DAN OTVORENIH VRATA U ZBIRCI POMORSKOG NASLJEĐA

DAN OTVORENIH VRATA U ZBIRCI POMORSKOG NASLJEĐA

268
0
Podijeli

Povodom obilježavanja dana kada su davne 1928. godine u Bokokotorski zaliv uplovile prve podmornice jugoslovenske flote – Nebojša i Hrabri, brojni posjetioci Porto Montenegra, među njima mnogi školarci, izletnici, uživali su u besplatnom obilasku podmornice P-821 Heroj. Samo od 9 do 12 časova Heroj je obišlo 150 posjetilaca.

Ovo je jedna u nizu akcija kojom iz Zbirke pomorskog nasljeđa u Porto Montenegu, nastoje da obilježe značajne datume i upoznaju domaće i strane posjetioce sa dijelom istorije ovog područja.
Sa posjetiocima su razgovarali i bivši podmorničari, koji su nekada plovili u Heroju, ponosu Jugoslovenske Ratne mornarice. Prepričavali su im svoja iskustva pod vodom, sa kojim opasnostima se se suočavali, kako su ručali na torpednim cijevima i spavali na sklopivim ležajevima, gdje god su mogli naći mjesto.
Među njima je i Stevan Marković, koji je posljednji put zaranjao sa Herojem devedestih godina prošlog vijeka, a danas je u prilici da o njoj priča kao eksponatu.
– Drago nam je da smo mi podmorničari omogućili građanima da vide kakav je bio naš život podmorničara. Naš narod kaže: lijepo zapamti, a ružno zaboravi. I ovdje ima nekih ružnih stvari, ali kada se sve u obzir ipak je to bilo lijepo vrijeme i sada imamo lijepe uspomene. Postoji mišljenje da podmorničari mogu da vide pod vodom, ali nama je podmorje nedostupno. Mi samo kroz periskop možemo vidjeti određenu površinu – priča Marković i sjeća se posade podmornica koja je kao jedna velika porodica.
Danas je otvoreno i dječje igralište Piratski brod, koje je preseljeno pored Zbirke pomorskog nasljeđa. Najmlađi su uživali u zabavi sa animatorima i uz slatko posluženje, a stariji na terasi kafeterije zgrade Zbirke.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code