća kao u svom gradu, koga nosi u srcu.

Inače, Miloš Komnenić iz TK Kotor je nedavno postigao normu za učešće malih zemalja u triatlonu na Malti, u junu ove godine.

Mališani ostavili telefone i trčali duatlon

Na terenima Igala ispod Titove vile poseban dan su imala djeca koji su se takmičila u dvije kategorije u duatlonu , dječaci i djevojčice od 7 do 11 godina (2007. -2011. godište), 600m trčanje – 1200m bicikl – 300m trčanje, te dječaci i djevojčice od 12 do 15 godina(2003.-2006. godište), 1000m trčanje – 3000m bicikl – 500m trčanje. Preko 50 učesnika, sa puno uzbuđenja i želje da se nadmeću dalo je pun smisao manifestaciji koja promoviše zdrav, sportski život.

Sve je iznenadio dolazak članova Biciklistiškog kluba Leotar, pred samu trku, a još više što su bili i najbolji. Tako je Radosalv Tešanović dobio zlatnu medalju, a njegov kolega iz Leotara, a Mitar Miljković, bronzanu.

– Bavim se samo biciklizmom, malo trčim. Vozimo iz Trebinja jednu turu i slučajno smo ovdje naišli na trku. Došlo nas je šestoro – priča Tešanović, a Miljković kaže da mu je ovo bio prvi duatlon i da mu je bilo veoma zanimljivo.

Predsjednik Biciklističkog kluba Leotar, dodaje da u okviru redovnog treninga prave ture od Trebinja do Novog preko Cavtata, Dubrovnika i vraćaju se za Trebinje..Nagovorio je mladiće, s obzirom da je vidio da u novskom dutalonu ima kategorija od 12 do 15 godina da dvojica trče.

Razgovarali smo i sa desetgodišnjim Davidom Filipom, dugokosim momčićem, koji je rođen u Herceg Novom, živi u Tivtu, a član je TK Kotor. On je osovojio prvo mjesto u svojoj kategoriji:

– Učestvovao sam i prošle godine i bio sam prvi. Bavim se sportom kao triatlonac. To mi se jako dopada i pozivam svu djecu da se bave nekim sportom, kada nisu u školi, jer imaće više prijatelja i biti zdraviji – preporučuje David.

Organkizatori iz TK Herceg Novi su zadovoljni kako su protekle obje trke:

– Izvan naših očekivanja dobro. Planirali smo maksimum 50-oro djece na duatlonu, do sinoć je bilo prijavljenih 46-oro, međutim, jutros su se pojavila nova lica, tako da ih je ukupno bilo 52-oje. Svi su završili trku, uz jedn mali pad s bicikla, ali ništa strašno. Djeca i roditelji su zadovoljni, proveli su lijepo nedjeljno prijepodne na platou ispod Titopve vile, koji je kao Bogom dan za druženje i fizičku aktivnost. I Trka zdravlja je prošla veoma dobro – navodi Luka Čupić iz Triatlon kluba X Herceg Novi.

Bilo je prijavljeno 9 ekipa, ali startovalo je 8, svi su uspješno istrčali 8 km, zadovoljni i nasmijani:

– Kada su učesnici zadovoljni onda smo i mi kao organizatori. Kao i svaki put, odazvala se i ekipa Radija Jadran, koji je naš medijski sponzor, ali ovoga puta aktivnije. Pored izvještavanja i učestvovalli ste u Trci zdrvalja, što je za pohvalu. Fino ste odradili trku, u kombiniaciji starijih i mlađih, što je zapravo ideja Trke, da svi doprinesu sopstvenom zdravlju i popularizaciji zdtavih stilova života – kaže Čupić.

Stazu su prilikom Dječijeg dutlona obezbjeđivali, uz komunlanu policiju, članovi kluba i volonteri Fakulteta za menadžment Herceg Novi. Sva djeca su dobila diplome, kao i medalje najbolji u muškoj i ženskoj kategoriji.

Ukupne rezultate i sve fotografije možete uskoro pogledati na FB stranici Triatloin kluba X Herceg Novi.

Sponzori:
Triatlon savez Crne Gore, kompanija Lazure Marina&Hotel, Feroplet, komunalna policija i Opština Herceg Novi, Zeta trade, volonteri Fakulteta za menadžment i medijski sponzor Radio Jadran.

11 Komentari

 1. Pohvale za.rad.sa djecom i takmicarski duh ali onakva organizacija da momak juri biciklom i vice desno desno da bi se setaci sklonili i vice stizu biciklisti sklonite se i nije bas sigurica za male bicikliste jer su se bukvalno peobijali kroz setace pa sledeci put malo cunjeva nebi bilo a odmet
  1  4
  • Postovana,Mozemo postaviti cunjeve ali to ne bi doprinijelo boljoj situaciji cak naprotiv.Ljudi kod nas jos nemaju osjecaj za ovakva desavanja a blokirati setaliste je nemoguca misija.
   5   0
 2. Evo gledam jutros fotografije sa FB TK kao i uvek sjajne.Nego ne mogu da verujem da su triatlonci kosili travu u parku ispred Titove vile da bi deca mogla da trce stazama. Tako ciste svaki put Spanjolu da se ne bismo sramotili kad je Skalinada a sada eto.i posao Instituta rade koji se hvali kako je pun gostiju. Lepo su ih docekali.
  8  0
 3. Sve pohvale za triatlon klub Herceg Novi sto organizuje ovakve aktivnosti druženje ,sport ,priroda i pohvale za radio jadran što je učestvovao u trci i što je ispratio ovu sportsku aktivnostf f
  6  1
 4. Cestitke iskrene TK Herceg Novi na tome sto su organizovali i ovoga puta dvije trke i sto stvarno pokusavaju djeci da usade takmicarski sportski duh.
  15  3

Ostavite komentar

*

code