Dan opštine Kotor: Stabilne finansije, rast turističkog prometa

Dan opštine Kotor: Stabilne finansije, rast turističkog prometa

705
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

kotor dan opstine 211115 1Poslije uspješne turističke sezone koja je u Kotor do kraja septembra dovela 332 kruzera i 358 hiljada putnika, 35 odsto više, sa stabilnim opštinskim finansijama. Kotor ima puno razloga da danas slavi tri praznika – Dan opštine, 71 godinu slobode, Aranđelov dan i Gospu od zdravlja. Kotorani su ponosni na viševjekovni sklad, tradiciju i suživot, a u opštini na učinjeno.
U prigodnom ekspozeu na svečanoj sjednici Skupštine, predsjednik opštine dr Aleksnadar Stijepčević je istakao dobru naplata izvornih prihoda opštine, izmirene obaveze prema državi, instituacijama, bankama pojedincima. To dovodi Kotor u vrh crnogroksih opština sa stabilnim budžetom. Tako je od 17,1 milion eura već realizovano 91 odsto.
– U ukupnim rashodima, kapitalni dio budžeta učestvuje sa 44%, što govori o tome da, i pored prisutnih problema, nije zapostavljena razvojna komponenta budžeta. Finansijski je podržana realizacija vitalnih investicionih zahvata na području opštine, u iznosu od preko 3 miliona eura – istako je dr Stijepčević.
kotor dan opstine 211115 2Posredstvom Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora realizovan je Program uređenja građevinskog zemljišta od milion i 700 hiljada eura. Od mnogih ulaganja izdavajaju se: nastavak radova na Sportskoj hali, ali i aktivnosti na izradi glavnog projekta pothodnika – podzemnog pješačkog prolaza od Lučke kapetanije do bedema. Konačno u toku je i izrada idejnog rješenja za žičaru do tvđave San Đovani, do koje se ove godine uspelo 90 hilajada posjetilaca. To je, uz činjenicu da Kotor iz godine u godinu pojećuje sve veći broj turista, obradovalo predsjednika države Filipa Vujanovića, koji je prisustvovao svečanoj sjednici Skupštine.
– Veoma mi je drago da sam danas čuo od predsjednika da je konačno važan projekat žičare do tvrđave San Đovani izvjestan i da je postignuta dobra dinamika koja će omogućiti da se taj vrijedan projekat realizuje i sadržaj maskimalno iskoristi. Jer, to je nesumnjivo jedan od projekata koji ima najveći stepen isplativosti – kazao je predsjednik Crne Gore, uvjeren da će žičara dodatno pripuniti kasu grada.
U Kotoru su fokusirani i na projekte IPA komponente II -prekogranična saradnja i na bilateralne donacije, kako bi unaprijedili energetsku i komunalnu infrastrukturu, ojačali upravljačke i administrativne kapacitete i obezbijedili bolju uključenost manjina i promociju ljudskih prava. Ukupna vrijednost svih ovih projekata za Opštinu Kotor iznosi oko 2.065.300 eura.
Najveće priznanje novembarska nagrada Kotora dodjeljena je Fakultetu za pomorstvo za izuzetan doprinos u razvoju savremenog obrazovanja i usavršavanja kadrova u pomorstvu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code