Dan škole “Ilija Kišić”

Dan škole “Ilija Kišić”

0
Podijeli

Nizom svečanih aktivnosti, najvećim dijelom posvećenih palom borcu čije ime nosi, OŠ “Ilija Kišić” u Zelenici obilježava danas 54. godine postojanja i rada.

Program obilježavanja, kao i ranijih godina, sastoji se iz dva dijela. U 10 h predstavnici škole položiće cvijeće na mjestu pogibije Ilije Kišića na Podima, te spomen obilježju u Kutima. U 10:15 h biće upriličeno polaganje cvijeća na spomeniku Žrtava fašizma u Zelenici, a 15 minuta kasnije i pred bistom Ilije Kišića u parku škole.

Picerija i restoran

Drugi dio programa, odnosno svečana priredba učenika za roditelje i prijatelje škole zakazana je za 16:30 h u fiskulturnoj sali škole. Tradicionalno, na Dan škole biće promocija jubilarnog 20. školskog lista „Zvono“.

Ilija Kišić, učitelj, humanista i borac iz Zelenike, poginuo je 13. februara 1943. godine. U školskom dvorištu 28. oktobra 1971. Postavljena je njegova bista, a u školskom holu i portret – ulje na platnu. Oba djela rad su i poklon školi Kišićevog prijatelja i saborca, slikara i vajara Antuna Lukatelija.

Odluku o izgradnji škole, Skupština Opštine Herceg Novi donijela je 1964. godine, a samo 6 godina kasnije, škola je ovjenčana najvećim državnim priznanjem za obrazovanje „Oktoih“, čime je ujedno postala prva osmogodišnja škola dobitnica ovog prestižnog priznanja. Iste godine škola je nagrađena i najvećim opštinskim priznanjem – Oktobarskom nagradom.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code