Dan planete Zemlje u podnožju Orjena, planine koju treba i vrijedi čuvati

Dan planete Zemlje u podnožju Orjena, planine koju treba i vrijedi čuvati

1
Podijeli

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, DOO Čistoća, Planinarski klub „Subra“ i brojni volonteri, obilježili su 22. april, Međunarodni dan planete Zemlje, kroz akcije uređenja austrougarske karaule Grab i čišćenja okruženja puta od Kamenog ka Ublima.

Zajednička poruka na kraju uspješno izvedenih programa je: „Naša iskazana volja, rad i trud imaju punog smisla samo u sadejstvu sa širom zajednicom koja bi trebalo da ima više razumijevanja za prirodu, za Orjen, kao vrijednost koju svi zajedno treba da čuvamo i pažljivo koristimo“.

Picerija i restoran

– Prilikom zajedničkog čišćenja okruženja puta, tokom petosatnog rada sakupljeno je 15-ak vreća otpada, pretežno plastike i limenki, pa je sada vizuelni utisak prilikom prolaska ovim dijelom hercegnovskog zaleđa daleko bolji. Na svima nama, građanima, je da ovo stanje takvim održavamo i da ne zagađujujemo okolinu – poručuju iz Agencije za zaštitu Orjena.

Dublje u unutrašnjosti masiva, van puteva, otpada praktično i nema, tako da je u akciji kod karaule Grab urađeno rasčišćavanje pristupne staze od planinarskog doma „Za Vratlom“ (uklanjanje vegetacije i remarkiranje), ali izvedeni su i prvi radovi u posljednjih 100 godina na očuvanju graditeljskog kompleksa ove isturene karaule, smještene na 1383 m visokom vrhu. Složno, radom volontera, za nekoliko sati, kako informišu iz Agencije, prezidani su dijelovi urušenog suhozida, staze i stepenice, a masivna spomen-ploča iz 1882. godine je podignuta iz obrušene gomile kamena, te ponovo postavljena na vidno mjesto i zaštićena od daljnjeg propadanja. Na taj način je zaustavljen dugotrajni proces prirodne destrukcije ove odbrambene strukture, podignute u surovom okruženju orjenskog krša prije ravno 136 godina.

Ovdje ostvarena simbioza divlje prirode i graditeljske (vojne) ostavštine jednog burnog istorijskog perioda, stvara odlične pretpostavke za uvrštenje Graba u nezaobilazno odredište pri posjeti južnog dijela masiva Orjena, uvjereni su u hercegnovskoj Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code